Головна  →  Новини  →  19 січня 2015

Виплата пенсій за довіреністю

В зв'язку з численними зверненнями громадян стосовно отримання пенсій за довіреністю Управління Пенсійного фонду України в Печерському районі м. Києва роз'яснює.

Згідно ч.2 ст.47 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсія  може   виплачуватися   за   довіреністю,   порядок оформлення  і строк дії якої визначаються законом.  Виплата пенсії за  довіреністю   здійснюється   протягом   усього   періоду   дії довіреності  за  умови  поновлення  пенсіонером  заяви про виплату пенсії за довіреністю через кожний рік дії такої довіреності.

Якщо людина з якихось причин не може особисто отримувати пенсію, вона може написати довіреність на конкретну особу, щоб та отримувала її гроші.  Довіреність на одержання пенсії засвідчується нотаріально.

У випадку, коли особа проживає у населеному пункті, де немає нотаріальної контори, довіреність особи посвідчує уповноважена на це посадова особа органу місцевого самоврядування.

Хочемо зазначити про те, що  довіреність може бути оформлена на різний строк, дію якої визначає сам пенсіонер, але він щороку обов'язково має особисто подавати до органів Пенсійного фонду заяву на продовження виплати пенсії за довіреністю.  Якщо пенсіонер  з якихось причин не поновив заяву про отримання грошей за довіреністю  і не отримує призначену пенсію  протягом шести місяців поспіль, виплата пенсії припиняється.  Для відновлення виплати пенсій пенсіонеру необхідно особисто звернутись  до органів Пенсійного фонду із заявою про виплату пенсії за довіреністю, надавши оригінал довіреності та її ксерокопію.

Якщо довіреність видана вперше, особа, на яку виписана довіреність, звертається до оператора поштового зв'язку. Довіреність (копія довіреності)  зберігається у оператора поштового зв'язку, який проводить виплату по ній не більше року від дати вчинення.

У разі виплати пенсій через установи уповноважених банків довіреності повинні відповідати вимогам чинного законодавства, а саме Цивільного Кодексу України та Закону України "Про нотаріат".

Коли суми пенсій одержуються за довіреністю більше як 1 рік уповноважений банк зобов'язаний повідомити про це відповідний орган Пенсійного фонду не пізніше 28 числа місяця, у якому виникли такі обставини, а одержувач пенсії - подати нову заяву та пред'явити паспорт до органу Пенсійного фонду.

У разі невиконання одержувачем пенсій цієї умови, управління Фонду припиняє перерахування пенсії на поточний рахунок у визначену одержувачем установу банку і здійснює виплату через підприємство поштового зв'язку за місцем проживання одержувача в установленому порядку.

За довіреностями, засвідченими стаціонарними, лікувально-профілактичними закладами, виплата пенсії здійснюється один раз, після чого довіреність підлягає переоформленню.

За більш детальною інформацією звертатись до громадської приймальні управління Пенсійного фонду України в  Печерському районі м.Києва за адресою: м. Київ, вул. Кловський узвіз, буд. 14-А.  Приймальні дні та години:  понеділок-четвер 9:00-18:00;  п’ятниця 9:00-16:45;  обідня перерва 13:00-13:45.  Телефон для довідок: 280-71-92.

Перейти до спискуВерсiя для друку