Головна  →  Новини  →  22 квітня 2015

Порядок виплати допомоги на поховання

Відповідно до статті  53  Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», у випадку смерті пенсіонера, особам, що здійснили його поховання, виплачується допомога на поховання пенсіонера в розмірі двомісячної пенсії, яку отримував пенсіонер на момент смерті. 

Якщо померла особа одержувала пенсію відповідно до статті  61 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб», у випадку смерті пенсіонера, допомога на поховання виплачується в розмірі тримісячної пенсії, але не менш п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати.

Для отримання допомоги на поховання необхідно звернутися до органу Пенсійного фонду України, де померлий пенсіонер перебував на обліку.

Особа, яка звертається за допомогою на поховання, подає заяву про виплату допомоги та довідку про смерть пенсіонера або витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання в оригіналі (додаток 16 до Інструкції з ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 24.07.2008 №1269/5, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 25.07.2008 за № 691/15382).

Якщо пенсіонер помер за межами України і реєстрація смерті проведена компетентними органами іноземної держави, законодавством якої не передбачено видачі зазначених довідок, заявник надає свідоцтво про смерть або інший документ, легалізовані відповідно до законодавства.

Свідоцтво про смерть повинно також бути перекладене українською мовою. Такий переклад повинен бути нотаріально засвідченим.

Допомога на поховання виплачується за разовим дорученням підприємствами поштового зв’язку. Разове доручення виписується на ім’я особи, яка здійснила поховання, і дійсне тільки до кінця того місяця, в якому воно було виписано.

Якщо пенсіонер був похований за рахунок коштів державного бюджету (наприклад, особа, яка перебувала в будинку для літніх людей тощо), допомога на поховання родичам не виплачується.

Особа, яка звертається за допомогою на поховання, подає:

1) Заяву.

2) Довідку про смерть або витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть (оригінал).

3) Свідоцтво про смерть (оригінал і копія).

4) Особисті документи особи, яка звернулась за виплатою на поховання  (паспорт).

За більш детальною інформацією просимо звертатись до управління Пенсійного фонду України в Печерському районі  м.Києва за адресою: м.Київ, вул. Кловський узвіз, буд.14А. Кабінет №2, телефон: (044) 280-71-68. Приймальні дні та години: понеділок-четвер: 9:00-15:00; п’ятниця: 9:00-13:00; обідня перерва: 13:00-13:45.

Перейти до спискуВерсiя для друку