Головна  →  Новини  →  11 лютого 2015

Поновлення на посаді за рішенням суду- внески до Пенсійного фонду-страховий стаж

Громадяни, яких поновлено на посаді за рішенням суду стикаються з проблемою "втрати" певного періоду страхового стажу.

Питання полягає в тому, що у випадках примусового виконання рішень суду щодо стягнення заробітної плати на користь працівника за час вимушеного прогулу, державний виконавець здійснює необхідні заходи щодо повного виконання судового рішення у порядку, визначеному виконавчим документом.

При цьому, утримання податків, зборів та інших платежів із сум стягнутої заробітної плати  працівника Законом України "Про виконавче провадження" не передбачено.

Тобто, суд зобов'язує роботодавця виплатити заробітну плату на користь працівника за час вимушеного прогулу, проте - не зобов'язує нарахувати та сплатити відповідні внески до Пенсійного фонду України, що, в свою чергу, автоматично зменшує страховий стаж працівника саме на кількість днів вимушеного прогулу.

Яким чином попередити дану ситуацію ?

Якщо ви звертаєтесь до суду щодо поновлення вас на посаді та виплати вам сум заробітної плати за вимушений прогул, в обов'язковому порядку звертайтесь в позовній заяві з проханням зобов'язати роботодавця:

  1) поновити на посаді з виплатою сум заробітної плати за період вимушеного прогулу;

  2) зобов'язати нарахувати та сплатити до Пенсійного фонду України страхові внески (єдиний соціальний внесок), пов'язані з виплатою заробітної плати, за період вимушеного прогулу;

  3) зобов'язати у встановленому порядку подати до:

- органу Пенсійного фонду (якщо нарахування та виплата заробітної плати здійснюється за період до 01.01.2011

- страхові внески)

- органу Міністерства доходів та зборів   (якщо нарахування та виплата заробітної плати здійснюється за період з 01.01.2011

- єдиний соціальний внесок) скореговані відомості про помісячні суми вашого заробітку за відповідний період.

У звя'зку з викладеним вище, Управління Пенсійного фонду України в Печерському районі м. Києва наголошує:

  • кожна застрахована особа має право на отримання коштів та послуг за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням (в т.ч. на пенсійне забезпечення в майбутньому).

Роботодавець зобов'язаний безоплатно надавати застрахованій особі відомості про її заробітну плату, та суму сплаченого єдиного внеску (страхових внесків).

Звертаємо увагу, що застраховані особи, звернувшись до будь-якого органу Пенсійного фонду України (при наявності оригіналу паспорта та ідентифікаційного коду), мають можливість безкоштовно отримати свої персональні відомості (форма ок-5) щодо нарахованих та сплачених внесків до Пенсійного фонду України за кожен період трудової діяльності.

Крім цього, інформацію щодо стану нарахування  та сплати внесків можна дізнатись, зареєструвавшись на офіційному ВЕБ порталі Пенсійного фонду України  (Управління ПФУ в Печерському районі м. Києва за тел. 230-94-23).

За більш детальною інформацією просимо звертатись до громадської приймальні управління Пенсійного фонду України в  Печерському районі м.Києва за адресою: м. Київ, вул. Крутий узвіз, буд. 4.  Приймальні дні та години:  понеділок-четвер 9:00-18:00;  п'ятниця 9:00-16:45;  обідня перерва 13:00-13:45. Телефон для довідок: 234-33-85.

Ваша впевненість у пенсійних виплатах завтра –

 це сплачені страхові внески сьогодні !

Перейти до спискуВерсiя для друку