Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Печерська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Марина Порошенко: «Рівень інклюзії в освіті – показник ступеня розвитку держави»

Опубліковано 02 жовтня 2015 року о 09:03

Марина Порошенко: «Рівень інклюзії в освіті – показник ступеня розвитку держави»Марина Порошенко взяла участь у засіданні круглого столу «Інклюзиве навчання в Україні: реалії та перспективи». Захід проходив за ініціативи дружини Президента України та за сприянням Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби.

Основна мета заходу – конструктивний діалог та координація спільних зусиль влади й громадськості задля суттєвих змін в розвитку інклюзивної освіти в державі.

В обговоренні проблематики круглого столу взяли участь заступник Міністра освіти і науки Олег Дерев’янко, заступник Міністра охорони здоров’я Віктор Шафранський, перший заступник Міністра соціальної політики Василь Шевченко, голова Комітету ВРУ з питань науки і освіти Лілія Гриневич, представники громадських організацій та практики в інклюзивній освіті.

У вітальному слові Марина Порошенко наголосила, що діти з особливими потребами, мають такі ж права, як і всі інші громадяни, а тому повинні мати й рівні можливості на освіту, працевлаштування, участь у культурному і соціальному житті. «Саме рівень інклюзивної освіти є показником ступеня розвитку держави», - зауважила дружина Президента.

Пані Порошенко закцентувала увагу присутніх на тому, що шлях запровадження інклюзивної освіти в Україні – тривалий: «Але особливі діти не можуть чекати, бо вони ростуть, а ми втрачаємо безцінний час. Тому якщо сьогодні ми почнемо вирішувати ці питання, то вже завтра отримаємо перші результати».

За словами Лілії Гриневич, вкрай важливо, що процес запровадження інклюзивного навчання в Україні взяла під свій патронат дружина Президента.

Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба підкреслив, що чинна система освіти дітей з обмеженими можливостями показала свою неефективність: «У той же час, спеціальна освіта не може задовольнити потреби всіх дітей з особливими потребами, тому єдиним шляхом вирішення проблеми є розвиток інклюзивної освіти. Кожна дитина повинна стати корисним членом для суспільства, а не його тягарем».

Представники громадських організацій також відзначили важливий крок Марини Порошенко до координації зусиль влади й громадськості, які в питаннях втілення інклюзивної освіти мають стати стратегічними партнерами.

Присутні ділилися власним досвідом запровадження інклюзивного навчання. Вони відзначили, що пріоритетними завданнями інклюзивної освіти є своєвчасна соціалізація дітей з обмеженими можливості, їх адаптація до самостійного дорослого життя, надання можливостей для їх повноцінної участі у житті суспільства.

Серед ключових проблем інклюзії в Україні учасники круглого столу назвали неготовність соціуму приймати особливих дітей, неоднозначне ставлення до інклюзії самих вчителів, відсутність кадрового забезпечення асистентами вчителя та недостатність фінансування.

У результаті учасники домовились найближчим часом обмінятися пропозиціями та рекомендаціями щодо запровадження інклюзивної освіти, а також створити постійно діючу міжвідомчу робочу групу, завданням якої буде напрацювання єдиного механізму втілення інклюзії по всій Україні.

Довідка: Серед представників громадськості та практиків інклюзивної освіти були керівники комунального закладу Львівської обласної ради «Навчально-реабілітаційний центр «Левеня», Київського палацу дітей та юнацтва, Центру раннього розвитку «Гармонія Дитинства» м. Житомир , Центру соціально-трудової, професійної та медико-соціальної реабілітації інвалідів, дітей інвалідів та молодих інвалідів м. Бровари, Білоцерківського дитячого оздоровчого центру «Шанс», Асоціації батьків дітей з аутизмом, громадських організацій «Родина», «Відчуй», «Інститут реабілітації та соціальних технологій», Всеукраїнської благодійної організації «Даун Синдром» та Благодійного фонду Наталії Крючкової «Долоні щастя».

Джерело: Адміністрації Президента України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux