Головна  →  Новини  →  8 липня 2015

Актуальні питання до пенсійників

Управління Пенсійного фонду України в Печерському районі м. Києва надає відповіді на питання, з якими найчастіше звертаються наші громадяни:

1. Коли припинять діяти запроваджені за останній час обмеження і податки на пенсії, зокрема, зменшення великих пенсій на 15%, справляння 1,5% військового податку, а також питання індексації пенсій?

- Що стосується військового збору, то Податковим кодексом визначено, що він діє до набрання чинності рішення Ради про завершення формування Збройних сил. Нинішній розмір максимальної пенсії (10 прожиткових мінімумів (ПМ) для непрацездатних, або 9490 грн) був введений, так як внески до Пенсійного фонду беруться не з усієї зарплати, а тільки з суми 17 ПМ для працездатних (20706 грн). Для працівника, що має середньостатистичний страховий стаж (35-40 років.), арифметично виходить близько 9,5 тис. грн, "підтверджених" сплаченими внесками.

2. Як, коли і на яких підставах можна перерахувати пенсію?

-  Нині перерахунок зупинений до поліпшення економічної ситуації в країні. Індексація пенсій цього року також не передбачена, за винятком зростання мінімальних пенсій з 1 грудня 2015 на 13% - до 1074 грн (замість 949 грн): це новий прожитковий мінімум для непрацездатних ". З 1 січня цього року закінчився термін дії норми про вихід на пенсію жінок, що досягли 55 років за наявності страхового стажу не менше 30 років. До цього року діяла норма, за якою це було можливо, але розмір пенсії зменшувався на 0,5% за кожен недопрацьований до" номінального "віку рік. Сьогодні пенсії призначаються жінкам після досягнення 57 років. Також з 2016 року закінчиться термін дії норми, що дозволяє враховувати при розрахунку пенсії підтверджені документально заробітки (за будь-які 60 місяців підряд) до 1 липня 2000 року, бо з цієї дати почала діяти персоніфікована система обліку страхових внесків. Зараз у Раді розглядається питання про продовження цієї норми до 2022р, так як багатьом пенсіонерам 1956-1965 р.н., які мали у 1985-1991 рр. хороші зарплати, вона ще може бути вигідною при розрахунку пенсій.

3.  Чи може людина, поки не працює другий рівень пенсійного забезпечення (накопичувальні рахунки, на які відраховують кошти спільно роботодавець і працівник), добровільно робити накопичення в третій рівень - в один з недержавних пенсійних фондів (НПФ) , відраховуючи туди частину зарплати: "Які гарантії, що мої вкладення не пропадуть, що не знеціняться? У чому переваги НПФ перед внеском у банку, адже банк дає більш високі відсотки за депозитами, ніж НПФ за внесками?

-      НПФ працюють в Україні 10 років і більше 600 тисяч чоловік (близько 5% від загальної кількості працюючих.) мають там свої накопичення.  Ця система поки не розвинена, бо про неї мало знають, і люди побоюються, чи збережуться їхні гроші. Але недержавне пенсійне страхування - міжнародна практика, і НПФ, які працюють в Україні, мають прописані в законі гарантії збереження коштів вкладників. Якщо порівнювати банки та НПФ, то в банках вкладення короткострокові (до 1-2 років), а вкладення в НПФ - довгострокові (на десятки років), і відсоток, який дається на конкретний рік, не є визначальним. При укладенні договору з НПФ можна вибрати одну з пенсійних програм: виплати протягом 10 років, 15 років або довічно рівними частинами ". Держава захистила гроші вкладників НПФ, обмеживши сфери їх вкладення: не можна вкладати в ризикові операції, такі як торгівля на фондовому ринку. Можна вкладати тільки в державні цінні папери, депозити, дорогоцінні метали, нерухомість. Від банкрутства НПФ захищає розподіл функцій і потрійний контроль. Для цього Рада фонду наймає на роботу три фінкомпанії (компанія управління активами, тобто грошима учасників, вона звітує перед Нацкомісією цінних паперів та фондового ринку, інша - адміністратор - веде облік, звітує перед Нацкомісією регулювання ринку і фондових паперів, третя - хранитель, як правило банк, - звітує перед НБУ).

4.  Пенсіонерка втратила чоловіка. Її цікавило, чи вигідно їй буде переоформити пенсію по втраті годувальника, так як чоловік отримував близько 5000 грн, а вона має мінімальну - 949 грн.

- Ми  радимо це зробити.За законом вдова має право на 50% пенсії чоловіка. Але сюди не входять надбавки та доплати, наприклад, за особливі заслуги (20% від мінпенсії, або близько 100 грн), тому може вийти не 2500 грн, а менше.

Для отримання повної консультації необхідно звернутися за переоформленням до відділення ПФ за місцем проживання, надавши свідоцтво про шлюб, смерть, свій паспорт та ідентифікаційний код, документ про спільне проживання на момент смерті чоловіка (штамп у паспорті про реєстрацію (прописку),  або інший документ, що підтверджує перебування на утриманні.

5. Що робити, якщо не заробив на пенсію?

- Такі люди отримують виплати у розмірі прожиткового мінімума для непрацездатних - 949 грн. За ст. 46 Конституції, кожен має право на допомогу держави, навіть якщо у нього немає необхідного стажу роботи (15 років). Такі люди отримують державну допомогу, але тільки через три роки після досягнення пенсійного віку (зараз жінки - з 60 років, чоловіки - з 63 років). Але з 1 грудня 2015 року, коли повинні бути підвищені мінімальні пенсії до 1074 грн, допомога для не працювавших залишиться 949 грн .Не залишаться без грошей і люди передпенсійного віку (1-2 роки до пенсії), яких звільнили з роботи за скороченням. Щоб отримувати допомогу по безробіттю, треба стати на облік у Центрі зайнятості, таким людям її будуть платити, якщо людина за цей час не знайде роботу. По досягненні пенсійного віку вона зможе оформити пенсію ".

За більш детальною інформацією звертатись до відділу призначення  та перерахунку пенсій, що розташований за адресою: м. Київ,вул. Кловський узвіз,14-А.Телефони: приймальня відділу пенсій - 280-71-62; громадська приймальня - 280-71-92

ПРИЙМАЛЬНІ ДНІ ТА ГОДИНИ: Понеділок-Четвер: 9:00-18:00

П’ятниця : 9:00-16:45. Обідня перерва: 13:00-13:45

Перейти до спискуВерсiя для друку