Головна  →  Новини  →  10 квітня 2015

Ви працюючий пенсіонер?

У зв’язку з набранням чинності Закону України від 02 березня 2015 року №213 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про пенсійне забезпечення», з квітня місяця до управління Пенсійного фонду України в Печерському районі м. Києва звертаються пенсіонери з приводу підстави для відрахування з сум їх пенсій 15 відсотків.

Хвилювання пенсіонерів зрозуміле, разом з тим, проблеми виникають у зв’язку з невиконанням громадянами передбаченого законом зобов’язання  інформувати органи Пенсійного фонду про працевлаштування або звільнення з роботи.

Законом №213 визначено, що тимчасово з 01 квітня по 31 грудня 2015 року, працюючим особам, пенсійна виплата яких перевищує 1423,50 грн. (150% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб), у період роботи пенсія виплачується в розмірі 85% призначеної суми, однак не менше, ніж 1423,50 грн.
 
Дане обмеження не поширюється на одержувачів пенсій:
- за Законом України « Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»;
- інвалідів І та ІІ груп;
- інвалідів війни ІІІ групи;
- учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія п.1 ст.10 ЗУ« Про статус ветеранів війни, гарантії  їх соціального захисту»

З  огляду на зазначені зміни, для забезпечення правильності виплати пенсій та з метою уникнення непорозумінь щодо розмірів пенсійних виплат, управління Пенсійного фонду України в Печерському районі м. Києва звертає увагу пенсіонерів:

У разі працевлаштування( початку діяльності,пов’язаної з отриманням доходу, укладення трудового договору, цивільно-правового договору, реєстрація як фізичної особи-підприємця, проведення незалежної професійної діяльності) пенсіонер зобов’язаний  повідомити орган Пенсійного фонду шляхом подання заяви ( особисто, через довірену особу, поштовим відправленням).

До заяви додаються копії 1-ої та останньої сторінки трудової книжки із записом про працевлаштування або копія цивільно-правового договору. У разі звільнення  ( припинення діяльності, пов’язане з отриманням доходу, ліквідація СПД) пенсіонер зобов’язаний повідомити орган Пенсійного фонду шляхом подання заяви.
До заяви додаються копії 1-ої та останньої сторінки трудової книжки із записом про звільнення або копія цивільно-правового договору.

Відповідно до п. 2.21 «Порядку подання та оформлення документів для призначення ( перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України 25.11.2005р.  №22-1 (зі змінами та доповненнями ).
 
Наголошуємо:
Якщо пенсіонер не встиг подати до органу Пенсійного фонду відповідну заяву та документи, що свідчать про статус непрацюючого, до 1 квітня і з пенсії вже відраховано 15% , при наданні заяви та документів вони будуть опрацьовані і виплата пенсії буде проведена в повному обсязі за весь період, коли пенсіонер вже не працював (у наступному виплатному періоді).

І навпаки, якщо пенсіонер не надасть документів про працевлаштування – факт роботи буде встановлено пізніше за даними системи персоніфікованого  обліку. У цьому випадку пенсіонер має повернути надмірно виплачену суму пенсії.
За більш детальною інформацією рекомендуємо звертатись до громадської приймальні управління Пенсійного фонду України в Печерському районі м. Києва за адресою: м. Київ, вул. Кловський узвіз, буд. 14А. Приймальні дні та години: понеділок-четвер 9:00-18:00; п’ятниця: 9:00-16:45; обідня перерва: 13:00-13:45. Телефони для довідок: 480-71-62.

Перейти до спискуВерсiя для друку