Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Печерська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Пенсійний «лікнеп»

Опубліковано 30 травня 2014 року о 09:10

Чи мають право на пенсійне забезпечення громадяни України, які зареєстровані в Україні, але тимчасово проживають за кордоном?

 Відповідно до ст.313 Цивільного кодексу України фізична особа має право на свободу пересування.

 Громадяни України, які зареєстровані в Україні, але тимчасово проживають за кордоном, мають право на пенсію за віком при досягненні пенсійного віку та за наявності не менше 15 років страхового стажу.

 Керуючись п.1 Порядку подання та оформлення документів для призначення пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", в разі перебування особи за межами України заява про призначення пенсії може бути подана через представника, який діє на підставі виданої йому довіреності, посвідченої нотаріально, безпосередньо до органу, що призначає пенсію, за місцем реєстрації заявника.

 В разі вчинення довіреності за кордоном, довіреність має бути легалізована в консульській установі або засвідчена штампом апостиля компетентним органом держави, в якій документ складений.

Отримую пенсію по інвалідності. Чи маю я право на надбавку до пенсії на догляд?

  Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16.07.2008 № 654 «Про підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян» право на встановлення надбавки до пенсії на догляд мають: інваліди I групи; одинокі інваліди II групи, які потребують постійного стороннього догляду або досягли пенсійного віку; одинокі інваліди III групи, які досягли пенсійного віку; одинокі одержувачі пенсій за віком та за вислугу років, які потребують постійного стороннього догляду, та які отримують пенсію відповідно до законів України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" і "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" (крім осіб, які отримують державну соціальну допомогу на догляд відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам"). Розмір надбавки на догляд становить 50 гривень.

Чи можу зробити перерахунок пенсії з урахуванням довідки про заробітну плату, яку не надано  при призначенні пенсії?

        На даний час при призначенні пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року за даними системи персоніфікованого обліку. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року незалежно від перерв.

        Якщо після призначення пенсії пенсіонером буде надана довідка про заробітну плату за інші 60 календарних місяців Вашої трудової діяльності до 01.07.2000, то перерахунок пенсії доцільно проводити, якщо при обчисленні середньомісячного заробітку згідно з наданою довідкою, збільшується коефіцієнт заробітної плати.

                Звертаємо увагу, що після 01.01.2016 року врахування заробітної плати для обчислення пенсії проводитиметься лише за даними системи персоніфікованого обліку з 01.07.2000. При цьому довідки про заробітну плату надавати не потрібно.

Я отримую пенсію у зв’язку з втратою годувальника, як кругла сирота. Чи буде продовжуватися виплата пенсії до 23 років в разі одруження?

 Чинним законодавством передбачено, що пенсія у зв’язку з втратою годувальника дітям-сиротам виплачується до досягнення ними 23 років незалежно від факту навчання та перебування на утриманні померлих годувальників.

 Виплата зазначеного виду пенсії круглим-сиротам не припиняється і у зв’язку з їх одруженням чи народженням своїх дітей.

 Звертаємо увагу, що дітям, які стали інвалідами до досягнення 18 років, пенсія у зв’язку з втратою годувальника виплачується і після досягнення 23 років.

Мені було здійснено перерахунок пенсії. Я ознайомився зі своєю пенсійною справою та виявив помилки, здійснені працівниками Пенсійного фонду при перерахунку. Помилки призвели до того, що я отримую меншу пенсію, ніж це передбачено законодавством. Куди мені звернутися для виправлення ситуації?

Для установлення факту неправильного визначення розміру пенсії необхідно звернутися з письмовою заявою до вищестоящого органу Пенсійного фонду. У заяві треба зазначити всі аргументи, які підтверджують факт допущення помилок.

Також, пенсіонер має право звернутись з аналогічним питанням до органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання, до компетенції якого віднесено право контролю за правильністю призначення і перерахунків пенсій.

При підтвердженні того факту, що при призначенні пенсії допущені помилки, має бути встановлений правильний розмір пенсії та повернута сума недоплаченої пенсії.

Чи провадиться оптимізація заробітної плати при перерахунку пенсії?

У разі коли застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, провадиться перерахунок пенсії з урахуванням не менш як 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. Перерахунок пенсії провадиться із заробітної плати (доходу), з якої була обчислена пенсія. За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року, незалежно від перерв, та за весь період, починаючи з 1 липня 2000 року, із застосуванням показника середньої заробітної плати працівників у середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, за календарний рік, що передує року перерахунку пенсії. При цьому з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для перерахунку пенсії, період, що настає після призначення пенсії, не підлягає виключенню як «невигідні місяці» в межах 10 відсотків тривалості страхового стажу особи.

При останньому перерахунку пенсії зменшився коефіцієнт заробітної плати. Чи можна повернутися до раніше визначеного коефіцієнту?

Законом не передбачено збереження під час перерахунку коефіцієнту зарплати, який був до перерахунку. Перерахунок пенсії з урахуванням і стажу і зарплати, одержаних після призначення пенсії, доцільно здійснювати лише у разі, якщо зарплата є більшою ніж та, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію, але при цьому дійсно у деяких випадках знижується індивідуальний коефіцієнт заробітку. Тому право вибору варіантів перерахунку пенсії залишається за пенсіонером. Це право він реалізує під час звернення до органів Пенсійного фонду із заявою та поданням відповідного пакету документів.

Чи можна зробити перерахунок пенсії, якщо особа пропрацювала менше ніж 24 місяця?

Якщо застрахована особа після призначення (перерахунку) пенсії має менш як 24 місяці страхового стажу, перерахунок пенсії провадиться не раніше ніж через два роки після її призначення (попереднього перерахунку) з урахуванням страхового стажу, набутого після призначення (попереднього перерахунку), з урахуванням заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.

Якщо пенсіонер, продовжуючи працювати, набув стажу, достатнього для призначення пенсії (чоловік -25 років, жінка -20 років стажу), то за заявою пенсіонера провадиться відповідний перерахунок пенсії, незалежно від того, скільки часу минуло після призначення пенсії при неповному стажі, з урахуванням заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.

Як підвищуються пенсії у зв’язку із зростанням середньої заробітної плати в Україні порівняно з попереднім роком?

У разі, якщо величина середньомісячної заробітної плати штатного працівника в Україні за даними спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у галузі статистики за минулий рік зросла, то з 1 березня поточного року розмір пенсії підвищується на коефіцієнт, який відповідає не менше ніж 20 відсоткам темпів зростання середньомісячної заробітної плати штатного працівника в Україні порівняно з попереднім роком, за винятком випадків, коли підвищення пенсійних виплат за минулий рік перевищило цей коефіцієнт. Якщо коефіцієнт підвищення пенсійних виплат у минулому році був менший ніж зазначений у цій частині, то збільшення пенсій здійснюється з урахуванням попереднього підвищення.

Розмір та порядок такого підвищення пенсії визначаються у межах бюджету Пенсійного фонду за рішенням Кабінету Міністрів України.

Чи можна зарахувати до страхового стажу час навчання, час проходження строкової служби по записах у трудовій книжці?

Відповідно до ст. 62 Закону України "Про пенсійне забезпечення" основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 р. N 637. Відповідно до пункту 1 цього Порядку основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

Пунктом 6 зазначеного Порядку передбачено, що документами, які підтверджують військову службу є: військові квитки; довідки військових комісаріатів, військових частин і установ системи Міноборони, Держкомкордону, Головного управління командуючого Національною гвардією, Управління охорони вищих посадових осіб України, органів управління інших військових формувань, що утворюються Верховною Радою України.

Відповідно до пункту 8 зазначеного Порядку час навчання у вищих навчальних, професійних навчально-виховних закладах, навчальних закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання. За відсутності в документах таких відомостей для підтвердження часу навчання приймаються довідки про тривалість навчання в навчальному закладі у відповідні роки за умови, що в документах є дані про закінчення повного навчального періоду або окремих його етап.

Я змінила своє місце проживання. Яким чином можна перевести свою пенсійну справу до іншого регіонального управління Пенсійного фонду?

Якщо пенсіонер переїжджає в інше місто слід стати на облік за новим місцем проживання.

Подається заява до відповідного органу Пенсійного фонду (за новим місцем проживання) щодо взяття на облік на витребування пенсійної справи за колишньою адресою.

При цьому, до заяви додається копія паспорту (1-ша, 2-га, 3-тя сторінки та сторінка з відміткою щодо прописки (реєстрації) за новим місцем проживання, копія ідентифікаційного коду.

На підставі заяви формується запит пенсійної справи, пенсіонера ставлять на облік та продовжують пенсійні виплати.

За більш детальною інформацією просимо звертатись до громадської приймальні управління Пенсійного фонду України в Печерському районі м. Києва за адресою: м. Київ, вул. Кловський узвіз, буд. 14А. Приймальні дні та години: понеділок-четвер 9:00-18:00; п’ятниця: 9:00-16:45; обідня перерва: 13:00-13:45. Телефони для довідок: 480-71-62.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux