Головна  →  Новини  →  13 травня 2015

Про законопроект щодо комплексного реформування пенсійного забезпечення в Україні

Управління Пенсійного фонду України в Печерському районі м. Києва інформує, що Кабінет Міністрів схвалив і зареєстрував у Верховній Раді проект №2767 від 30.04.2015 Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій”.

Відповідно до нового законопроекту пенсійна система складатиметься з трьох частин: солідарної, накопичувальної і недержавної.

Мета пенсійної реформи ‒ це розбудова багаторівневої, багатокомпонентної пенсійної системи, що дозволить виплачувати пенсії з трьох різних джерел:

- солідарної системи;

- накопичувальної системи;

- системи недержавного пенсійного забезпечення.

Розробленим проектом закону передбачається удосконалення функціонування солідарної системи, зокрема:

  • призначення всіх пенсій за одним законом та скасування спеціальних пенсій (крім військових) ;
  • звільнення солідарної системи від невластивих для неї виплат;
  • визначення розмірів всіх видів пенсій, надбавок, підвищень та доплат до них в одному законі.

Вирішується питання щодо виплати пенсій громадянам, які виїхали за постійне місце проживання за кордон до держав, з якими не укладено міжнародного договору у сфері пенсійного забезпечення, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, Таким громадянам пропонується виплату пенсії здійснювати у розмірі, обчисленому відповідно до статей 27 та 28 Закону України № 1058 «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», у порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.”

Проект щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій розроблявся із залученням центральних органів виконавчої влади (основні розробники Мінсоцполітики та Пенсійний фонд), народних депутатів України, соціальних партнерів (Федерація роботодавців та Федерація професійних спілок), громадських організацій, міжнародних експертів, науковців, представників асоціацій учасників системи недержавного пенсійного забезпечення.

Впровадження накопичувальної системи передбачає, зокрема:

  • розвантажити солідарну систему;
  • сформувати індивідуальні накопичення громадян;
  • уможливити залучення інвестиційного ресурсу громадян на розбудову національної економіки;
  • дати поштовх розвитку національного фондового ринку.

Законопроект передбачає, що з 1 січня 2016 року пенсія державним службовцям та прирівняним до них особам, (судді, прокурори та народні депутати) призначатиметься на загальних умовах. Спеціальні пенсії, призначені до 1 січня 2016 року будуть виплачуватись у розмірах, визначених законодавством, яке діяло до вказаної дати.

Реформа передбачає обов’язкову участь в накопичувальній пенсійній системі громадян, молодших за 35 років та добровільну участь громадян від 35 до 55 років. Договір на добровільну участь в накопичувальній системі можна буде заключити до 01 січня 2018 року.

Також накопичувальна професійна пенсійна програма визначає умови та порядок участі в ній працівників в залежності від професії за категоріями, зокрема:

  • перша категорія – особи, які працюють за Списком № 1;
  • друга категорія – особи, які працюють за Списком № 2, робітники локомотивних бригад та окремі категорії працівників; водії вантажних автомобілів та ін.;
  • третя категорія – особи, які мають право на пенсію за вислугу років (освіта, охорона здоров'я та ін.);
  • четверта категорія – жінки трактористи - машиністи  та ін. (пільгові умови та за вислугу років);
  • п'ята категорія - державні службовці та прирівняні до них особи.

Гарантом збереження коштів накопичувальної пенсійної системи виступає держава.

За більш детальною інформацією рекомендуємо звертатись до громадської приймальні управління Пенсійного фонду України в Печерському районі м. Києва за адресою: м. Київ, вул. Кловський узвіз, буд. 14А. Приймальні дні та години: понеділок-четвер 9:00-18:00; п’ятниця: 9:00-16:45; обідня перерва: 13:00-13:45. Телефони для довідок: 280-71-62.

Перейти до спискуВерсiя для друку