КМДА Київська міська державна адміністрація


4 грудня 2014

ПЕНСІЙНИЙ ЛІКНЕП “ПЕНСІЇ ПО ІНВАЛІДНОСТІ” (Частина 1)

  • Як визначається розмір пенсії по інвалідності?

- Згідно з ч. 1 ст.33 Закону України “Про загальнообов”язкове державне пенсійне страхування” пенсія по інвалідності, залежно від групи інвалідності, призначається у таких розмірах: інвалідам І групи – 100% пенсії за віком; ІІ групи – 90% пенсії за віком; ІІІ групи – 50% пенсії за віком, обчисленої відповідно до ст.ст. 27 і 28 Закону.

При цьому, до страхового стажу для обчислення розміру пенсії за віком, з якого обчислюється розмір пенсії по інвалідності, крім наявного страхового стажу, зараховується також на загальних підставах період з дня встановлення інвалідності до досягнення особою пенсійного віку.

  • Якщо інвалід не має страхового стажу?

- У разі якщо інвалід не має достатньої кількості страхового стажу, він може звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання з заявою про призначення допомоги за нормами Закону України “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам”.

  • Яким чином встановлюються надбавки для інвалідів?

- До пенсії по інвалідності встановлюються надбавки (на догляд, на утриманців), підвищення, додаткові пенсії, пенсія за особливі заслуги перед Україною, якщо інвалід має на них право відповідно до чинного законодавства України.

При цьому, якщо розмір пенсійної виплати інваліда з урахуванням надбавок, підвищень та інших доплат до пенсії (за виключенням пенсії за особливі заслуги перед Україною) не досягає прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога у сумі, якої не висточає до 949 грн.

  • Яким чином відбуваються продовження та припинення пенсійних виплат, або зміни розміру пенсії?

- Законом України “Про загальнообов”язкове державне пенсійне страхування” встановлено, що у разі зміни групи інвалідності пенсія в новому розмірі виплачується з дня зміни групи інвалідності.

Якщо особа визнана інвалідом нижчої групи, пенсія виплачується за попередньою групою до кінця місяця, у якому змінено групу інвалідності.

У разі визнання особи, яка пройшла повторний огляд, здоровою пенсія виплачується до кінця місяця, по який встановлено інвалідність.

Якщо особа не з”явилася в органи медико-соціальної експертизи на повторний огляд у визначений для цього строк, виплата пенсії по інвалідності зупиняється з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому вона мала з”явитися на повторний огляд.

Якщо строк повторного огляду медико-соціальної експертизи інвалідом пропущено через поважні причини або якщо визнано його знову інвалідом, виплата пенсії по інвалідності відновлюється з дня, з якого припинено виплату, до дня повторного огляду, але не більш ніж за три роки, якщо орган медико-соціальної експертизи визнає її за цей період інвалідом. Якщо ж під час повторного огляду інваліда  переведено на іншу групу інвалідності (вищу або нижчу), пенсія за зазначений період виплачується за попередньою групою інвалідності.

Якщо виплату пенсії інвалідові було припинено у зв”язку з відновленням здоров”я або якщо від не отримував пенсії через нез”явлення на повторний огляд без поважних причин, то в разі наступного визнання його інвалідом виплата раніше призначеної пенсії поновлюється з дня встановлення інвалідності знову, за умови, що після припинення виплати пенсії минуло не більше п”яти років. Якщо минуло більше п”яти років, пенсія призначається знову на загальних підставах.

Органи медико-соціальної експертизи зобов”язані повідомляти територіальні органи Пенсійного фонду в порядку, встановленому законодавством, про результати повторного огляду, яким призначено пенсію по інвалідності, та про нез”явлення цих осіб на зазначений огляд.

За більш детальною інформацією просимо звертатись до громадської приймальні управління Пенсійного фонду України в Печерському районі м. Києва за адресою: м. Київ, вул. Кловський узвіз, буд. 14А.Приймальні дні та години: понеділок-четвер 9:00-18:00; пятниця: 9:00-16:45; обідня перерва: 13:00-13:45. Телефони для довідок: 480-71-62.

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.