Головна  →  Новини  →  15 січня 2018

Діалог Україна-Німеччина 2017

Стан проекту «Партнерства з містами України» Engagement Global/Сервісної служби Міста в Єдиному Світі

Протягом 2017 року в рамках проекту «Партнерства з містами України» було реалізовано чотири заходи за участю німецьких та українських представництв, а саме:

- семінар «Інклюзія» та комунальний розвиток у Запоріжжі (квітень 2017 р.);

- друга німецько-українська конференція партнерства між містами у Львові (червень 2017 р.);

- другий круглий стіл німецьких громад, що мають партнерів в Україні, який відбувся у Мангаймі (жовтень 2017 р.);

- другий круглий стіл українських громад, що мають партнерів у Німеччині, який відбувся у Харкові (листопад 2017 р.).

Всього, у 2017 році, фінансову підтримку проекту «Партнерства з містами України» отримали 24 громади.

Нагадаємо, що благодійне товариство Engagement Global підтримує програми спрямовані на активне сприяння сталого розвитку. У контексті загальних цілей – розробка та впровадження спільних програм, реалізація різноманітних проектів у країнах-партнерах німецького співробітництва.

«Ми відкриті до змін. Ми забезпечуємо простір для творчості та інновацій. 
Створюємо мотиваційну робочу атмосферу та позитивну обстановку для успішної та значущої роботи», - Global Engagement.

У листопаді 2017 року представники Печерської РДА відвідали подію Другий круглий стіл «Партнерство з містами Німеччини», яка відбулась у м. Харкові.

Під час проведення конференцій підводились підсумки щодо реалізованих проектів, а саме:

- презентація партнерства Харків-Нюрнберг. Реалізовані проекти, досвід співпраці. Доповідач: Ольга Дем’яненко, Харківська міська рада та Мартін Месснер, Харківська міська рада (відділ міжнародного співробітництва);

Відбулись важливі обговорення щодо співпраці між країнами:

- доповідь «Партнерства з містами України – актуальний стан двох років проектної діяльності». Доповідач: Михайло Гамалій, керівник проектуEngagement Global gGmbH/Сервісна Служба Міста в Єдиному Світі (SKEW);

- доповідь «Створення громадського об’єднання та співпраця з містом побратимом на прикладі Баришівки». Доповідач: Володимир Гуменюк, керівник об’єднання «Друзі Пуллаха»;

- обговорення «Практичний досвід представників українських громад у плануванні та реалізації активностей в рамках реалізації Пакетів швидкого запуску Україна 2017». Доповідач: Оксана Сулима, відповідальна за партнерську роботу м. Ірпінь та Володимир Головешко, начальник управління внутрішньої політики, преси та інформації м. Запоріжжя.

Також, були презентовані нові програми у подальшій перспективі реалізації, зокрема:

- презентація проекту «Енергоефективність у громадах – можливості та перспективи». Доповідач: Роберт Конне, керівник проекту «Енергоефективність у громадах II», Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) GmbH;

- презентація програми «Програма міграції заради розвитку» (PME) – перспективи для українських партнерів». Доповідач: Юрій Дідевич, координатор проекту/Центр міжнародної міграції та розвитку (CIM), Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) GmbH;

- презентація «Рамкові умови  Пакету швидкого запуску Україна 2018». Доповідач: Михайло Гамалій, керівник проектуEngagement Global gGmbH/Сервісна Служба Міста в Єдиному Світі (SKEW) та Тамара Колісніченко, координатор проекту Engagement Global gGmbH/Сервісна Служба Міста в Єдиному Світі (SKEW).

За підсумками заходу Другий круглий стіл «Партнерство з містами Німеччини» було визначено пріоритетні напрямки співпраці між Україною та Німеччиною, сформовано нові стратегії щодо нових можливостей для реалізації спільних проектів, встановлено орієнтири для подальшого міжнародного співробітництва.

Варто зауважити, що Німеччина є цінним міжнародним партнером для України, зокрема, у наданні внесків у вигляді капіталу та впровадженні інноваційних програм. Здійснюючи власну європейську політику шляхом міжнародного співробітництва, Німеччина сприяє вирішенню глобальних економічних, екологічних, та політичних проблем, питань енергетичних ресурсів та клімату. Україна бере активну участь у міжнародних заходах, конференціях та конкурсах, здобуваючи відповідні гранти для впровадження власних ідей щодо покращення життєдіяльності окремого міста, регіону та країни в цілому.

Загалом за останні 2016 – 2017 роки, було здійснено 18 візитів делегацій (в обох напрямках) з метою встановлення контактів, та задля розширення/пожвавлення/заснування нових партнерств. За результатами активного співробітництва, були здійсненні важливі кроки до європейської інтеграції в Україні.

Також, у 2017 році, завдяки «Пакету для швидкого запуску – Україна» розширено партнерські відносини між територіальними громадами. Затверджено 17 заявок з різноманітної тематики, якими передбачено проведення 72 заходів. Відсоткова частка погоджених заявок сягла значення 89,5%.

 

Проект

Громада DE

Громада UA

Напрям

Заходи

 

 

 

 

72

SSP UKR 001 2017

Фрайбург

Львів

Енергоефективність

5

SSP UKR 002 2017

Пуллах

Баришівка

Освіта

2

SSP UKR 003 2017

Обергаузен

Запоріжжя

Добре місцеве самоврядування

7

SSP UKR 004 2017

Гуденсберг

Ширець

Водопостачання

4

SSP UKR 005 2017

Ерцгаузен

Іваничі

Співпраця громад у сфері політики розвитку

8

SSP UKR 006 2017

Фірзен

Канів

Добре місцеве самоврядування

2

SSP UKR 007 2017

Гіфгорн

Корсун-Шевченківський

Водопостачання

6

SSP UKR 008 2017

Дармштадт

Ужгорож

Співпраця громад у сфері політики розвитку

4

SSP UKR 009 2017

Мерммінген

Чернігів

Освіта

2

SSP UKR 010 2017

Борна

Ірпінь

Освіта

3

SSP UKR 011 2017

Ватлінген

Трускавець

Каналізаційне господарство

4

SSP UKR 012 2017

Верхня Франконія

Закарпатська область

Охорона здоров’я

6

SSP UKR 013 2017

Нюрнберг

Харків

Енергоефективність

5

SSP UKR 014 2017

Айхенау

Вишгород

Енергоефективність

4

SSP UKR 015 2017

Деліч

Жовква

Енергоефективність

4

SSP UKR 016 2017

Міттенвальде

Махнівка

Освіта

4

SSP UKR 017 2017

Магдебург

Запоріжжя

Енергоефективність

2

Важливі вектори розвитку для українських міст, регіонів, громад полягають у впровадженні інноваційних програм світових стандартів. Печерська районна в місті Києві державна адміністрація, щиро надіється на подальшу міжнародну співпрацю та партнерство з Федеративною Республікою Німеччина.

Варто відзначити, що у 2018 році планується партнерська зустріч між Печерською РДА та представниками Німецької громади району Шарлоттенбург-Вільмерседорф для обговорення та втілення спільних проектів.

Нагадаємо, що у 2017 році Україна та Німеччина відзначала 25 років після початку дипломатичних відносин між країнами. Тому, у 2016 році, міністрами закордонних справ обох країн прийнято Рішення про проведення Українсько-німецького року мов (2017 – 2018 роки), щоб поглибити взаємну довіру та дружбу між Німеччиною та Україною, а також ще більше розвинути співпрацю у сферах освіти та культури.

Перейти до спискуВерсiя для друку