Головна  →  Новини  →  11 червня 2015

Непрацюючим пенсіонерам кошти повернуть!

З 1 квітня 2015 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» №213-VIII від 02.03.2015 року, яким, зокрема, змінено порядок виплати пенсії працюючим пенсіонерам. Відповідно до цього Закону пенсія працюючого пенсіонера, розмір якої перевищує 150 відсотків прожиткового мінімуму (нині 1423,5 гривні), встановленого для осіб, які втратили працездатність, виплачується в розмірі 85 відсотків призначеного розміру. Винятком є ​​інваліди I і II групи, інваліди війни III групи, учасники бойових дій, учасники АТО і члени їх сімей. 

Статус пенсіонера - працюючий або непрацюючий і, відповідно, розмір пенсії до виплати, органи Пенсійного фонду України визначають за матеріалами пенсійних справ і даними системи персоніфікованого обліку. Відповідно до п. 2.21 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 (далі Порядок 22-1) документами, які підтверджують, що особа не працює (не здійснює діяльність, пов'язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування), є: трудова книжка, індивідуальні відомості про застраховану особу та відомості про відсутність інформації про державну реєстрацію фізичної особи - підприємця. 

Правильність виплати, з урахуванням зазначених змін, залежить від актуальності наявної інформації у Пенсійному фонді України про факт роботи (або звільнення) по кожному одержувачу. Після аналізу отриманої інформації проставляє відповідний статус в пенсійній справі.

 Отже, пенсіонерам, які своєчасно не надавали відомості про працевлаштування / звільнення, необхідно звернутися до органів Пенсійного фонду України з уточнюючими документами для перевірки правильності виплати пенсії та можливого перерахунку. Звертаємо увагу, що надалі, щоб уникнути непорозумінь у разі працевлаштування / звільнення, пенсіонер зобов'язаний протягом 10 днів надати до територіального Пенсійного фонду довідку про працевлаштування / звільнення згідно п.2.5 Порядку 22-1. Це допоможе запобігти недоплати або переплати, які згодом доведеться повертати.

За більш детальною інформацією рекомендуємо звертатись до громадської приймальні управління Пенсійного фонду України в Печерському районі м. Києва за адресою: м. Київ, вул. Кловський узвіз, буд. 14А. Приймальні дні та години: понеділок-четвер 9:00-18:00; п’ятниця: 9:00-16:45; обідня перерва: 13:00-13:45. Телефони для довідок: 480-71-62.

Перейти до спискуВерсiя для друку