КМДА Київська міська державна адміністрація


2 березня 2016

За збір та продаж первоцвітів Печерська РДА попереджає про адміністративну відповідальність

За збір та продаж первоцвітів Печерська РДА попереджає про адміністративну відповідальність

2 березня 2016 року голова Печерської райдержадміністрації Сергій Мартинчук надав доручення структурним підрозділам райдержадміністрації вжити вичерпних заходів щодо забезпечення охорони, збереження та запобігання протиправному збиранню, продажу рідкісних ранньоквітучих видів рослин, занесених до Червоної книги України.

«Щовесни на території України великих розмахів набуває торгівля ранньоквітучими рослинами – так званими первоцвітами, що занесені до Червоної книги України. Таке браконьєрське ставлення призводить до знищення популяції. Нажаль, заборона на збір та продаж рідкісних рослин ігнорується порушниками відкрито і нахабно. Тому, з метою перешкоджання неправомірної діяльності таких дільців, за моїм дорученням фахівці райдержадміністрації при виконанні своїх службових обов’язків з обстеження території району будуть приділяти особливу увагу місцям можливої торгівлі рідкісними рослинами, а у разі виявлення фактів порушень, негайно викликати на місце патрульну поліцію та Державну екологічну інспекцію», - зауважив Сергій Мартинчук.

Окрім цього, очільник Печерського району звертається до громадян з проханням відмовитись від збирання та придбання рослин, занесених до Червоної книги України. Не стимулювати недобросовісних осіб, які протиправно реалізовують червонокнижні первоцвіти.

Бережіть красу природи!

Довідкова інформація:

Відповідно до ст.88-1 КУпАП, порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 грн. до 1700 грн.) з конфіскацією об’єктів рослинного світу. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно – заповідного фонду, занесених до Червоної книги України або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, – тягнуть за собою накладення штрафу від ста до двохсот п’ятнадцяти  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 грн. до 3655 грн.) з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу чи без такої.

За погіршення середовища перебування (зростання) рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, а також порушення умов утримання (вирощування) рослин цих видів у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі та пошкодження, накладається штраф за статтею 90 КУпАП на громадян від двадцяти (340 грн.) до тридцяти (510 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб – від тридцяти (510 грн.) до п’ятдесяти (850 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.