Головна  →  Новини  →  5 жовтня 2021

На Печерську встановили перший «камінь спотикання»

 

4 жовтня, у рамках реалізації проєкту «Один камінь, одне життя - 80 каменів спотикання для Києва» на вулиці Жилянській, 4 Печерського району встановили «камінь спотикання», який  вшановує пам'ять загиблого Олександра Вишнякова.

Олександр Вишняков був настоятелем Свято-Троїцького собору. Батюшка охрещував євреїв та видавав їм свідоцтва про хрещення на церковних бланках. Таким чином, йому вдалося врятувати від розстрілу багато єврейських родин, засвідчуючи перед німцями, що сім’ї хрещені  в православ`ї. «Камінь спотикання» встановлено біля Свято-Троїцької церкви, де він служив більшу частину свого життя.

На заході були присутні керівниця  відділу культури, освіти та національних меншин Посольства Федеративної Республіки Німеччини Катаріна Шаупп-Карманн та начальниця відділу культури Печерської райдержадміністрації Діана Маринич.

Проєкт «Один камінь, одне життя – 80 каменів спотикання для Києва» був ініційований Посольством Федеративної республіки Німеччина в Україні та реалізовано громадською організацією «Український центр вивчення історії Голокосту» за підтримки Київської міської державної адміністрації та Goethe-Institut в Україні.

Подальші «Камені спотикання» для тих, хто загинув у 1942 та 1943 роках, будуть покладені пізніше, після продовження історичних досліджень та ретельної перевірки біографій.

Дізнатися більше про «Камені спотикання» Києва (у тому числі фото та архівні матеріали) можна на сайті http://kyivstones.org,  а з детальнішою біографією Олександра Вишнякова можна ознайомитися за посиланням:

 http://kyivstones.org/oleksandr-vyshniakov/.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку