Головна  →  Новини  →  8 вересня 2014

Припинення реєстрації підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців

7 липня 2014 року набрав чинності Закон України від 13.05.2014 № 1258-VІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців за заявницьким принципом» ( далі-Закон № 1258), згідно якого фізичні особи-підприємці «виключаються» з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за заявницьким принципом у строк до одного дня.

Процедура державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців не передбачає проведення перевірок та надання довідок контролюючими органами про відсутність заборгованості у таких платників.

Внесення змін у закони передбачає також зміни в підзаконних актах. Відповідні Закону №1258 зміни обумовлено Постановою правління Пенсійного Фонду України від 21.10.2013 за № 19-2, згідно якої вилучено  положення про направлення органами Фонду повідомлень державному реєстратору про:

а) початок проведення позапланової перевірки;

б) неможливість проведення позапланової перевірки;

в) наявність заперечень проти проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця.

Законом №1258 також внесено зміни в статтю 15 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо зняття з обліку в органах ПФУ платників страхових внесків.

Зокрема, зняття з обліку фізичних осіб - підприємців здійснюють органи Пенсійного фонду на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором, після проведення передбачених у законодавстві перевірок страхувальника та здійснення остаточного розрахунку, а страхувальників,  на  яких  не поширюється дія Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців»,  за їх заявою після проведення передбачених законодавством перевірок  страхувальника, звірення розрахунків з ним і проведення остаточного розрахунку.

За більш детальнішою інформацією звертатись до управління  Пенсійного фонду України в Печерському районі м. Києва  за адресою: м. Київ, вул.. Крутий узвіз, буд. 4 , приймальні дні та години: понеділок-четвер 9:00-18:00; П’ятниця: 9:00-16:45; обідня перерва:13:00-13:45; каб.214, тел: 289-00-61

Перейти до спискуВерсiя для друку