Головна  →  Новини  →  4 грудня 2014

ПЕНСІЙНИЙ ЛІКНЕП “ПЕНСІЇ ПО ІНВАЛІДНОСТІ” (Частина 3)

  • Які підстави для призначення пенсії по інвалідності?

- Законом України “Про загальнообов”язкове державне пенсійне страхування” визначено порядок та умови обчислення пенсій по інвалідності внаслідок загального захворювання (у тому числі каліцтва, не пов”язаного з роботою, інвалідності з дитинства).

Залежно від ступеня втрати працездатності є три групи інвалідності. Причина, група, час настання інвалідності, строк, на який встановлюється інвалідність, визначаються органом медико-соціальної експертизи згідно з законодавством.

Пенсія по інвалідності призначається незалежно від того, коли настала інвалідність: у період роботи, до влаштування на роботу чи після припинення роботи.

Для того, щоб пенсія по інвалідності була призначена з дня встановлення інвалідності, заяву на призначення пенсії слід подати до теріторіального управління Пенсійного фонду не пізніше трьох місяців з дня встановлення інвалідності.

Обов”язкова умова призначення таких пенсій за нормами Закону – наявність страхового стажу від одного до п”ятнадцяти років, залежно від віку особи та групи інвалідності.

  • Які строки призначення пенсії по інвалідності?

- Статтею 45 Закону України “Про загальнообов”язкове державне пенсійне страхування” визначено, що пенсія по інвалідності призначається з дня звернення. Але якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня встановлення інвалідності, пенсія по інвалідності призначається з дня встановлення інвалідності.

У такому ж порядку призначається пенсія по інвалідності в розмірі пенсії за віком, якщо вимоги частини другої ст. 33 Закону (звільнення з роботи та наявність необхідної кількості страхового стажу) виконані на день встановлення інвалідності, і з дня виникнення такого права – якщо вимоги частини другої ст. 33 цього ж Закону виконані в період після встановлення інвалідності до дня звернення за призначенням пенсії по інвалідності.

  • Чі існують особливі умови призначення пенсії по інвалідності?

- Існують умови, за яких пенсія по інвалідності може бути встановлена в розмірі пенсії за віком. Згідно з ч. 2 ст. 33 Закону України “Про загальнообов”язкове державне пенсійне страхування” непрацюючі інваліди ІІ групи за їхнім вибором мають право на призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком, обчисленої відповідно до ст.ст. 27 і 28 Закону, за наявності такого страхового стажу:

-         у жінок – 20 років, а у чоловіків – 25 років, якщо їм уперше встановлено інвалідність у віці до 46 років включно;

-         у жінок – 21 рік, а у чоловіків – 26 років, якщо їм уперше встановлено інвалідність у віці до 48 років включно;

-         у жінок – 22 роки, а у чоловіків – 27 років, якщо їм уперше встановлено інвалідність у віці до 50 років включно;

-         у жінок – 23 роки, а у чоловіків – 28 років, якщо їм уперше встановлено інвалідність у віці до 53 років включно;

-         у жінок – 24 роки, а у чоловіків – 29 років, якщо їм уперше встановлено інвалідність у віці до 56 років включно;

-         у жінок – 25 років, а у чоловіків – 30 років, якщо їм уперше встановлено інвалідність у віці до 59 років включно;

Непрацюючі інваліди ІІ групи, визнані інвалідами після досягнення пенсійного віку, передбаченого ст. 26 Закону, та інваліди ІІІ групи за їхнім вибором мають право на призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком, обчисленої відповідно до ст.ст. 27 і 28 Закону, за наявності страхового стажу, зазначеного для чоловіків, - 35 років, а для жінок – 30 років.

За більш детальною інформацією просимо звертатись до громадської приймальні управління Пенсійного фонду України в Печерському районі м. Києва за адресою: м. Київ, вул. Кловський узвіз, буд. 14А.Приймальні дні та години: понеділок-четвер 9:00-18:00; пятниця: 9:00-16:45; обідня перерва: 13:00-13:45. Телефони для довідок: 480-71-62.

Перейти до спискуВерсiя для друку