Головна  →  Новини  →  24 вересня 2014

Особам, яківизнані інвалідами

Законодавством про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування передбачені виплати, які призначаються в разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності внаслідок загального захворювання (в тому числі каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства).

Принципи, засади і механізми функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду визначає Закон України від 09.07.2003 за № 1058-IV "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон).

Пенсія по інвалідності внаслідок загального захворювання (у тому числі каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства) в солідарній системі призначається за рахунок коштів Пенсійного фонду. Розмір пенсії напряму залежить від розміру заробітної плати та страхового стажу.

При цьому варто зазначити, що пенсія по інвалідності призначається незалежно від того, коли настала інвалідність: у період роботи, до влаштування на роботу чи після припинення роботи.

Залежно від ступеня втрати працездатності визначено три групи інвалідності.

Причина, група, час настання інвалідності, строк, на який встановлюється інвалідність, визначаються органом медико-соціальної експертизи згідно із законодавством.

Пенсія  по  інвалідності  залежно  від групи інвалідності призначається  в таких розмірах: інвалідам I групи - 100 відсотків пенсії  за  віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 Закону;  інвалідам  II  групи  - 90 відсотків пенсії за віком;  інвалідам  III  групи  -  50  відсотків  пенсії  за віком.

Щодо страхового стажу, необхідного для призначення пенсії по інвалідності, слід зазначити, що особи, визнані інвалідами, мають право на пенсію по інвалідності, залежно від групи інвалідності, за наявності страхового стажу, визначеному статтею 32 Закону.

Непрацюючі інваліди II групи за їх вибором мають право на призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком, обчисленої відповідно до Закону, за наявності такого страхового стажу:

у жінок - 20 років, а у чоловіків - 25 років, якщо їм вперше встановлено інвалідність у віці до 46 років включно;

у жінок - 21 рік, а у чоловіків - 26 років, якщо їм вперше встановлено інвалідність у віці до 48 років включно;

у жінок - 22 роки, а у чоловіків - 27 років, якщо їм вперше встановлено інвалідність у віці до 50 років включно;

у жінок - 23 роки, а у чоловіків - 28 років, якщо їм вперше встановлено інвалідність у віці до 53 років включно;

у жінок - 24 роки, а у чоловіків - 29 років, якщо їм вперше встановлено інвалідність у віці до 56 років включно;

у жінок - 25 років, а у чоловіків - 30 років, якщо їм вперше встановлено інвалідність у віці до 59 років включно.

Варто зазначити про те, що непрацюючі інваліди II групи, визнані інвалідами після досягнення пенсійного віку, та інваліди III групи за їх вибором мають право на призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком, обчисленої відповідно положень Закону, за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу.

Особи, визнані інвалідами після досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, мають право на пенсію по інвалідності за наявності страхового стажу не менше 15 років.

Разом з цим, у разі, якщо інвалідність настала в період проходження строкової військової служби, то пенсія по інвалідності призначається особі незалежно від наявності страхового стажу.

Більш детальну інформацію з питаня умов призначення пенсії по інвалідності можна отримати за адресою: м. Київ, вул. Кловський узвіз, 14А,  громадська приймальня. Телефони для довідок: 280-71-92, 280-71-28.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку