Головна  →  Інформація  →  12 червня 2018

Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами

Відповідно до Закону  України  "Про  державну допомогу сім'ям з дітьми"( 2811-12 )  та постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 № 1751 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми» право на державну допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами мають вагітні жінки (у тому числі неповнолітні), які не застраховані в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Право на державну допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами мають за цим Законом всі жінки (у тому числі неповнолітні), які не застраховані    в    системі    загальнообов'язкового   державного соціального страхування.

Підставою для   призначення допомоги у зв‘язку з вагітністю та полога є видана лікувально-профілактичним закладом довідка встановленого зразка, заява матері, що складається за формою, затвердженою Міністерством соціальної політики України, а також одна з відповідних довідок.

Довідки для призначення допомоги на дитину

  • з основного місця служби, навчання про те, що жінка служить, навчається;

  • ліквідаційної комісії про те, що жінка звільнена з роботи у зв’язку з ліквідацією підприємства, установи та організації;

  • центру зайнятості про те, що жінка зареєстрована в центрі зайнятості як безробітна;

  • особи, які усиновили чи взяли під опіку дитину протягом двох місяців з дня її народження, подають рішення про усиновлення чи встановлення опіки.

Допомога у зв‘язку з вагітністю та пологами призначається, якщо звернення за нею надійшло не пізніше ніж через шість місяців з дня закінчення відпустки у зв‘язку з вагітністю та пологами, і виплачується жінкам за весь період відпустки, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 ( у разі ускладнення пологів або народження двох чи більше дітей – 70) календарних днів після пологів.

Жінкам, віднесеним до 1-4 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога  виплачується за  180 календарних днів зазначеної відпустки  (по 90 днів до та після пологів). Допомога обчислюється сумарно та призначається жінкам у повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

Розмір допомоги у зв‘язку з вагітністю та пологами становить 100 відсотків середньомісячного доходу (стипендії, грошового забезпечення, мінімального розміру допомоги по безробіттю тощо) жінки, але не менше 25% від розміру встановленого законом прожиткового мінімуму для працездатної особи із розрахунку на місяць.

Жінка, яка продовжує навчання, має право на виплату стипендії або допомоги у зв‘язку з вагітністю та пологами за її вибором.    

Перейти до спискуВерсiя для друку