Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Печерська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Голова Печерської РДА: незаконні МАФи кришують правоохоронці і чиновники на місцях

Опубліковано 08 вересня 2014 року о 09:22
фото

Після того, як кияни обрали новим мером Віталія Кличка, останній взявся за зміну керівництва районів міста. Нових очільників отримали більшість районних державних адміністрацій Києва. Серед них – і Печерська РДА. Її очолив Сергій Мартинчук. Про старі проблеми та нові шляхи їх вирішення ми і вирішили поговорити з очільником центрального району Києва. Фотозвіт.

Сергію Олександровичу, в Києві, як мабуть і в усіх великих містах, є величезна проблема, з якою влада десятиріччями бореться-бореться – і ніяк не подолає. Маю на увазі незаконні МАФи та стихійну торгівлю. Як Ви з цим справляєтеся?

Печерський район є центральним районом не лише Києва, але й України, враховуючи те, що у нас розташовані і Верховна Рада, і Адміністрація Президента, Кабінет міністрів і так далі – тобто, всі основні органи виконавчої та законодавчої влади, Генеральна прокуратура як наглядовий орган. Тому сьогодні у нас буде серйозна оперативна нарада з управлінням Державної охорони, Службою безпеки України, прокуратурою та МВД для того, щоб з’ясувати, де хто кого "кришує" і як ми будемо з цими МАФами боротися, щоб повністю вирішити існуючу проблему. Плюс до цього будемо розробляти схему розташування МАФів і визначати три стратегічні зони, де вони будуть розміщуватися комплексно. Не вже не як кіоски, а як сучасні європейські магазини. Будемо йти лише таким шляхом. Решту, не йдучи ні з ким ні на які компроміси, будемо зносити.

Є вже якісь ідеї, де будуть розташовані ці зони?

Концепція зонування в стадії розробки. Зараз вивчаємо, об’їжджаємо район, дивимося пріоритети – щоб врахувати думку мешканців  і комерсантам було вигідно. Адже можна знайти якусь зону – а там людей майже немає.

Вже неодноразово писалося, говорилося – та і прості логічні міркування підказують, що таке засилля МАФів – наслідок корупції. Чи вже є якась інформація, хто цим займався в Печерському районі? На якому рівні взагалі власники МАФів дають хабарі, аби безперешкодно працювати там, де це заборонено?

По чуткам, це, швидше за все, працівники правоохоронних органів, які лобіюють інтереси. Є також і певні працівники Печерської адміністрації. Один з таких працівників був уже звільнений з займаної посади. Мова йде про начальника благоустрою в Печерському районі.

А решта? Як будете встановлювати, хто до цього причетний?

Решту будемо звільняти. А встановлюється це дуже просто. Коли піде демонтаж МАФів – почнуться дзвінки. Ми їх особисто запросимо – цю "кришу" так звану. І будемо затримувати разом з правоохоронцями на місці.

Що робитимете для того, аби проблема не повернулася? Адже одних кадрових рішень, певно, замало для того, аби зруйнувати вибудувану роками "традицію"?

Я вам так скажу: саме це і почне виховувати людей для того, аби іншим не кортіло.

Нині і в Києві, і по всій Україні є ще одна велика проблема: підготовка до опалювального сезону. В квартирах більшості киян нема зараз гарячої води. Досі не зрозуміло, як переживемо зиму – будемо ми з теплом чи без тепла. Чи робите щось на рівні району для того, аби вирішити проблему?

Зараз іде утеплення інженерних мереж. Утеплення входів в під’їзди. Навіть для того, щоб оформити паспорти готовності і форми Е-8, треба виконати ряд заходів. Цей ряд заходів – частково енергозберігаючий. І, в принципі, навіть для початку опалювального сезону його більш, ніж достатньо.

Крім цього, ми починаємо працювати над тим, щоб в усіх будинках з’явилися теплолічильники. На сьогодні понад 300 будинків їх вже мають. Будемо шукати інвесторів, які би залюбки зайшли і встановили терморегулятори температури для того, щоб заощаджувати на кожному будинку до 40% електроенергії.

А чим можна зацікавити потенційних інвесторів, щоб вони встановлювали ці теплолічильники?

Заощаджуються великі кошти. Період окупності складає менш, ніж половина опалювального періоду. Тобто інвестору буде дуже вигідно. За один опалювальний сезон він окупить свої витрати і далі ці теплолічильники будуть уже власністю мешканців будинків.

До початку опалювального  сезону лишилося зовсім мало часу. Наскільки вдасться вті перераховані Вами плани у життя за цей період?

Ніщо ж не заважає продовжувати цю роботу і під час опалювального сезону. Поступово, крок за кроком.  Це ж краще, ніж взагалі нічого не робити?

Безумовно. А як гадаєте, наскільки висока вірогідність, що цією зимою кияни – зокрема, мешканці Печерська, зіткнуться з перебоями у гарячому водопостачанні, опаленні квартир?

Це питання краще адресувати керівництву держави – на якому рівні вони домовляються і які будуть ліміти газу. Наше завдання – забезпечити виконання на місцях теплом. Якщо згори буде команда дати – ми, звичайно, дамо. Залюбки дамо. І будемо докладати всіх зусиль, щоб у кожній оселі було тепло і була гаряча вода.

На перспективу є ще якісь задуми стосовно впровадження енергозберігаючих технологій?

Саме головне –це перехід на твердопаливні котли. Вони користуються великим попитом у країнах Європи. Ми будемо  переходити на тверде паливо, адже газ з року в рік лише дорожчає. А враховуючи навіть те сміття, яке ми просто викидаємо – дуже багато деревини, яку можна переробити і використовувати. І це паливо буде безкоштовним. Тому будемо впроваджувати новітні системи.

Крім цього, в планах є розробка пілотного проекту реконструкції кварталів – маю на увазі боротьбу із застарілим житловим фондом, його подальшу трансформацію в новітні, сучасні будинки зі вже встановленими на дахах сонячними батареями. Крім того, встановлення нових ліфтів, які заощаджують до 70% електроенергії – тобто, це зелена енергія.

А загалом як би Ви охарактеризували стан ЖКГ Печерського району? Які плани маєте в цьому напрямку?

Враховуючи географічне розташування, історію і людей, що тут мешкають – до кожного будинку слід підходити індивідуально. Зважаючи на це, спільно з КМДА було прийняте рішення щодо оптимізації структури комунальних підприємств для уникнення збільшення адмінзатрат – вони навпаки будуть скорочуватися. Комунальні підприємства будуть об’єднані в одне-єдине комунальне підприємство, що буде і службою-замовником, і балансоутримувачем. І я вважаю, що ближчим часом – десь до 1 жовтня максимум – ми створимо цю єдину структуру і кластерну політику. Тобто буде заступник по напрямку, який буде за  нього відповідати. Хто за ліфтове господарство, хто за вивіз сміття, хто за комунальні послуги і так далі.

Така оптимізація скільки коштів дозволить заощадити?

Щодо самого процесу оптимізації – він взагалі не коштуватиме ні копійки. А щодо скорочення витрат – то, навіть якщо взяти лише керівників, кожен з яких отримує зарплату близько 8 тисяч гривень, а таких керівників до скорочення у нас цілих 5 – ми зразу на місяць заощаджуємо не менше 45 тисяч гривень. І це лише тільки по керівниках.

Як плануєте сприяти економічному розвитку району і збільшенню його інвестиційної привабливості?

У нас є 11  інвестпроектів на сьогодні. Більшою мірою вони стосуються соціальної сфери. Ми проводимо перемовини з КМДА та Київським інвестиційним агентством на предмет того, з якого саме об’єкту починати. І який з них буде пріоритетним.

Про які саме проекти йдеться?

Наприклад, в планах – реконструкція будівлі поліклініки на Івана Мазепи, 2 – там запланована ще й надбудова двох поверхів. Будемо займатися реконструкцією також Центру здоров’я на Московській, 38– там буде добудовано мансардний поверх. Наступний проект – заміна обладнання теплопункту з можливістю реконструкції окремо розташованих приміщень – це на Старонаводницькій, 4 та на Старонадводницькій,8. А на земельній ділянці по Старонаводницькій, 2/20 збираємося будувати дитячий дошкільний заклад.

Як складається ситуація з переселенцями у Печерському районі?

З останніх новин – ми зараз проводимо ідентифікацію біженців. На Видубичах нещодавно ми виявили понад 80 чоловіків – це вихідці з Донбасу. Зараз опрацьовуємо питання щодо цих людей спільно з СБУ – зокрема, перевіряється наявність кримінальних справ по ним, з’ясовуємо, що це за люди, як вони потрапили до столиці… Тобто, встановлюємо людей. Після чого будемо приймати рішення.

Крім того, якщо говорити про вимушених переселенців – вчора до шкіл Печерська пішли понад 316 дітей зі сходу України та 45 – з Криму. А 45 найменших переселенців вже зараховані до дитячих садочків району.

Багато киян вирушили захищати Батьківщину на Донбас. Печерський район допомагає бійцям?

Безумовно. З початку бойових дій в зоні АТО ми надавали допомогу 12 батальйону територіальної допомоги. Вже було два етапи. Спочатку було закуплено і передано бійцям бронежилети, палатки, плащі та гумові чоботи. Другий етап збору та доправлення на Донбас допомоги для наших вояків ми проводили разом з Голосіївською РДА. Тоді ми зібрали три великовантажні машини продуктів. Зокрема, це були рибні та м’ясні консерви, макарони, овочі, цукерки, галети, мінеральна вода та багато чого іншого. І на цьому ми зупинятися не збираємося.

Для довідки: Сергій Олександрович Мартинчук народився 13 липня 1984 року в місті Коростишів Житомирської області. За фахом – економіст. Вищу освіту здобував у Національному транспортному університеті, де вивчав економіку підприємства. Далі – магістратура у Національній академії державного управління при Президентові України за спеціальністю "державне управління". Магістерську роботу писав на тему "Децентралізація управління житловим фондом комунальної власності".

Професійну діяльність розпочинав з посади інженера відділу експлуатаційних і ремонтних матеріалів ТОВ "Укравтозапчастина". Потім працював заступником директора із зовнішньоекономічної діяльності, а згодом і очолив ТОВ "Укрдорресурс". Має досвід державної служби –працював головним спеціалістом відділу економічного аналізу та прогнозування ГУ житлового господарства КМДА, очолював управління ЖКГ Солом’янської РДА та Департамент житлової політики Мінрегіонрозвитку. На посаду голови Печерської РДА Сергія Мартинчука призначено 15 серпня.

Джерело: Интернет-издание "Обозреватель"
Автор: Лилия Рагуцкая


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux