Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Печерська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Систематизації законодавства - кодифікація

Опубліковано 23 червня 2015 року о 10:34

Від системи права слід відрізняти систему законодавства, під якою розуміється сукупність всіх нормативно-правових актів, що діють в державі. Побудова системи законодавства (позитивного права) може грунтуватися на різних принципах. В основному законодавство будується з урахуванням галузевого принципу (цивільне, кримінальне та інші галузеві законодавства видаються стосовно конкретної сфері правового регулювання). Однак можуть бути й нормативно-правові акти, що містять правові норми різних галузей права. Наприклад, Закон "Про охорону навколишнього природного середовища"  містить норми різних галузей права. В основу побудови системи законодавства може бути покладений і такий критерій, як юридична сила нормативно-правових актів. У такому випадку нормативні акти розташовуються у певній ієрархії, де на першому місці знаходяться норми, що мають вищу юридичну силу. У даному випадку - це норми конституційного права.               

Систематизація законодавства - це впорядкування нормативно-правових актів, приведення їх у єдину узгоджену систему. Систематизація законодавства здійснюється з метою полегшення користування нормативним матеріалом і його подальшого вдосконалення. Систематизація законодавства відбувається на основі галузей права, які складаються об'єктивно історично. Найбільшою мірою залежність систематизації законодавства від об'єктивно існуючої системи права проявляється при кодифікації.               

Існують два види систематизації: інкорпорація і кодифікація. Однак у науковій літературі виділяють і такий вид систематизації, як консолідація. Інкорпорація - це вид систематизації, тобто таке впорядкування, яке, по-перше, не торкається змісту інкорпорованих правових актів та, по-друге, відбувається без урахування галузей права, які існують об'єктивно. Можна провести інкорпорацію в хронологічному порядку, але вона може бути проведена і по галузях права. Інкорпорація - це нижча форма систематизації, при якій нормативні акти об'єднуються в єдині збірники або зборів у визначеному порядку: алфавітному, хронологічному або предметному. Нормативні акти, що об'єднуються при інкорпорації, не підлягають ніяким змінам чи доповненням.  Головне завдання тут полягає в тому, щоб розташувати їх у певній послідовності, щоб можна було зручно користуватися ними не тільки юристам, а всім категоріям населення.             

Вища ступінь систематизації законодавства - кодифікація. Мова йде про створення кодексів. Кодифікацію здійснюють по галузях права. При створенні кодексів відбувається оновлення законодавства. Кодекси створюються і по галузях законодавства Кодифікація - це діяльність нормотворчих органів державної влади, спрямована на створення нового нормативно-правового акта, покликаного регулювати певні суспільні відносини. При кодифікації не тільки збирається нормативний матеріал, а й усуваються суперечності в системі норм права, вносяться нові правові положення, що відповідають вимогам часу. Кодифікація здійснюється тільки органами, що видають нормативно-правові акти, а інкорпорацію може провести будь-яка організація або приватна особа.

Консолідація є особливим видом систематизації, при якій об'єднуються два або кілька нормативно-правових актів, що мають один і той же предмет правового регулювання, в єдиний нормативний акт. Однак при консолідації зміст окремих нормативно-правових актів не змінюється і не доповнюється, а в колишньому вигляді включається в новий правовий акт. Консолідація може послужити проміжним етапом між інкорпорацією і кодифікацією.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux