Головна  →  Новини  →  29 вересня 2014

Зустріч з ветеранами, представниками громадських організацій інвалідів та працівників закладу ТЦСО Печерського району з питань пенсійного забезпечення

Зустріч з ветеранами, представниками громадських організацій інвалідів та працівників закладу ТЦСО Печерського району з питань пенсійного забезпечення

Восени, коли чарівниця-осінь одягає дерева в золото і багрянець, коли червоними кетягами спалахують грона калини, а повітря стає прохолоднішим, у нашій країні відмічається свято- День людей похилого віку та День ветерана України.

Органами Пенсійного фонду України 24 вересня розпочато серію заходів запланованих до цього дня.

Цей день – не лише можливість нагадати всім про людський обов”язок бути турботливими і милосердними до найповажнішої частини суспільства. Це і привід до роздумів щодо подальшої долі людства, його культури, взаємозв”язку поколінь.

Так, 24.09.2014 в приміщенні «Територіального центру соціального обслуговування» за адресою м. Київ, бул. Дружби народів 32-а  для  працівників закладу ТЦСО Печерського району  відбулась зустріч з ветеранами та представниками громадських організацій інвалідів району з питань пенсійного забезпечення. Перед слухачами виступили начальник відділу призначення пенсій управління Пенсійного фонду України в Печерському районі м. Києва Танцюра Наталія Вікторівна та начальник відділу перерахунків пенсій Марікова Олена Василівна.

Вони вшанували всіх присутніх на зустрічі ветеранів та людей поважного віку, підкреслив, що ми безмежно вдячні їм за їх солдатський труд, за врятований світ, за мирне сьогодення.

Саме сьогодні Президент України ставить перед нами завдання, які максимально мають покращити життя ветеранів і саме керуючись цими принципами ми зробимо все, аби поліпшити соціальний захист ветеранів, а соціальний захист ветеранів залежить від рівня їхнього пенсійного забезпечення.

Наталія Вікторівна  підкреслила, що ветерани Великої Вітчизняної війни отримують пенсію за двома Законами: «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» і «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Інваліди Великої Вітчизняної війни мають право на вибір Закону, відповідно до якого обчислюватиметься розмір їх пенсій. Розмір пенсій, обчислених за нормами Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», залежить від трудового внеску кожної особи та від того, який заробіток вона отримувала у період роботи.

 Під час обчислення пенсій по інвалідності за нормами Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» їх розмір визначають у встановлених відсотках від середньомісячного заробітку інваліда залежно від групи інвалідності: інвалідам війни III групи - 60%, II групи - 80%, І групи - 100% відповідних сум грошового забезпечення (заробітку).

У разі, якщо розмір пенсії інваліда, обчислений таким чином, не досягає мінімального розміру, встановленого законодавством, така пенсія забезпечується мінімальним розміром.

Пенсії учасникам війни визначають згідно із Законом «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» залежно від страхового стажу і заробітку. При цьому законодавством забезпечується мінімальний рівень такої пенсії.

До пенсій учасників війни, нагороджених орденами і медалями колишнього Союзу РСР за самовіддану працю і бездоганну військову службу в тилу в роки Великої Вітчизняної війни, встановлюють підвищення у розмірі 20% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (949,00 грн), іншим учасникам війни - у розмірі 15% від зазначеного прожиткового мінімуму.

Пенсії учасникам бойових дій обчислюють згідно із Законом «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» і підвищують на 25% від зазначеного прожиткового мінімуму.

За Законом України «Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та інвалідів» до пенсій інвалідів війни та учасників бойових дій встановлюють цільову грошову допомогу, розмір якої інвалідам війни І групи становить 70 грн, інвалідам II і III груп -50 грн, учасникам бойових дій - 40 грн на місяць. Більшість із таких ветеранів відзначено урядовими нагородами, і їм встановлено пенсію за особливі заслуги перед Україною. Така пенсія встановлюється як надбавка до пенсії понад зазначені мінімальні пенсійні виплати.

Розміри пенсій учасникам війни та учасникам бойових дій визначаються відповідно до положень Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та залежать від стажу та заробітку. Інваліди ж війни мають право на вибір закону, відповідно до якого обчислюватиметься розмір їхніх пенсій: “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” або “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”.

До розміру пенсії додаються встановлені державою надбавки та підвищення:

-статусне підвищення;

-державна соціальна допомога на догляд;

-цільова грошова допомога на прожиття;

-пенсія за особливі заслуги перед Україною (за наявністю заслуг).

Більшість надбавок та підвищень визначаються у відсотках від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (у 2014 році зазначений показник встановлено на рівні 949 грн).

Питання щодо перерахунку пенсії працюючим пенсіонерам висвітлила Олена Марікова.

Згідно норм Закону, а саме п. 4 ст. 42, існує право працюючих пенсіонерів на пе­рерахунок пенсії з урахуванням страхового стажу, на­бутого після призначення (попереднього перерахунку) пенсії .

          Перерахунок здійснюється:

 а)  за наявності у пенсіонера не менш як 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього пе­рерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. У цьому випадку враховується заробітна плата (дохід), з якої обчислено пенсію. На бажання пенсіонера під час перерахунку пенсії може бути враховано також заробітну плату за періоди страхового стажу, одержаного після призначення (попереднього перерахунку) пенсії. У цьому випадку заробітна плата визначатиметься із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який ураховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

  б) при перерахунку пенсії тільки з додаванням стажу застосовуються норми статті 28 в редакції Закону  до 01.10.2011 ( для визначення мінімальної пенсії за віком та відповідного підвищення пенсії за понаднормативний страховий стаж застосовуються базові величини необхідного страхового стажу для жінок - 20 років, а для чоловіків — 25 років).

   в) в ра­зі перерахунку пенсії з урахуванням заробітної плати, одержаної після призначення (попереднього перерахун­ку) пенсії застосовуються норми ст.28 Закону  в редакції з 01.10.2011 року ( для визначення мінімальної пенсії за віком та відповідного підвищення пенсії за понаднормативний страховий стаж застосовуються базові величини необхідного страхового стажу для жінок - 30 років, а для чоловіків —35 років).

 Доцільність перерахунку пенсії з урахуванням стажу або  стажу та заробітної плати, одержаних після призначення (попе­реднього перерахунку) пенсії, потрібно визначати в кож­ному конкретному випадку. 

Також присутніх на зустрічі робітників територіального центру соціального обслуговування цікавило питання про зарахування до страхового стажу періоду здійснення догляду за інвалідом .

Олена Марікова відповіла, що час догляду за інвалідом I групи у період до 01.01.2005 року зараховується до страхового стажу при призначенні пенсії на підставі акту обстеження фактичних обставин здійснення догляду, складеного місцевими органами Пенсійного фонду на підставі відомостей, одержаних від органів управління житловим фондом, сільських, селищних Рад народних депутатів, опитування осіб, за якими здійснюється догляд, та їхніх сусідів, інших даних. Це передбачено Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 № 637.

А час такого догляду після 01.01.2005 року зараховується до страхового стажу за умови отримання допомоги (компенсації) по догляду за інвалідом I групи, - за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.

Наприкінці зустрічі посадовці Пенсійного фонду надали присутнім свої робочі контактні телефони, за якими можна з’ясувати питання щодо пенсійного забезпечення.

Танцюра Наталія Вікторівна, начальник відділу призначення пенсій, т.280-71-34;

 Марікова Олена Василівна, начальник відділу перерахунків пенсій,   т.280-71-60.

 Також можна звернутись до громадської приймальні управління Пенсійного фонду України в Печерському районі м. Києва за адресою м. Київ, вул. Кловський узвіз, буд. 14А. Приймальні дні та години: понеділок-четвер 9:00-18:00; п’ятниця: 9:00-16:45; обідня перерва: 13:00-13:45.

Перейти до спискуВерсiя для друку