КМДА Київська міська державна адміністрація


21 червня 2016

У Печерській РДА відкрили виставку скульптури «Героїзм і Холокост» та фоторобіт «Ми ніколи не стали дорослими»

У Печерській РДА відкрили виставку скульптури «Героїзм і Холокост» та фоторобіт «Ми ніколи не стали дорослими»

Сьогодні, 21 червня, з нагоди відзначення Дня скорботи та вшанування пам’яті жертв війни в Україні, у приміщенні Печерської райдержадміністрації очільник Печерського району Сергій Мартинчук урочисто відкрив виставку скульптури «Героїзм і Холокост» та фоторобіт «Ми ніколи не стали дорослими», присвяченої пам’яті дітей, страчених у Бабиному Яру. Фотозвіт.

В урочистому відкритті виставки взяли участь: Надзвичайний та Повноважний Посол Ізлаїлю в Україні Еліав Белоцерківські; заступник Міністра України у справах сім’ї, молоді та спорту Ростислав Карандєєв; президент Всеукраїнської Єврейської ради України, голова Товариства єврейської культури України, директор історико-меморіального музею «Героїзм і Холокост», голова фонду «Пам'ять Бабиного Яру» Олександр Сусленський та віце-президент Всеукраїнської єврейської ради, головний редактор газети «Єврейські вісті» Семен Бельман.

Представник Президента у Печерському районі Сергій Мартинчук звернувся до присутніх з промовою: «У цьому році ми вшановуємо одну з трагічних сторінок в історії України - масового вбивства її синів і дочок. Під час німецької окупації Києва у 1941 - 1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів нацистами євреїв та ромів, в’язнів концтаборів, підпільників, членів Організації українських націоналістів, заручників та інших. Лише за два дні німецька поліція розстріляла там майже 34 тисячі євреїв. Масові розстріли проводилися аж до звільнення Києва від окупації. Усього протягом двох років у Бабиному Яру було розстріляно від 100 до 150 тисяч осіб, дві третини з яких склали євреї. Про цю трагічну сторінку історії розповідають представлені на виставці експонати. Головною метою виставки є недопущення повторенню злочинів проти людства, задля єднання народу навколо ідеї побудови в Україні правової європейської держави, здатної захистити всіх своїх громадян, на підтримку українських та міжнародних громадських ініціатив».

Організаторами заходу виступили голова Печерської районної в місті Києві державної адміністрації Сергій Мартинчук та Всеукраїнська Єврейська рада, Історико-меморіальний музей «Героїзм і Холокост».

Метою виставки є збереження та увіковічення пам’яті загиблих під час війни від нацистського терору та політичних репресій, їх подвигу та жертовності.

Експозиція виставки «Ми ніколи не стали дорослими…», присвячена пам’яті дітей, страчених у Бабиному Яру складається з фотографій дітей, знищених фашистами. Ці матеріали були надані рідними, друзями, сусідами, які нині мешкають в різних країнах. Серед експонатів особисті речі розстріляних дітей (листи, дитячі книжечки).

В експозиції виставки «Героїзм і Холокост» представлені скульптури, книги про Бабин Яр, Голокост, Другу Світову війну, видані Єврейською радою України. Особливу цінність представляють Книги пам’яті з прізвищами та фотографіями загиблих.

Виставка складається з стендів із зображенням жертв трагедії та їх особистих речей.

Пам'ять про мільйони невинно загублених людей під час війни житиме зажди та буде нагадувати наступним поколінням про цю трагедію, яка була здійснена нацистами. Найкривавіша в історії людства війна зафіксована у наукових працях, архівних і музейних документах, фотографіях та інших видах культурної спадщини.

 

Сюжет ТРК «Київ»

 

Сюжет ТК «Марс»



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.