Головна  →  Новини  →  17 лютого 2015

Щодо виплати грошової допомоги

У листі Пенсійного  фонду України щодо виплати грошової допомоги від 23 січня 2015 № 13923 / Т-102 надано роз’яснення з деяких питаннь виплати грошової допомоги пенсіонерам, які працювали в державних та комунальних закладах та установах. А саме:

«Згідно пункту 7-1 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, особам, які на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, працювали в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів “е”-“ж” статті 55 Закону України “Про пенсійне забезпечення”, і мають страховий стаж (для чоловіків – 35 років, для жінок – З0 років) на таких посадах, а також якщо вони до цього не отримували будь-яку пенсію, при призначенні пенсії за віком виплачується грошова допомога, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі їх десяти місячних пенсій станом на день її призначення.

Відповідно до п. 2 Порядку обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги, та її виплати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 р. № 1191, до страхового стажу, що визначає право на виплату грошової допомоги, зараховуються періоди роботи в закладах та установах державної та комунальної форми власності на посадах, що передбачені, зокрема, Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 4 листопада 1993 р. № 909 (із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2002 року № 1436).»

Тако ж надано роз’яснення щодо зарахування до спеціального стажу періоду догляду за дитиною. А саме:

«Згідно частини 2 статті 181 Кодексу законів про працю України відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховуються як до загального, так і до безперервного стажу роботи і до стажу роботи за спеціальністю.

Оскільки догляд за дитиною заявниця здійснювала в період навчання в клінічній ординатурі, а не в період роботи на посадах та установах, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 4 листопада 1993 р. № 909, підстав для зарахування до спеціального стажу періоду догляду за дитиною немає.

У зв’язку із відсутністю необхідного 30-річного стажу роботи на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів “е”-“ж” статті 55 Закону України “Про пенсійне забезпечення”, підстави для виплати грошової допомоги відсутні».

Перейти до спискуВерсiя для друку