Головна  →  Новини  →  29 вересня 2014

Порядок зарахування до страхового стажу періоду роботи під час відбування покарання у виправній колонії

Раніше діючим законодавством не була передбачена можливість призначення пенсії за віком або по інвалідності засудженим, які під час відбування покарання у виправних колоніях України досягли пенсійного віку або втратили працездатність.    Для забезпечення конституційних прав засуджених на пенсійне забезпечення Верховною радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо адаптації правового статусу засуджених до європейських стандартів».  

         Стаття 122 Кримінально-виконавчого кодексу України в новій редакції надає можливість засудженим особам, які набули пенсійного віку або втратили працездатність, реалізувати своє право на оформлення та отримання ними пенсії під час відбування покарання у виправних установах України. Відтепер особа, яка відбуває покарання, може надати адміністрації виправної колонії клопотання про забезпечення необхідних умов для призначення їй пенсії за місцезнаходженням виправного закладу, у тому числі щодо виклику представників Пенсійного фонду України для прийняття документів, необхідних для призначення пенсії, безпосередньо від засудженої особи.

         Крім того, пенсія може призначатися на підставі довіреності. Для вирішення питання щодо оформлення та призначення пенсії особі, яка відбуває покарання, довіреній особі необхідно звернутись до органу Пенсійного фонду України за місцезнаходженням виправного закладу та подати всі необхідні для призначення пенсії документи.

Згідно зі ст. 56-ю Закону України «Про пенсійне забезпечення», в стаж зараховують будь-яку роботу, на якій працівник підлягав державному соціальному страхуванню, а також роботу в’язнів і роботу за угодами цивільно-правового характеру за умови сплати страхових внесків.

         Слід також відзначити, що пунктом 4 статті 122 Кримінально-виконавчого кодексу України (з врахуванням внесених змін) час роботи засуджених у період відбування покарання у вигляді позбавлення волі зараховується у стаж роботи для призначення трудової пенсії.  

         При цьому, статтею 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» та статтею 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що будь-які періоди роботи зараховуються до стажу для призначення пенсії за умови сплати страхових внесків. Тому для зарахування до страхового стажу при призначенні пенсії будь-яких періодів роботи за час відбування покарання обов’язково необхідно підтвердити сплату страхових внесків за такі періоди.

         Пенсії, що призначені засудженим, перераховуються органами Пенсійного фонду за місцем відбування покарання пенсіонера на загальних підставах.

Згідно з постановою Верховної Ради України від 17.06.1993 р. № 3290-XII «Про порядок введення в дію Закону України «Про внесення змін і доповнень до Закону України «Про пенсійне забезпечення», ставка обов’язкових внесків становить 33,3 відсотка від середньомісячного заробітку (доходу) працівника відповідної галузі народного господарства на час призначення пенсії за кожний місяць роботи, який зазначив заявник. Тобто для обчислення зазначеної суми внеску беруть середньомісячний заробіток (дохід) працівника відповідної галузі народного господарства за офіційними статистичними даними на день звернення громадянина з приводу призначення пенсії.

Враховуючи викладене, для обрахування розміру збору, що підлягає сплаті відповідно до названої  постанови, потрібно до районного управління Пенсійного фонду України за місцем проживання подати довідку з Державного комітету статистики України про розмір середньомісячного заробітку (доходу) за професією, за якою особа працювала, перебуваючи у виправній колонії.

Перейти до спискуВерсiя для друку