Головна  →  Новини  →  15 квітня 2015

Пенсіонери – «науковці» запитують…

У грудні 2012 року мені призначено пенсію відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" в розмірі 80 відсотків від заробітної плати. Після призначення пенсії відпрацював два роки. Чи маю право на проведення перерахунку пенсії?

Згідно із статтею 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" (далі - Закон), пенсіонерам, які після призначення пенсії відповідно до цього Закону працювали за строковим трудовим договором (контрактом) на посадах наукових (науково-педагогічних) працівників і набули не менш як 24 місяці страхового стажу, проводиться перерахунок пенсії з урахуванням стажу наукової роботи після призначення пенсії. Перерахунок пенсії здійснюється із заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника, з якої обчислена пенсія, або із заробітної плати, визначеної в порядку, передбаченому частинами третьою - сьомою цієї статті, із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

Разом з тим, відповідно до частини третьої статті 24 Закону (зі змінами, внесеними з 1 січня 2015 року), пенсії науковим (науково-педагогічним) працівникам обчислюються в розмірі 60 відсотків від сум заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника, яка визначається відповідно до статті 23 Закону та частини другої статті 40 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" та на яку відповідно до законодавства нараховується збір на обов’язкове державне пенсійне страхування.

Частинами 5 – 7 Закону передбачено, що для обчислення пенсії враховується заробітна плата наукового (науково-педагогічного) працівника за основним місцем роботи за весь період страхового стажу на посадах наукового (науково-педагогічного) працівника, починаючи з 1 липня 2000 року.

За вибором пенсіонера з періоду, за який враховується заробітна плата для обчислення пенсії, виключається період до 60 календарних місяців підряд за умови, що зазначений період становить не більш як 10 відсотків  тривалості наукового стажу.  

У всіх випадках період, за який враховується заробітна плата, з урахуванням виключення, передбаченого Законом, не може бути меншим ніж 60 календарних місяців.

З огляду на те, що після призначення пенсії Ви відпрацювали два роки, то відповідно матимете право на проведення перерахунку пенсії. Проте необхідно зважати, що під час проведення перерахунку пенсія обчислюватиметься в розмірі 60 відсотків від заробітної плати.

В період роботи на науковій посаді мене визнано інвалідом ІІ групи від загального захворювання. Стаж наукової роботи становить понад 20 років. За яких умов та в якому розмірі я можу розраховувати на призначення пенсії відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність"?

Статтею 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" передбачено, що науковим (науково-педагогічним) працівникам, які визнані інвалідами I, II і III груп, призначається пенсія по інвалідності в розмірі 60 відсотків від сум заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника, яка визначається відповідно до статті 23 цього Закону та частини другої статті 40 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" та на яку відповідно до законодавства нараховується збір на обов’язкове державне пенсійне страхування незалежно від віку за наявності стажу наукової роботи, для чоловіків – 20, для жінок – 15 років, та страхового стажу, передбаченого статтею 32 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". 

Пенсія науковим (науково-педагогічним) працівникам відповідно до цього Закону призначається з дня звернення за призначенням пенсії та за умови звільнення з посади наукового (науково-педагогічного) працівника.

Чи враховується для обчислення пенсії за нормами Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" заробітна плата, яку науковий працівник одержував за сумісництвом?

Відповідно до статті 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", для обчислення пенсії враховується заробітна плата наукового (науково-педагогічного) працівника за основним місцем роботи.

Заробітна плата наукового (науково-педагогічного) працівника за роботу за сумісництвом при обчисленні пенсії за нормами цього Закону не враховується.

З огляду на зазначене, за наявності у Вас необхідного страхового стажу та при умові звільнення з наукової посади, Ви можете розраховувати на призначення пенсії відповідно до статті 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" в розмірі 60 відсотків від заробітної плати.

Мені у 2009 році було призначено пенсію відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» в розмірі 90 відсотків заробітку наукового працівника. Яким чином буде розраховуватися розмір моєї «наукової» пенсії, якщо я на даний час працюючий пенсіонер?

Якщо Ви працюєте на науковій посаді – У зв"язку з набуттям чинності Закону України від 02 березня 2015 року №213:

з 1 квітня 2015 року виплачується 85% пенсії, обчисленої відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Наприклад, розмір Вашої пенсії складатиме 1968 грн., тоді: 1968 грн. * 85% = 1672,80 грн. – розмір пенсії, яку Ви будете отримувати.

Якщо Ви працюєте на іншій посаді – З 1 квітня 2015 року виплачується 85% «наукової» пенсії.

Наприклад, розмір Вашої пенсії складатиме 2915 грн., тоді: 2915 грн. * 85% = 2477,75 грн. Після звільнення з роботи, наприклад в серпні 2015 року, виплату пенсії буде поновлено в розмірі 2915 грн.

Таким чином, з 01.04.2015 року пенсіонеру-отримувачу «наукової» пенсії у період роботи на посадах науковців, державних службовців, прокурорів, суддів, народних депутатів – раніше призначені «наукові» пенсії виплачуються у розмірі 85 відсотків пенсії, обчисленої відповідно до Закону України «Про  загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

У період роботи на інших посадах пенсія виплачується в розмірі 85 відсотків його «наукової» пенсії.

У будь-якому разі, після звільнення з роботи «наукова» пенсія поновлюється в розмірі, що був визначений до 1 квітня 2015 року.

За більш детальною інформацією просимо звертатись до відділу призначення  та перерахунку пенсій, що розташований за адресою: м. Київ,вул. Кловський узвіз,14-А.Телефони: приймальня відділу пенсій - 280-71-62; громадська приймальня - 280-71-92

ПРИЙМАЛЬНІ ДНІ ТА ГОДИНИ: Понеділок-Четвер: 9:00-18:00

П’ятниця : 9:00-16:45. Обідня перерва: 13:00-13:45

Перейти до спискуВерсiя для друку