Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Печерська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Оголошено результати Всеукраїнського конкурсу відеопроектів на тему подолання насильства щодо дітей

Опубліковано 12 червня 2015 року о 10:39
фото

9 червня у Києві відбулася церемонія оголошення результатів та нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу відео проектів на тему «Подолання всіх форм насильства щодо дітей та просування прав людини і демократичного громадянства», в якій взяв участь Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба.

«Ці дитячі відеороботи показали нам інший бік насильства по відношенню до дітей. Вони показали його зсередини, очима дітей, дали можливість побачити, що вони відчувають і як це переживають у собі, показали, наскільки ми, дорослі, їм потрібні, ми маємо захистити їх від цього», – поділився своїми враженнями від побаченого Микола Кулеба.

Вітаючи переможців конкурсу, Уповноважений наголосив на необхідності посилення превентивних заходів із запобігання насильства та подолання його наслідків. «Ми маємо зробити все можливе, щоб припинити насильство по відношенню до дітей. Адже статистика, яка була сьогодні озвучена, вражає. 65% дітей в Україні зазнають насильства – це просто зобов’язує нас, дорослих, вже не замислюватись над цим питанням, а вживати невідкладних заходів, щоб припинити насильство над дітьми», – заявив Микола Кулеба.

«Найбільше вразило те, що «лідером» серед усіх видів насильства стало саме психологічне насильство, і найчастіше діти зазнають його вдома, від своїх батьків та рідних. Це говорить про те, що нам потрібно дуже серйозно працювати з дорослими, і не лише в плані толерантного поводження із дітьми, а й в плані культури спілкування одне з одним, адже саме з нас діти і беруть приклад, а потім проектують цю поведінку на інших дітей», – сказав Уповноважений.

Уповноважений подякував організаторам конкурсу та його учасникам за акцентування уваги суспільства на такій важливій темі.

Конкурс проводився продовж березня-червня 2015 року. У ньому взяли участь команди учнів загальноосвітніх шкіл та вихованці позашкільних навчальних закладів. Конкурсанти надсилали відеопроекти: відеопрезентації, відеоролики, флешмоби, театральні постановки, анімаційні проекти, які відповідали тематиці конкурсу. Всього на розгляд журі надійшло 362 роботи. Лідерами за кількістю представлених робіт стали Київська (42 роботи), Дніпропетровська (40) та Запорізька (30) області.

Журі відібрало до фіналу 35 відеороликів, які були розміщені на сайті конкурсу www.videofest.in.ua , а також на каналі Youtube. Продовж двох тижнів тривало голосування, під час якого було відібрано переможця у номінації «Вибір глядачів».

Всього за результатами конкурсу було відзначено 12 переможців у 10 номінаціях. Ними стали:

у номінації «Краща анімаційна робота» – відеоролик «Від тебе залежить, чи буде світ дитини вільним від насильства» київської школи I-III ст. № 175 ім. В. Марченка;

у номінації «Краща журналістська робота» – робота «Вільні від насильства» Андріївського НВО «ЗОШ І-ІІ ступенів – дитячий садок» с.Андріївка Київської області;

«Кращим проектом» став ролик «Насильство у житті дитини» гуртка «Школа лідерів «Флагман» Центру художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт» м. Вишгород;

«Кращою режисерською роботою» стало відео «Стражденний Схід України», Білоцерківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №4.

У номінації «Громадянська ініціатива» перемогла робота «Мирне небо – щасливе дитинство» Бобровицької гімназії з Чернігівської області та відео «На наш погляд – це важливо» Чернігівського міського учнівського парламенту.

«Кращим соціальним роликом» стало відео «Стоп насильству!» учнів Шосткинської загальноосвітньої школи I-III ступенів № 4 Сумської області та «Чужої біди не існує» учнів Миколаївської ЗОШ № 20.

«Кращою командною роботою» визнано ролик «Ні» насиллю!» гуртка «Телемалятко» Київського палацу дітей та юнацтва, «Кращою документальною роботою» – «Історія дівчинки з опущеними очима» Школи лідерів Шепетівського міського центру дитячої та юнацької творчості з Хмельницької області.

У номінації «Краща операторська робота» перемогло відео під назвою «Великі права маленької людини» Центру професійно-технічної освіти № 1 м. Івано-Франківськ, а «Вибором глядачів» став ролик «Ні» війні!» НВК «Колківська ЗОШ І-ІІІ ступенів-ліцей» з Волинської області.

Конкурс проводився Міністерством освіти і науки України та Офісом Ради Європи в Україні (представлений проектом «Зміцнення та захист прав дітей в Україні», що фінансується за сприяння Уряду Норвегії). У церемонії нагородження переможців також взяли участь начальник відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини Міністерства освіти і науки Україні Алла Середницька та керівник проекту Ради Європи «Зміцнення та захист прав дітей в Україні» Ігор Гуцуляк.

Згідно результатів опитування громадської думки з питань насильства щодо дітей, які були оголошені під час церемонії, хоча б одного з видів насильства зазнавали 65% дітей, серед них – 55% дівчат та 45% хлопців. «Лідером виявилось «психологічне насильство», його зазнавали трохи менше половини опитуваних дітей - 45%. Серед тих, хто зазнавав психологічного насильства , абсолютна більшість – 71% зазнавали і фізичного насильства, яке знаходиться на другому місці. Трохи менше третини дітей – 27% – зазнавали фізичного насильства, яке в основному траплялось із ними вдома. Економічне насильство знаходиться на третьому місці, його зазнавала кожна четверта дитини – 25%. 21% опитаних дітей зазнавали сексуального насильства. Це найменше за всі інші види насильства, але майже втричі частіше, ніж наймолодше когорта дорослих жителів України 18-29 років (8%).

Опитування проводилося в рамках Проекту Ради Європи "Зміцнення та захист прав дітей в Україні", що фінансується за підтримки Уряду Норвегії, спільно з Київським міжнародним інститутом соціології. Дослідження проводилося в грудні 2014 року, коли було опитано 1800 дорослих жителів України, старших за 18 років, у 110 населених пунктів. На другом етапі, у квітні 2015 року, опитали 1800 дітей віком 12-17 років у 120 навчальних закладах.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux