Головна  →  Новини  →  10 березня 2016

Печерська РДА: 953 квартири в районі використовуються не за призначенням

Печерська РДА: 953 квартири в районі використовуються не за призначенням

Протягом 2015-2016 років на адресу органів влади різного рівня, у тому числі і до Печерської районної в місті Києві державної адміністрації надходять численні звернення мешканців підпорядкованих житлових будинків із скаргами на функціонування у житлових квартирах так званих «хостелів», «борделів», готелів, масажних салонів, салонів краси, хімчисток, тощо.

Реагуючи на скарги мешканців-співвласників будинків та з метою вжиття відповідних заходів реагування, розпорядженням голови Печерської райдержадміністрації Сергія Мартинчука від 18.01.2016 №44 було створено робочу групу з розгляду питань щодо виявлення фактів використання не за призначенням квартир у багатоквартирних жилих будинках Печерського району міста Києва, із залученням представників Печерського районного управління поліції, ДПІ Печерського району, СЕС Печерського району та Печерського райвійськкомату.

«Раніше, такі рейди-перевірки не проводились. Відтепер, в планах робочої групи Печерської райдержадміністрації - перевірити правомірність використання всіх виявлених квартир, де розташовані хостели, хімчистки, тощо. За час створення робочої групи було проведено 3 рейди, за результатами яких було здійснено перевірку за 8 адресами. Мешканці будинків, де функціонують «хостели» та «салони» безперешкодно можуть звертатися як до правоохоронних органів так і до районної адміністрації, які в свою чергу діятимуть відповідно до чинного законодавства України та визначених повноважень. Хочу зауважити, що ми не зупиняємося на досягнутому і надалі будемо продовжувати такі рейди!», - зауважив Сергій Мартинчук.

По виявлених фактах використання квартир не за призначенням, Печерською райдержадміністрацією наразі подано 5 позовних заяв та ще 3 позови готуються до суду. Рішення по даному факту має прийняти суд. Слід зауважили, що за умисне невиконання рішення суду, що набрало законної сили, або перешкоджання його виконанню – передбачається кримінальна відповідальність.

За даними балансоутримувача житлових будинків комунальної форми власності КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Печерського району м. Києва» в підпорядкованих будинках нараховується 953 квартири (житлові приміщення), які використовуються не за призначенням: офіси, стоматологічні кабінети, масажні салони, салони краси, хостели/гуртожитки/готелі, туристичні агентства, тощо.

Зазначений перелік формується на підставі звернень мешканців будинків із скаргами на діяльність, «хостелів», «борделів», у результаті виявлення фактів перепланування/реконструкції приміщень без наявності дозвільної документації, користування численними відвідувачами салонів загальною сходовою клітиною, відсутністю окремого входу, оскільки приміщення не було переведено до нежитлового фонду.

Довідкова інформація:

Відповідно до статті 383 ЦК України власник житлового будинку, квартири має право використовувати помешкання для власного проживання, проживання членів своєї сім'ї, інших осіб і не має права використовувати його для промислового виробництва.

Відповідно до Житлового кодексу  Української РСР (зі змінами):

-  Стаття 6. Призначення жилих будинків і жилих приміщень

Жилі будинки і жилі приміщення призначаються для постійного проживання громадян, а також для використання у встановленому порядку як службових жилих приміщень і гуртожитків. Надання приміщень у жилих будинках для потреб промислового характеру забороняється.

-  Стаття 10. Житлові обов'язки громадян

Громадяни зобов'язані дбайливо ставитися до будинку, в якому вони проживають, використовувати жиле приміщення відповідно до його призначення, додержувати правил користування жилими приміщеннями, економно витрачати воду, газ, електричну і теплову енергію.

Жилі будинки і жилі приміщення не можуть використовуватися громадянами на шкоду інтересам суспільства.

Відповідно до ч. 7 ст. 41 Конституції України використання власності не може завдавати шкоди правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію і природні якості землі.

Відповідно до статті 383 ЦК України власник житлового будинку, квартири має право використовувати помешкання для власного проживання, проживання членів своєї сім'ї, інших осіб і не має права використовувати його для промислового виробництва.

Відповідно до ДБН В.2.2-15-2005 «Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення», квартира» – це комплекс взаємопов'язаних приміщень, використовуваних для проживання однієї сім'ї різного чисельного складу або однієї людини.

У результаті використання житлових приміщень не за призначенням, відвідувачами вищевказаних «хостелів» та «салонів» порушується права мешканців - співвласників будинку, такі, як:

- систематичне порушення тиші, перебування в будинку неблагонадійних осіб створює криміногенну обстановку та наражає на небезпеку мешканців будинку;

-  недбале користування ліфтом, сміття у під'їздах, виведення з ладу замкових пристроїв на дверях під'їздів тощо.

Внаслідок того, що в квартирах зареєстрована (або не зареєстрована) одна-дві особи, а по факту в приміщеннях проживають/здійснюють діяльність набагато більша за чисельністю  осіб, при цьому квартири не обладнані приладами обліку ГВП, ХВП та газу, оплату за це здійснюють інші мешканці будинку.

Крім того, кількість побутового сміття, яке утворюється внаслідок діяльності вищевказаних салонів, набагато більша, ніж та, за яку проводиться сплата. Дана ситуація також впливає на фінансовий стан балансоутримувача будинку.

Відповідно до Державних будівельних норм України (Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення ДБН  В.2.2-15-2005), не допускається розміщення у житлових будинках:

а) підприємств громадського харчування з кількістю місць більше 50 і домових кухонь продуктивністю більше 500 обідів на день;

б) пунктів приймання склотари, а також магазинів сумарною торговельною площею більше 1000 м2;

в) спеціалізованих закладів і підприємств, експлуатація яких може призвести до забруднення території та повітря житлової забудови і квартир з підвищенням понад допустимі рівні шуму, вібрації, іонізуючого та неіонізуючого випромінювання, в тому числі казино та залів ігрових автоматів;

г) спеціалізованих магазинів будівельних, мастильних та інших товарів, експлуатація яких може призвести до забруднення території і повітря житлової забудови, магазинів з продажу вибухопожежонебезпечних речовин і матеріалів, спеціалізованих рибних та овочевих магазинів;

д) підприємств побутового обслуговування, у яких застосовуються легкозаймисті речовини (за винятком перукарень, майстерень з ремонту годинників розрахунковою площею до 300 м2);

е) майстерень ремонту побутових машин і приладів, ремонту взуття розрахунковою площею понад 100 м;

ж) лазень і саун, пралень і хімчисток (крім приймальних пунктів і пралень самообслуговування продуктивністю до 75 кг білизни у зміну);

з) автоматичних телефонних станцій, призначених для телефонізації житлових будинків загальною площею більше 100 м2;

й) громадських вбиралень;

к) похоронних бюро.

У житлових будинках допускається розміщення:

- на верхньому житловому поверсі (у тому числі мансардному) творчих майстерень художників та архітекторів, при цьому вихід у сходову клітку житлової частини будинку слід передбачати через протипожежний тамбур- шлюз 1-го типу.

- у підвальних, цокольних і на першому поверхах житлових будинків допускається улаштування вбудованих і вбудовано-прибудованих гаражів для одноквартирних житлових будинків та стоянок для машин і мотоциклів, що належать мешканцям багатоквартирних житлових будинків, згідно з вимогами ДБН 360, ДБН В.2.2-9 та інших відповідних нормативних документів.

Вбудовані приміщення для розташування в них підприємств і закладів громадського призначення повинні проектуватися згідно з чинними будівельними нормами на ці заклади (ДБН В.2.2-3. ДБН В.2.2-4, ДБН В.2.2-9, ДБН В.2.2-10, ДБН В.2.2-11, ДБН В.2.2- 13, СНиП 2.09.04, ВСН 45, ВСН 54, ВСН 62, ВБН В.2.2-ЦЗН, СН 512).

Завантаження приміщень громадського призначення, вбудованих у житлові будинки, має виконуватися: з торців житлових будинків, що не мають вікон; з підземних тунелів; з боку магістралей за наявності спеціальних завантажувальних приміщень.

Відповідно до п.2.53 ДБН В.2.2-15-2005, вказані заклади мають бути обладнані окремим входом та евакуаційним виходом.

Перейти до спискуВерсiя для друку