Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Печерська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Щодо бюджетного відшкодування за допомогою облігацій державної внутрішньої позики. Питання-відповіді:

Опубліковано 25 червня 2014 року о 12:16

Якими Законами регулюється процес бюджетного відшкодування ПДВ за допомогою облігацій державної внутрішньої позики?

Відповідь: Законом України «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік» від 27.03.2014 р. №1165-VII було внесено зміни в Закон України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" та доповнено Податковий кодекс України пунктом 23 до підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення».

На даний час бюджетне відшкодування ПДВ за допомогою облігацій державної внутрішньої позики проводиться відповідно до пункту 23 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу.

На виконання цієї законодавчої норми з 27 травня 2014 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 21 травня 2014 року № 139 „Про випуск облігацій внутрішньої державної позики для відшкодування сум податку на додану вартість”, якою затверджено Основні умови випуску облігацій внутрішньої державної позики для відшкодування сум податку на додану вартість та Порядок випуску, обігу, погашення облігацій внутрішньої державної позики для відшкодування сум податку на додану вартість.

 Яким чином можна визначити суму ПДВ, що підлягає бюджетному відшкодуванню?

Відповідь:   Відповідно ст.200 Податкового кодексу України, сума податку, що підлягає сплаті (перерахуванню) до Державного бюджету України або бюджетному відшкодуванню, визначається як різниця між сумою податкового зобов’язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду.

При позитивному значенні суми, така сума підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету у строки, встановлені ст.200 Податкового кодексу України.

При від’ємному значенні суми, розрахованої згідно з цією статтею, така сума враховується у зменшення суми податкового боргу з податку, що виник за попередні звітні (податкові) періоди (у тому числі розстроченого або відстроченого відповідно до  Податкового кодексу України, а в разі відсутності податкового боргу – зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду.

Якщо в наступному податковому періоді сума, розрахована згідно з пунктом 200.1 цієї статті, має від’ємне значення, то:

 а) бюджетному відшкодуванню підлягає частина такого від’ємного значення, яка дорівнює сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів/послуг у попередніх та звітному податкових періодах постачальникам таких товарів/послуг або до Державного бюджету України, а в разі отримання від нерезидента послуг на митній території України – сумі податкового зобов’язання, включеного до податкової декларації за попередній період за отримані від нерезидента послуги отримувачем послуг;

б) залишок від’ємного значення попередніх податкових періодів після бюджетного відшкодування включається до складу сум, що відносяться до податкового кредиту наступного податкового періоду.

Які платники мають право на отримання відшкодування ПДВ за допомогою облігацій внутрішньої державної позики?

Відповідь: Правом на отримання відшкодування ПДВ шляхом оформлення облігацій внутрішньої державної позики можуть скористатись платники, у яких суми  податку до відшкодування були задекларовані до 1 січня 2014 р., не відшкодовані на дату набрання чинності Законом України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" і підтверджені за результатами перевірок.

Зміни в Закон України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" щодо оформлення облігацій внутрішньої державної позики були внесені Законом України від 27 березня 2014 року №  1165-VII «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік"», який набув чинності 3 квітня 2014 року.

На даний час відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21 травня 2014 року № 139 «Про випуск облігацій внутрішньої державної позики для відшкодування сум податку на додану вартість» в територіальних органах Міндоходів проходить інвентаризація платників ПДВ, у яких наявні відповідні суми податку.

Потім на підставі заяв платників про оформлення відшкодування вказаними облігаціями будуть складені реєстри проведеної інвентаризації з метою визначення обсягу випуску облігацій.

Отже, платникам ПДВ, які відповідають вищезазначеним вимогам та бажають отримати відшкодування ПДВ за допомогою облігацій внутрішньої державної позики, необхідно подати заяву до податкової інспекції за місцем своєї реєстрації. Форма заяви наведена в додатку 1 Постанови № 139.

 Які платники не мають права на оформлення облігацій внутрішньої державної позики для відшкодування ПДВ?

Відповідь: Позбавлені права на оформлення облігацій внутрішньої державної позики для відшкодування ПДВ платники податку, стосовно яких здійснюється кримінальне провадження за ухилення від сплати податку. Оформлення таким платникам відшкодування сум податку облігаціями не здійснюється до остаточного вирішення справи по суті.

 Які умови обігу облігацій внутрішньої державної позики для відшкодування сум податку на додану вартість?

Відповідь: Облігації внутрішньої державної позики для відшкодування сум податку на додану вартість є середньостроковими державними облігаціями (далі - облігації).

Номінальна вартість облігації становить 1000 гривень.

Строк обігу облігацій - п'ять років.

Облігації мають купони. Купонний період становить шість місяців.

Ставка дохідності за облігаціями встановлюється на рівні облікової ставки Національного банку на дату набрання чинності Основних умов, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 травня 2014 року № 139 „Про випуск облігацій внутрішньої державної позики для відшкодування сум податку на додану вартість” (27 травня 2014 року).

Облігації випускатимуться у бездокументарній формі у вигляді записів на рахунках у цінних паперах у Національному банку. Кожний випуск облігацій оформлятиметься глобальним сертифікатом. Глобальний сертифікат зберігатиметься у Національному банку.

 Чи є процедура оформлення облігацій внутрішньої державної позики як відшкодування ПДВ?

Відповідь: Відповідно до пункту 23 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України оформлення відшкодування сум податку на додану вартість облігаціями внутрішньої державної позики прирівнюється до видачі платнику податку суми бюджетного відшкодування шляхом перерахування коштів з бюджетного рахунка на рахунок платника податку.

 Яка процедура  погашення облігації внутрішньої державної позики для відшкодування сум податку на додану вартість?

Відповідь: Платникам податку, яким здійснюватиметься оформлення відшкодування сум податку облігаціями, необхідно буде відкрити у банках рахунки у цінних паперах для зарахування належної їм кількості облігацій.

Поступове погашення основної суми боргу за облігаціями буде здійснюватись шляхом проведення кожних шести місяців протягом строку обігу облігацій (п'ять років) виплат у розмірі 10 відсотків номінальної вартості облігації. Різниця між номінальною вартістю облігації та загальною сумою виплат з поступового погашення основної суми боргу становитеме амортизаційну вартість облігації.

Нарахування відсоткового доходу за облігаціями буде здійснюватись кожні шість місяців протягом строку обігу облігацій виходячи з їх амортизаційної вартості одночасно з проведенням виплати доходів виходячи з фактичної кількості днів у купонному періоді.

Поступове погашення основної суми боргу та виплати відсоткового доходу за облігаціями здійснюватимуться одночасно у безготівковій формі на дату, визначену у глобальному сертифікаті згідно з умовами розміщення. У разі, коли така дата буде припадати на вихідний день, погашення і виплата здійснюватимуться наступного робочого дня.

 

ДПІ у Печерському районі ГУ Міндоходів у м. Києві


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux