Головна  →  Новини  →  29 вересня 2014

ПЕНСІЙНИЙ ЛІКНЕП

  • Жінка хоче піти на пенсію у 55 років, але кажуть, що тоді пенсія їй буде меншою. Наскільки меншою?

- Для того, щоб піти на пенсію у 55 років, треба, по-перше, мати трудовий стаж не менше 30 років. На день подання заяви про призначення пенсії обов’язково бути непрацюючою. Розмір цієї пенсії буде зменшено за кожен місяць більш раннього виходу на пенсію на пів відсотка. Якщо жінка піде на пенсію не в 57 років, як це передбачено законом, а в 55, тобто раніше на 24 місяці, то її пенсія буде зменшена на 12 відсотків. І ще: така норма діє виключно до 1 січня 2015 року. Якщо приймати таке рішення про достроковий вихід на пенсію, то його треба прийняти до сплину 2014 року.

  • Людині 22 жовтня виповнюється 55 років. Стажу - повних 36 років. Чи з таким великим стажем може бути мінімальна пенсія?

- Розмір пенсії розраховується відповідно двох чинників: стажу і заробітної плати. Але якщо особа йде на пенсію достроково, адже має йти у 58 з половиною років, то розмір пенсії зменшується. (На 0,5 % за кожен місяць більш раннього виходу на пенсію, тобто розмір пенсії зменшиться на 21 %). Якщо розрахункова пенсія досить маленька, скажімо, 700-800 гривень, та ще зменшити її на 21 %, то це дуже мало. Проте, згідно з законом, менше, ніж 949 гривень, пенсіонер отримувати не буде, бо це розмір прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність, а значить, розмір мінімальної пенсії. Якщо ж пенсія вийде 2 тисячі, то вона буде зменшена на 21 %. Тобто, усе залежить від того, який стаж (з точністю до місяця) і яка заробітна плата. Звертаємо увагу, що таке призначення не тимчасове: якщо буде призначена пенсія з урахуванням дострокового виходу, тобто, у зменшеному розмірі, то така вона й платитиметься постійно. Якщо особа будете влаштовуватися на роботу, обов’язково повинна повідомити органи Пенсійного фонду, на період працевлаштування виплата пенсії буде припинена, а коли особа знову звільниться, то після звернення до Пенсійного фонду виплату пенсії поновлять, але додадуть при цьому стаж, який особа заробила, і переглянуть розмір пенсії.

  • А чого ж тоді не доплачують за великий стаж?

- Чому ж не доплачують? Жінка для призначення пенсії повинна мати 30 років стажу. Якщо у вас 37 років стажу, то за 7 років понаднормового стажу вам буде нараховуватись певний коефіцієнт. Що більше стажу, то він більший, а відповідно, більший розмір пенсії, яку вам призначать. Враховуватиметься також коефіцієнт зарплати. Що більші обидва коефіцієнти, то більша ваша пенсія.

  • Щоб призначили пенсію, треба 30 років стажу. А якщо в мене 30 років немає, то що, пенсію отримувати не буду?

- Тридцять років – це повний стаж, який необхідно мати жінці для призначення пенсії. Тобто, якщо жінка має 32 роки стажу, то за два роки їй розраховуватимуть доплату за понаднормовий стаж. Раніше, до 2011 року, жінкам розраховували понаднормовий стаж, якщо вони мали понад 20 років стажу. Але право на пенсію з’являється тоді, коли у вас є не менше ніж 15 років трудового стажу.

  • Не страхового, а трудового?

- Так, адже фізично не можна набути стільки страхового стажу, він же розраховується з 1 січня 2004 року. Усе, що ви заробили до 2004 року – це трудовий стаж, у який враховується і навчання, і догляд за дітьми, і служба в армії.

  • А якщо менше 15 років стажу, тоді як жити?

- Якщо менше 15 років стажу, то людині треба звертатися до органів соціального захисту. Там розглядатимуть питання про призначення допомоги. Вона так і називається «державна соціальна допомога тим, хто не має права на пенсію».

За більш детальною інформацією просимо звертатись до громадської приймальні управління Пенсійного фонду України в Печерському районі м. Києва за адресою: м. Київ, вул. Кловський узвіз, буд. 14А.Приймальні дні та години: понеділок-четвер 9:00-18:00; пятниця: 9:00-16:45; обідня перерва: 13:00-13:45. Телефони для довідок: 480-71-62.

Перейти до спискуВерсiя для друку