Головна  →  Новини  →  16 грудня 2014

Забезпечення реалізації прав зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб на пенсійне забезпечення

22.11.2014 набрав чинності Закон України від 20.10.2014 № 1706 «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (далі - Закон 1706). Цей Закон відповідно до Конституції та законів України, міжнародних договорів України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України,  встановлює гарантії дотримання прав,  свобод та законних інтересів внутрішньо переміщених осіб.

Статтею 1 визначено поняття внутрішньо переміщеної особи. «Внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, який постійно проживає в Україні, якого змусили або який самостійно покинув своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, масових порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.»

Статтею 7 гарантовано забезпечення реалізації прав зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб на пенсійне забезпечення.

Відповідно до п.3 ст.7 Закону 1706 «Громадянин пенсійного віку, особа з інвалідністю, дитина-інвалід та інша особа, яка перебуває у складних життєвих обставинах, яких зареєстровано внутрішньо переміщеними особами, мають право на отримання соціальних послуг відповідно до законодавства України за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи».

Стаття 4 Закону 1706 визначає процедуру взяття на облік внутрішньо переміщених осіб.

Факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Для отримання вказаної довідки необхідно звернутись до органу соціального захисту населення в районах м. Києва, де пенсіонер фактично перебуває (проживає). Якщо адреса перебування розташована на території Печерського району, слід звернутись до управління соціального захисту населення Печерської районної в м. Києві державної адміністрації за адресою м. Київ, вул. Цитадельна буд.4/7. Прийомні дні: понеділок – четвер 9:00 – 18:00; п’ятниця 9:00 – 16:45.

Термін дії такої довідки становить шість місяців з моменту її видачі.

У випадку продовження дії обставин, що змусили особу покинути своє місце проживання, термін дії такої довідки може бути продовжено на наступні шість місяців, за умови повторного звернення внутрішньо переміщеної особи за фактичним місцем свого проживання до відповідного структурного підрозділу відповідної місцевої державної адміністрації з питань соціального захисту населення.

За наявності довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, пенсіонеру необхідноособисто звернутись до територіального органу Пенсійного фонду України за місцем фактичного проживання, подати заяву про запит пенсійної справи до управління Пенсійного фонду України в районах м. Києва, де пенсіонер перебуває на обліку та фактично проживає.Якщо адреса перебування розташована на території Печерського району, слід звернутись до управління Пенсійного фонду України в Печерському районі м Києва за адресою м. Київ, вул. Крутий узвіз, буд 4.  Прийомні дні:  понеділок – четвер 9:00 – 18:00; п’ятниця 9:00 – 16:45.

Перейти до спискуВерсiя для друку