КМДА Київська міська державна адміністрація


7 квітня 2016

Сергій Мартинчук озвучив проблематику діяльності «хостелів» у Верховній Раді України

Сергій Мартинчук озвучив проблематику діяльності «хостелів» у Верховній Раді України

6 квітня 2016 року голова Печерської районної в місті Києві державної адміністрації Сергій Мартинчук взяв участь у пленарному засіданні Верховної Ради України щодо озвучення проблематики діяльності «хостелів» у житловому фонді та надав пропозиції про необхідність розроблення законодавчих норм щодо їх функціонування. Фотозвіт.

Стенограма виступу голови Печерської РДА Сергія Мартинчука на пленарному засіданні:

Шановні учасники Парламентських слухань, основною метою мого виступу є порушення питання проблематики розміщення «хостелів» у житловому фонді, безпосередньо у житлових квартирах. Діяльність «хостелів» заздалегідь має європейську практику. Такий вид проживання надає можливість туристу подорожувати і заощаджувати кошти. Але зважаючи на те, що сьогодні в Законі про туризм взагалі відсутнє таке поняття як «хостел», люди вимушені в себе імпровізовано створювати подібні ліжко-місця, коли у двокімнатній або трьохкімнатній квартирі проживають понад 30 осіб. І це зважаючи на те, що в даній квартирі одна ванна кімната і один санвузол. Звичайно, коли Печерська адміністрація робила відповідні рейди-перевірки щодо наявності таких «хостелів», ми зіткнулись з першою проблемою - це порушення санітарних норм безпосередньо для проживання таких туристів, адже згідно з Житловим кодексом УРСР передбачено 8 квадратних метрів житлової площі на людину. Отже в даному випадку порушуються такі норми.

Крім цього, під час чергового рейду-перевірки «хостелу» представники поліції затримали жінку, яка протягом двох років переховувалась від правоохоронних органів. Це викликає занепокоєння у громади і відлякує туристів, тому ми підготували конкретні пропозиції про необхідність розроблення законодавчих норм щодо функціонування «хостелів», а саме:

- визначити в Законі України «Про туризм» поняття «хостелів», наприклад: «хостели» - це економічний засіб тимчасового розміщення (тимчасового проживання), що складаються з номеру або номерів різної місткості, санвузлу (санвузлів) та приміщення (зони) для спілкування гостей. «Хостели» можуть розміщуватися в окремо стоячих будівлях або в приміщеннях з окремим входом в жилих багатоквартирних будинках з дотриманням встановлених норм;

- внести в постанову Кабінету Міністрів України від 29.07.2009 року № 803 «Про затвердження Порядку встановлення категорій готелям та іншим об'єктам, що призначаються для надання послуг з тимчасового розміщення (проживання)» «хостел», як аналогічний засіб розміщення;

внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині встановлення відповідальності за розміщення «хостелів» в квартирах багатоквартирних жилих будинків;

в ДСТУ 4268: 2003 Послуги туристичні засоби розміщування передбачити вимоги до «хостелів» і норми площі на одну особу.

Міжнародна організація хостел'єрів передбачає: не менше 5 кв.м, де площа під ліжко - 4,2 кв.м, відстань між ліжками не менше 75 см.

«Хостели» в Україні мають функціонувати з чітким дотриманням законодавства, не порушуючи прав та законних інтересів громадян, але при цьому, створюючи зручності для малобюджетного туризму.

Зважаючи на те, спільними зусиллями ми готові долучатися до співпраці і надамо любі пропозиції, тим паче практичні для врегулювання даної проблеми і розвитку туризму в Україні.

Слава Україні!

 Відео виступу:



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.