Головна  →  Новини  →  15 серпня 2014

Доплата до мінімального страхового внеску

         До уваги громадян, які на момент призначення пенсії не набули відповідного стажу для нарахування пенсії.

Відповідно до п.3ст. 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пенсії громадянам призначаються за наявності страхового стажу та за умови сплати страхових внесків за ці періоди. Страховий стаж обчислюється в місяцях. Неповний місяць роботи зараховується до страхового стажу, як повний місяць, за умови, якщо сума сплачених за цей місяць страхових внесків є не меншою, ніж мінімальний страховий внесок. Мінімальний страховий внесок – це сума єдиного внеску, що визначається як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця.

Якщо за відповідний місяць сума сплачених страхових внесків є меншою, ніж мінімальний страховий внесок, цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць, за умови здійснення доплати до суми страхових внесків таким чином, щоб загальна сума сплачених коштів за місяць була не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

Відповідно до п.15 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1(далі- Інструкція), для здійснення доплати до мінімального страхового внеску за періоди, коли застрахована особа, яка підлягала загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню або брала добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування та бажає зарахувати неповний місяць роботи до страхового стажу як повний місяць, подає до органів Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії заяву (зразок згідно додатку 28 Інструкції №21-1).

Застрахована особа здійснює доплату в сумі, зазначеній у повідомленні-розрахунку, протягом 10 календарних днів з дня його отримання.

Особи, які здійснюють доплату, формують і особисто подають до органів Пенсійного фонду України відомості про суми доплати відповідно до частини третьої статті 24 Закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (додаток 30 до Інструкції №21-1).

Отже, у разі коли особа працює неповний робочий час (неповний робочий день, неповний робочий тиждень), або її прийняли на роботу не з першого дня календарного місяця чи звільнили не останнім днем календарного місяця, перебуває у відпустці без збереження заробітної плати, тобто, коли сума сплачених внесків менша за мінімальний розмір, вона може здійснити доплату до мінімального страхового внеску, щоб страховий стаж цього періоду був зарахований для призначення пенсії.

 Дляотримання більш детальної інформації з даного приводу слід звертатись до: Матійчук Олени Григорівни, начальника відділу надходження, прогнозування платежів, кімната № 4 в управлінні Пенсійного фонду в Печерському районі м. Києва за адресою: м. Київ, вул. Крутий узвіз, 4, тел. 287-41-86.

ПРИЙМАЛЬНІ ДНІ ТА ГОДИНИ: Понеділок - Четвер: 9:00-18:00

П’ятниця : 9:00-16:45, обідня перерва: 13:00-13:45

Перейти до спискуВерсiя для друку