Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Печерська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Декларування!

Опубліковано 07 квітня 2015 року о 11:39

1. Чи має право платник податку на податкову знижку у разі навчання в інтернатурі вищих медичних та фармацевтичних навчальних закладів?
Відповідь: Згідно з п.п.166.3.3 п.166.3 ст.166 Податкового кодексу України платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 Податкового кодексу України, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати. Така сума не може перевищувати розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень, в розрахунку на кожну особу, яка навчається, за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.
Статтею 28 Закону України від 01 липня 2014 року № 1556-VII ”Про вищу освіту” визначено типи вищих навчальних закладів.
Інтерн-особа, яка має ступінь магістра медичного або фармацевтичного спрямування і навчається з метою отримання кваліфікації лікаря або провізора певної спеціальності відповідно до переліку лікарських або провізорських спеціальностей інтернатури (ст. 61 Закону № 1556).
Згідно із Положенням про спеціалізацію (інтернатуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти III-IV рівнів акредитації, медичних факультетів університетів, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України № 291 від 19.09.96 року, зареєстрованим Міністерством юстиції України 03.12.96 року за № 696/1721, спеціалізація (інтернатура) є обов’язковою формою післядипломної підготовки випускників всіх факультетів медичних і фармацевтичних вищих закладів освіти III - IV рівнів акредитації, медичних факультетів університетів незалежно від підпорядкування та форм власності, після закінчення якої їм присвоюється кваліфікація лікаря (провізора) - спеціаліста певного фаху.
Таким чином, інтернатура (спеціалізація) є невід’ємною ланкою безперервного процесу підготовки у вищому медичному і фармацевтичному закладах освіти фахівців за напрямом професійного спрямування. 
Враховуючи наведене, суми коштів, сплачені платником податку на користь вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти для компенсації вартості навчання такого платника податку, іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення, у інтернатурі, при додержанні всіх норм ст.166 Податкового кодексу України, можуть прийматися у розрахунок податкової знижки такого платника податку за звітний рік.
 
2. Чи необхідно подавати річну декларацію про майновий стан і доходи, якщо протягом звітного року доходи отримані від двох податкових агентів?
Відповідь: Відповідно до норм Податкового кодексу України платники податку зобов’язані подавати податкову декларацію за результатами звітного року у строки, передбачені Податковим кодексом України для платників податку на доходи фізичних осіб, якщо протягом такого звітного року оподатковувані доходи нараховувалися (виплачувалися, надавалися) у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, платнику податку у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами одночасно двома або більше податковими агентами і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує сто двадцять розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня  звітного податкового року (станом на 1 січня 2014 року мінімальна заробітна плата 1218 грн.).
 
3. Чи можна отримати податкову знижку за умовами молодіжного житлового кредиту?
Відповідь:Згідно з пп. 166.3.1 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Податкового кодексу України, такі фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати, зокрема, як частина суми процентів, сплачених цим платником за користування іпотечним житловим кредитом, що визначається відповідно до ст. 175 Податкового кодексу України.
Так, платник податку – резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року (п. 175.1 ст. 175 Податкового кодексу України). Тобто, повернення податку на доходи фізичних осіб може здійснюватися лише в межах сум, які фактично надійшли до бюджету від конкретного платника податку у звітному році.
Таким чином, якщо умовами молодіжного житлового кредиту передбачено повну або часткову компенсацію за рахунок бюджетних коштів відсотків за таким кредитом, то претендувати на податкову знижку одержувач такого молодіжного кредиту може тільки в частині особисто сплачених ним процентів, але при дотриманні інших умов, виконання яких є обов’язковим для отримання права на податкову знижку. При повній компенсації процентів за кредитом за рахунок бюджетних коштів платник податку не має законодавчих підстав на податкову знижку за таким кредитним договором.
 
4. Який порядок оформлення декларації про майновий стан та доходи громадян?
Відповідь: Податкова декларація складається з восьми розділів, що подаються на двох двосторонніх аркушах формату А4, та семи додатків, які подаються на одно- та двосторонніх аркушах формату А4 і містять розрахунки окремих видів доходів (витрат).
Додатки до декларації заповнюються лише при отриманні доходів, які відображаються у відповідному додатку:
- якщо декларацію подає уповноважена особа заповнюється додаток 1 «Інформація про особу, уповноважену на заповнення декларації»;
- якщо громадянин отримав дохід у вигляді спадщини, та від операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого (рухомого) майна заповнюється додаток 2 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих від операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого (рухомого) майна та/або від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) та/або в результаті прийняття у спадщину чи дарунок майна»;
- у разі якщо громадянин отримав інвестиційний дохід, заповнюється додаток 3 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих від операцій з інвестиційними активами»;
- у випадку отримання громадянином іноземного доходу, заповнюється додаток 4 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку доходи фізичних осіб, отриманих з джерел за межами України»;
- додаток 5 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності» заповнюється фізичною особою – підприємцем;
- якщо громадянин бажає скористатися правом на податкову знижку, заповнюється додаток 6 «Перелік сум витрат, що включається до складу податкової знижки згідно із статтею 166 розділу VI Податкового кодексу України;
- у разі одночасного отримування доходів від двох податкових агентів і при цьому загальна річна сума таких доходів перевищила у 2014 році 146 160 грн., заповнюється додаток 7 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб згідно з підпунктом «є» пункту 176.1 статті 176 розділу VI Податкового кодексу України»;
Звертаємо увагу на те, що декларація та додатки до неї заповнюються так, щоб забезпечити вільне читання та збереження записів протягом установленого терміну зберігання звітних документів, а саме друкованим способом, чорнильними або кульковими ручками синього або чорного кольору. В декларації та додатках до неї не повинно бути помарок, виправлень, дописок, підчисток і закреслень. Декларація та додатки до неї, а саме показники у розділах ІІ – VIII заповнюються у гривнах з копійками.
Достовірність даних що заповнені в декларації та додатках до неї підтверджується власноручним підписом фізичної особи – платника податку або особи, уповноваженої на заповнення декларації.
 
5. Які способи  способи подання декларації про майновий стан та доходи?
Відповідь: Особисто платником або уповноваженою на це особою;
Надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
Засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису у порядку, визначеному законодавством;
При цьому відповідно до п. 49.5 ст.49 Податкового кодексу України поштове відправлення необхідно здійснити не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного терміну подання декларації, встановленого ст.49 Податкового кодексу України, а при поданні в електронній формі – не пізніше закінчення останньої години дня, у якому минає такий граничний термін.
Важливо зазначити, що обов’язок щодо заповнення та подання податкової декларації від імені платника податку покладається на таких осіб:
- опікуна або піклувальника – щодо доходів, отриманих малолітньою/неповнолітньою особою або особою, визнаною судом недієздатною;
- спадкоємців (розпорядників майна, державних виконавців) – щодо доходів, отриманих протягом звітного податкового року платником податку, який помер;
- державного виконавця, уповноваженого здійснювати заходи щодо забезпечення майнових претензій кредиторів платника податку, визначеного в установленому порядку банкрутом.
 
6.Які  основні випадки коли необхідно подавати декларацію про майновий ста та доходи?  
Відповідь: Обов’язок подання податкової декларації виникає у платника податку на доходи фізичних осіб у разі отримання ним протягом звітного року наступних видів доходів:
- п.п. 168.2.1 п.168.2 ст. 168 Податкового кодексу України - доходів від особи, яка є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів)) – спадщина, подарунки, оренда майна фізичної особи, доходи від операцій з продажу  (обміну) рухомого та нерухомого майна тощо;
- п.п.168.1.3 п.168.1 ст. 168 Податкового кодексу України - окремих видів доходів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті – суми заборгованості, за якими минув строк позовної давності та які перевищують суму, що становить 50% місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року; нецільова благодійна допомога понад установлену норму; додаткове благо у вигляді суми боргу платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, тощо;
- п.170.2 ст.170 Податкового кодексу України – доходів від операцій з інвестиційними активами;
- п.п.170.11.1 п.170.11 ст.170 Податкового кодексу України – іноземних доходів;
- п.п. «є» п. 176.1 ст.176 Податкового кодексу України – якщо протягом звітного року оподатковувані доходи нараховувались (виплачувались, надавались) у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород платнику податку у зв’язку з трудовими відносинами та цивільно-правовими договорами двома або більше податковими агентами і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує 120 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2014 році – 146 160 грн.).
 
7. Які терміни подання громадянами податкової декларації
Відповідь: Платникам податку, які згідно з розділом IV Податкового кодексу України зобов’язані подавати податкову декларацію, подають її до 1 травня 2015 року.
Граничний термін подання податкової декларації за 2014 рік є 30 квітня 2015 року.
Платники податку на доходи фізичних осіб, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2014 року у 2015 році податкову декларацію можуть подати протягом усього року.
Податкову декларацію громадяни подають до податкової інспекції за місцем реєстрації.
 
8. За якою формою необхідно отримати  у податкового агента довідку про доходи, щоб заповнити декларації про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки?
Відповідь: Оскільки затвердженої форми довідки про доходи, яку повинні надавати податкові агенти на вимогу платника податків, нормами чинного законодавства не передбачено, то довідка надається у довільній формі, в якій, крім загальної інформації про фізичну особу (ПІБ, реєстраційний номер облікової картки, період роботи), зазначається обов’язково наступна інформація:
– сума нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою);
– розмір та сума податкової соціальної пільги;
– сума нарахованого та утриманого єдиного соціального внеску;
– сума нарахованого та утриманого податку на доходи фізичних осіб.

9. Яким чином можна громадянину задекларувати доходи, отримані у 2014 році, та чи є можливість зробити це через Інтернет?

Відповідь: Декларація про майновий стан і доходи для платників податку на доходи фізичних осіб подається до 1 травня року, що настає за звітним. Платник податків має право подати декларацію особисто або уповноваженою на це особою, надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення або засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.
Щоб подати декларацію засобами електронного зв’язку, в першу чергу необхідно отримати електронний цифровий підпис, який безкоштовно видається регіональними представництвами Акредитованого центру сертифікації ключів ІДД ДФС України. Зокрема, таке представництво працює і в Деснянській податковій інспекції.
Після цього слід скористатися банером „Декларування он-лайн” або електронним сервісом „Електронний кабінет платника податків” та відправити декларацію через Інтернет.
 
10. Хто має право на податкову знижку?
Відповідь: Подавати декларацію можуть фізичні особи, які мають право на податкову знижку. Зокрема, це громадяни, котрі сплачували протягом минулого року за навчання закладам освіти, страхували себе або членів своєї сім’ї, сплачували внески у недержавні пенсійні фонди, перераховували кошти у вигляді пожертвувань неприбутковим організаціям, усиновлювали дітей, сплачували проценти за іпотечним житловим кредитом, понесли витрати у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу, що належить платникові податку. Податковим кодексом України надано право подати декларацію на податкову знижку та отримати повернення частини сплаченого протягом 2014 року податку на доходи. Умови, порядок надання податкової знижки, перелік витрат, дозволених для включення до складу податкової знижки та обмеження щодо права на її нарахування визначені у ст. 166 Податкового кодексу України. 
 
11. До якого органу Державної фіскальної служби подається декларація про майновий стан і доходи громадян?
Відповідь:  Відповідно до пункту 49.1 статті 49 Податкового кодексу України для платників податку на доходи фізичних осіб податкова декларація подається за звітний період в установлені Податковим кодексом України строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків.
Відповідно до пункту 45.1 статті 45 Податкового кодексу України податковою адресою платника податків - фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі.
Крім того, згідно абзацу 5 статті 3 Закону України «Про свободу пересування і вільний вибір місця проживання в Україні» від 11.12.2003 року № 1382-IV місцем проживання є адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком понад шість місяців на рік. Реєстрація - внесення інформації до Єдиного державного демографічного реєстру та до паспортного документа про місце проживання або місце перебування особи із зазначенням адреси житла.
Тобто, податкова декларація подається громадянами до податкової інспекції за місцем їх реєстрації. Звертаємо увагу платників податків, що для своєї зручності вони можуть подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до фіскальних органів в електронній формі засобами електронної пошти через Інформаційний портал ДФС. Ключі електронного цифрового підпису надаються в центрах обслуговування платників безкоштовно.
Платників Печерського району чекаємо за адресою: вул.Лєскова,4, телефон-консультанта-модератора:201-89-04.
 

12. В 2014 році я здавав квартиру в оренду, яким чином мені задекларувати доходо?

Відповідь:У разі, якщо громадянин у 2014 році здавав в оренду свою квартиру, то податок на доходи фізичних осіб він повинен сплачувати щоквартально, а декларацію подати до 1 травня 2015 року.

Дохід від здачі в оренду власного нерухомого майна підлягає оподаткуванню за ставкою 15% та/або 17%. 
Ставка 15% застосовується, якщо загальна сума доходів, отриманих у звітному податковому місяці не перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (тобто в 2014 р. – 12180 грн.);
17% – з суми, що перевищує зазначений десятикратний розмір.
Слід зауважити, якщо фізична особа – орендар не є суб’єктом господарювання, то відповідальність за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету несе орендодавець (громадянин, який здає майно в оренду).
Такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені Податковим кодексом України для квартального звітного періоду, тобто, протягом 40 календарних днів, наступних за останнім днем звітного кварталу. Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом року податку та нарахованого податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації. Така декларація подається до 1 травня року, що настає за звітним, до органу ДФС за податковою адресою платника податку.
Водночас нагадуємо, кампанія декларування доходів, отриманих протягом 2014 року, триває. Термін подачі податкової декларації про майновий стан і доходи за 2014 рік – до 1 травня 2015 року.
Особливості нарахування (виплати) та оподаткування окремих видів доходів фізичних осіб передбачено ст. 170 розділу IV Податкового кодексу України.
 
13. В 2014 році отримано спадщину чи необхідно її декларувати?
Відповідь:Громадяни, які отримали в 2014 році спадщину чи дарунок, про необхідність задекларувати такі доходи до 1 травня та до 1 серпня сплатити з таких доходів відповідну суму податку.
При отриманні майна в дарунок або спадщину ставка податку залежить від типу майна, а також від того, ким є сторони угоди.
Так, за нульовою ставкою оподатковується спадщина, що отримана від члена сім’ї першого ступеня споріднення (чоловік, дружина, батьки та діти, у тому числі усиновлені) або ж – інвалідом І групи чи особою, яка має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, чи дитиною-інвалідом.
Ставка податку 15% (17%) застосовується до будь яких об'єктів спадщини, що успадковуються спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та для будь якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента. В іншому випадку ставка податку становить 5%.
Подати декларацію про майновий стан і доходи повинні всі фізособи, які отримали майно, що підлягає оподаткуванню, у спадок або в подарунок і не сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини (дарування).

14. Як скористатись правом отримання податкової знижки на навчання

Відповідь:Згідно з пп. 14.1.170 п.14.1 ст. 14 Податкового кодексу України  податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, - документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку - резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом України.
При цьому, Податковим кодексом України установлено обмеження щодо не перевищення сум нарахованої платником податку податкової знижки понад суму загального оподатковуваного доходу платника, одержаного протягом року як заробітна плата (п.п.164.4.2 п.164.4 ст.164 Податкового кодексу України).
Згідно з п.п.14.1.48 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України заробітна плата для цілей розділу IV Податкового кодексу України  - основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом.
Ці відносини регулюються трудовим законодавством, зокрема, Кодексом законів про працю. При укладанні трудового договору з працівником працедавець видає наказ про зарахування його на роботу, на підставі якого у трудовій книжці цього працівника робиться позначка про прийняття його на роботу на відповідну посаду.
Отже, якщо студент протягом звітного року одержував доходи від виконання договорів цивільно-правового характеру, які не є трудовими договорами, то члени його сім’ї першого ступеня споріднення мають право на податкову знижку щодо сум, сплачених за навчання такого студента.
 

15. Чи  необхідно  подавати декларацію про майновий стан і доходи спадкоємцям резидентам, які сплатили податок на доходи фізичних осіб до нотаріального оформлення об’єктів спадщини

Відповідь:  що відповідно до підпункту 164.2.10 пункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з Розділом IV Податкового кодексу України.
Кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються згідно з правилами, встановленими Розділом IV Податкового кодексу України для оподаткування спадщини (пункт174.6 статті 174 Податкового кодексу України).
Згідно з пунктом 174.3 статті 174 Податкового кодексу України особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.  Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню і зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини та спадкоємців, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими спадкоємцями - резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об’єктів.
Пунктом 179.2 статті 179 Податкового кодексу України визначено, що відповідно до Розділу IV Податкового кодексу України обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи, зокрема, у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно до цього розділу оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до пункту 174.3 статті 174 Податкового кодексу України.
Отже, фізичні особи – платники податку, які одержали дохід лише у вигляді об’єктів спадщини (подарунку) та сплатили податок на доходи з фізичних осіб до їх нотаріального оформлення, не зобов’язані включати вартість (суму) такої спадщини (подарунку) до складу загального річного оподатковуваного доходу та подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.
 

16. Які  документи, необхідно подати платником з метою отримання права на податкову знижку щодо частини суми процентів за іпотечним кредитом

Відповідь: Отримання права платника на податкову знижку щодо частини суми процентів за іпотечним кредитом,  необхідні такі документи:
- кредитний договір та нотаріально завірений договір іпотеки;
- відповідні платіжні документи, в яких чітко визначено суму сплачених відсотків за користування іпотечним кредитом та прізвище, ім’я, по-батькові платника податку як платника цих процентів (рахунок з відбитком каси про перерахування коштів, платіжне доручення банку з відміткою про перерахування коштів);
- паспорт платника податку з позначкою про реєстрацію за місцезнаходженням житлового будинку (квартири, кімнати), щодо якого оформлено іпотечний житловий кредит.
Оригінали таких документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку, достатнього для проведення контролюючим органом податкової перевірки стосовно нарахування такої податкової знижки.
Платники податку зобов’язані на вимогу контролюючого органу та в межах його повноважень, визначених законодавством, пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчислення і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірності відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку.
Для прискорення проведення контролюючим органом розрахунку сум, що підлягають поверненню з бюджету, і забезпечення правильності визначення зазначених сум доцільно надавати до податкової інспекції копії зазначених документів.
Відповідно до підпункту 166.3.1 пункту 166.3 статті 166 Податкового кодексу України платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 Податкового кодексу України, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати, зокрема, частину суми процентів, сплачених таким платником податку за користування іпотечним житловим кредитом, що визначається відповідно до статті 175 Податкового кодексу України.
 
17. Чи має фізична особа право на податкову знижку при сплаті внесків до недержавного пенсійного фонду за пенсійним контрактом батька?
Відповідь: Відповідно до пп. 14.1.170 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, - документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податкового кодексу України.
Згідно з пп. 166.3.5 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Податкового кодексу України, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати на суму витрат платника податку на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та пенсійних внесків, сплачених платником податку страховику – резиденту, недержавному пенсійному фонду, банківській установі за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський пенсійний депозитний рахунок, на пенсійні вклади та рахунки учасників фондів банківського управління як такого платника податку, так і членів його сім’ї першого ступеня споріднення, які не перевищують (у розрахунку за кожний з повних чи неповних місяців звітного податкового року, протягом яких діяв договір страхування):
- при страхуванні платника податку, або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом платника податку, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління чи за їх сукупністю – суму, визначену в абзаці першому пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 Податкового кодексу України (сума, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн., у 2014 році – 1710 грн.);
- при страхуванні члена сім’ї платника податку першого ступеня споріднення, або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління на користь такого члена сім’ї чи за їх сукупністю – 50 % від суми, визначеної в абзаці першому пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 Податкового кодексу України, у розрахунку на кожного застрахованого члена сім’ї (у 2014 році – 855 грн.).
Пунктом 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України встановлено, що членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені.
Враховуючи, вищезазначене, платник податку має право за наслідками звітного податкового року включити до податкової знижки у зменшення свого оподатковуваного доходу, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Податкового кодексу України, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати зі сплати внесків до недержавного пенсійного фонду за пенсійним контрактом батька, які не перевищують за 2014 рік 10 260 грн. (1710 грн. х 12 міс. Х 50%), підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача).      
 
18. Як оподатковується податком на доходи фізичних осіб дохід фізичної особи у вигляді безоплатно отриманого корпоративного права (частки у статутному фонді юридичної особи) від іншої фізичної особи – засновника підприємства та чи потрібно декларувати такий дохід?
Відповідь: Частиною третьою ст. 29 Закону про держреєстрацію визначено, що у разі внесення змін до установчих документів, пов’язаних зі зміною складу засновників (учасників) юридичної особи, крім документів, передбачених частиною першою цієї статті, додатково подається примірник оригіналу (ксерокопія, нотаріально засвідчена копія) одного із документів, зокрема заяви, договору, іншого документа про перехід чи передачу частки учасника у статутному капіталі товариства.
Правове регулювання договору дарування регламентовано статтями 717 – 727 Цивільного кодексу України. Так, відповідно до ст. 717 Податкового кодексу України за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність.
Статтею 79 Цивільного кодексу України встановлено форму договору дарування. Зокрема, договір дарування з обов’язком передати дарунок у майбутньому укладається у письмовій формі. У разі недодержання письмової форми цей договір є нікчемним.
Пунктом 174.6 ст. 174 Податкового кодексу України передбачено оподаткування доходу, отриманого платником податку як дарунок (або в результаті укладання договору дарування) від фізичних осіб, відповідно до абзацу другого якого кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються згідно з правилами, встановленими розділом ІV Податкового кодексу для оподаткування спадщини.
Вартість будь – якого об’єкта спадщини (подарунка), що успадковується спадкоємцями (обдарованими), які не є членами сім’ї спадкоємця (дарувальника) першого ступеня споріднення, оподатковується за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 Податкового кодексу України (5%) (пп. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу України).
Платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати Податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів (пп. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 Податкового кодексу України).
Отже, у разі безоплатного отримання фізичною особою доходу у вигляді корпоративних прав (частки у статутному фонді юридичної особи) від іншої фізичної особи – засновника підприємства за заявою, договором дарування, іншим документом про перехід чи передачу частки учасника у статутному капіталі товариства в цілях оподаткування податком на доходи фізичних осіб такий дохід слід розглядати як дохід, який отриманий платником податку в дарунок та підлягає оподаткуванню за ставкою 5%.
При цьому фізична особа, яка безоплатно отримала корпоративні права (частку у статутному фонді юридичної особи) від іншої фізичної особи – засновника підприємства, повинна подати Податкову декларацію до 1 травня року, що настає за роком, у якому було отримано такий дохід (пп. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 Податкового кодексу України).  
 
19. Чи має право фізична особа включити до податкової знижки суму коштів, сплачених у зв’язку з переобладнанням транспортного засобу?
Відповідь: Відповідно до п.п.166.3.7 п.166.3 ст.166 Податкового кодексу України платник податку має право включити до податкової знижки в зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п.164.6 ст.164 Податкового кодексу України, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку в зв’язку з переобладнанням транспортного засобу, що належить платникові податку, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива.
Отже, фізична особа, яка здійснила переобладнання транспортного засобу та використовує біопаливо (біоетанол, біодизель, стиснутий або скраплений газ та інші види біопалива) з метою отримання податкової знижки повинна подати документи, які підтверджують витрати, здійснені для переобладнання транспортного засобу, сертифікат відповідності для транспортного засобу, що був переобладнаний, та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт).
 
20. Які відомості повинна містити довідка про доходи фізичної особи, яка надається податковим агентом з метою заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи для реалізації права на застосування податкової знижки
Відповідь: Відповідно до підпункту «в» пункту 176.1 статті 176 Податкового кодексу України платники податків зобов’язані подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи за встановленою формою.
На вимогу контролюючого органу та в межах його повноважень, визначених законодавством, платники податку зобов’язані пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку.
При цьому, особи, які відповідно до Податкового кодексу України мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати на вимогу платника податку відомості про суму виплаченого на його користь доходу, суму застосованих соціальних податкових пільг та суму утриманого податку (підпункт «в» пункт 176.2 статті 176 Податкового кодексу України).
Враховуючи те, що затвердженої форми довідки про доходи, яку повинні надавати податкові агенти на вимогу платника податків, нормами чинного законодавства не передбачено, то довідка надається у довільній формі, в якій, крім загальної інформації про фізичну особу (ПІБ, реєстраційний номер облікової картки, період роботи), зазначається обов’язково наступна інформація:
– сума нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою);
– розмір та сума податкової соціальної пільги;
– сума нарахованого та утриманого єдиного соціального внеску;
– сума нарахованого та утриманого податку на доходи фізичних осіб.
 
21.Протягом якого терміну потрібно сплатити податок на доходи фізичних осіб, якщо Податкову декларацію про майновий стан і доходи подано несвоєчасно?
Згідно з пунктом 179.1 статті 179 Податкового кодексу України платник податку зобов’язаний подавати річну декларацію про майновий стан і доходи відповідно до Податкового кодексу України. Відповідно до підпункту 49.18.4 пункту 49.18 статті 49 Податкового кодексу України податкова декларація для платників податку на доходи фізичних осіб подається до 1 травня року, що настає за звітним. Відповідно до пункту 179.7 статті 179 Податкового кодексу України фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.
У разі, коли фізична особа подає річну податкову декларацію після закінчення граничного терміну подання, тобто після 1 травня, то відповідно до підпункту 54.3.1 пункту 54.3 статті 54 Податкового кодексу України контролюючий орган зобов’язаний самостійно визначити суму грошового зобов’язання платника податку. Органом ДФС проводиться камеральна перевірка, за результатами якої складається акт перевірки, в якому відображаються факти порушення платником податку вимог Податкового кодексу України та визначається сума грошового зобов’язання, яка зазначається у повідомленні – рішенні, що відповідно до пункту 86.8 статті 86 Податкового кодексу України надсилається (вручається) платнику податку протягом 10-ти робочих днів з дня, наступного за днем вручення платнику податків акта перевірки у порядку, передбаченому статтею 58 Податкового кодексу України. Відповідно до пункту 57.3 статті 57 Податкового кодексу України у разі визначення грошового зобов’язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпункті 54.3.1 пункту 54.3 статті 54 Податкового кодексу України платник податків зобов’язаний сплатити нараховану суму грошового зобов’язання протягом 10 днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення – рішення.
 
22.Чи необхідно декларувати доходи,отримані від двох роботодавців?
Відповідь:Доходи від двох роботодавців необхідно декларувати. Але не всім громадянам, а лише тим, які у минулому році отримували заробітну плату у зв’язку з трудовими відносинами та виплати за цивільно-правовими договорами від двох або більше податкових агентів, загальна сума яких перевищила 146160 гривень (120 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року – 1218 грн.).
Податок з таких виплат у минулому році вже сплачений, проте декларування доходів пов’язано із застосуванням двох ставок оподаткування: 15% ПДФО (до місячного доходу, що не перевищує 10 мінімальних зарплат) та 17% до доходу, що перевищує вказану суму.
Громадяни мають обов’язково до 1 травня 2015 року подати декларацію про майновий стан і доходи за місцем реєстрації (згідно з паспортними даними).
До Декларації необхідно подати додаток №7 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб згідно з пп. «є» п. 176.1 статті 176 розділу IV Податкового кодексу України».
У вказаному додатку здійснюється перерахунок податку із задекларованої річної загальної суми оподатковуваних доходів у такому порядку:
– задекларована річна загальна сума оподатковуваних доходів зменшується на фактично нараховані (утримані) протягом звітного року податковими агентами суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та на суму наданої платнику податку податкової соціальної пільги (за її наявності);
– із зменшеної суми: 120 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року, оподатковуються за ставкою у розмірі 15 відсотків, решта суми – за ставкою у розмірі 17 відсотків.
Далі нарахований податок зменшується на суму вже сплаченого в минулому році податковими агентами податку на доходи фізичних осіб. Позитивна різниця ПДФО підлягає сплаті до бюджету до 1 серпня 2015 року.
Подати декларацію про майновий стан та доходи можна в один із способів, обравши для себе найзручніший:
– особисто платником або уповноваженою на це особою;
– надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
– або за допомогою мережі Інтернет, заздалегідь отримавши ключ електронного цифрового підпису та відповідне програмне забезпечення.
 
23. Чи потрібно подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи фізичній особи, яка у звітному календарному році отримала дохід від продажу нерухомого майна, яке перебувало у власності понад три роки?
Відповідь: Враховуючи те, що дохід, отриманий фізичною особою у звітному календарному році від продажу не частіше одного разу протягом  звітного року нерухомого майна, яке перебувало у власності понад три роки, не оподатковується, то подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи не обов’язково.
 
24.Чи передбачена відповідальність за неподання або несвоєчасне подання декларації про майновий стан і доходи фізичною особою?
Відповідь:Відповідно до статті 164 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 року №8073-Х неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Ця відповідальність не розповсюджується на випадки добровільного подання декларації (в т.ч. при реалізації права на податкову знижку).
Згідно з пунктом 5 підрозділу 1 Розділу ХХ Податкового кодексу України, якщо норми інших законів містять посилання на неоподатковуваний мінімум доходів громадян, то для цілей їх застосування використовується сума в розмірі 17 гривень, крім норм адміністративного та кримінального законодавства в частині кваліфікації адміністративних або кримінальних правопорушень, для яких сума неоподатковуваного мінімуму встановлюється на рівні податкової соціальної пільги, визначеної підпунктами 169.1.1 пунктом 169.1 статті 169 розділу IV Податкового кодексу України для відповідного року.
 
25. За якою ставкою оподатковується дохід, отриманий фізичною особою від продажу майна у вигляді комп’ютерної техніки, станків, зварювальної техніки тощо?
Відповідь: Відповідно до підпункту 14.1.202 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України  продаж (реалізація) товарів – це будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів.
Статтею 656 Цивільного кодексу України визначено, що предметом договору купівлі-продажу, зокрема, може бути товар, який є у продавця на момент укладення договору або буде створений (придбаний, набутий) продавцем у майбутньому. 
Пунктом 164.1 статті 164 Податкового кодексу України передбачено, що базою оподаткування платника податку є загальний оподатковуваний дохід, з урахуванням особливостей, визначених розділом  IV Податкового кодексу України.
Загальний оподатковуваний дохід – це будь-який дохід, який підлягає оподаткуванню, нарахований (виплачений, наданий) на користь платника податку протягом звітного податкового періоду.
До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору та інші доходи, крім зазначених у статті 165 Податкового кодексу України.
Згідно з пунктом 167.1 статті 167 Податкового кодексу України ставка податку становить 15 відсотків бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у пунктах 167.2 - 167.6 Податкового кодексу України) у тому числі, але не виключно у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами, якщо база оподаткування для місячного оподатковуваного доходу не перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (далі у цьому пункті мінімальна заробітна плата).
Якщо база оподаткування, яка визначена з урахуванням норм пункту 164.6 статті 164 розділу IV Податкового кодексу України щодо доходів, зазначених в абзаці першому цього пункту, в календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, до суми такого перевищення застосовується ставка 20 відсотків.
Платники податку зобов’язані вести облік доходів і витрат в обсягах, необхідних для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу, у разі якщо такий платник податку зобов’язаний відповідно до розділу  IV Податкового кодексу України подавати декларацію або має право на таке подання з метою повернення надміру сплачених податків, у тому числі при застосуванні права на податкову знижку.
Враховуючи викладене вище, якщо фізична особа, яка здійснює продаж товару, зокрема побутової техніки та електроніки, іншій фізичній особі, то дохід, отриманий від такого продажу, включається до складу загального оподатковуваного доходу платника податку та підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставками 15 (20) %.

 

ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux