Головна  →  Новини  →  7 липня 2014

«ЛІКНЕП» ЩОДО СТАЖУ РОБОТИ У ПЕНСІЙНОМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННІ

Які зараховується страхового стажу у період навчання?

Згідно з п. «д» ст.. 56 Закону про пенсійне забезпечення до стажу роботи зараховується навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах по підготовці кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі (на підставі дипломів, атестатів, відповідних довідок, тощо).

Статтею 11 Закону про пенсійне страхування визначено коло осіб, які є застрахованими, а ст.. 14 цього Закону – коло осіб, які є страхувальниками за цих осіб. Так, студенти, слухачі навчальних закладів на період навчання не є застрахованими особами.

Відтак якщо навчання мало місце до 01.01.2004 р., то воно зараховується до страхового стажу, а якщо після 01.01.2004 р. – то ні.

Чи обовязкове страхування осіб, які проходять строкову військову службу в армії?

Відповідно до ст.. 56 Закону про пенсійне забезпечення військова служба та перебування в партизанських загонах і з’єднання, служба в органах державної безпеки та органах внутрішніх справ незалежно від місця проходження служби зараховується до трудового стажу.

Згідно з п. 8 ст. 11 Закону про пенсійне страхування особи, які проходять строкову військову службу у Збройних Силах України, Службі безпеки України, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях, а також в органах Міністерства внутрішніх справ України, є застрахованими особами. Страхувальниками для них є військові частини.

Тобто строкова військова служба зараховується до страхового стажу незалежно від часу її проходження. При цьому періоди військової служби до 01.01.2004 р. підтверджуються військовим квитком чи довідкою військкомату, а після цієї дати – даними персоніфікованого обліку.

А от період проживання дружин осіб офіцерського складу, прапорщиків, мічманів і військовослужбовців надстрокової служби з чоловіками в місцевостях, де була відсутня можливість їх працевлаштування за спеціальністю, зараховується (але не більше 10 років) до страхового стажу, якщо такі періоди мали місце до 01.01.2004 р., оскільки право на це надано лише ст. 56 Закону про пенсійне забезпечення.

Як зарахувати до стажу роботи період догляду за потерпілою дитиною?

Пунктом 13 ст. 30 Закону № 796 передбачено зарахування до стажу роботи одному з батьків періоду догляду за потерпілою від Чорнобильської катастрофи дитиною до досягнення нею віку 12 років.

Отже, період догляду за потерпілою дитиною може бути зараховано до страхового стажу одному з батьків, який не працював та доглядав таку дитину до досягнення нею 12-річного віку, якщо такий догляд відбувався до 01.01.2004 р.

Підстав для зарахування до страхового стажу часу догляду за такою дитиною після 01.01.2004 р. немає, оскільки такі батьки не є застрахованими особами та за них в цей час не сплачувалися внески до Пенсійного фонду України.

За більш детальною інформацією просимо звертатись до громадської приймальні управління Пенсійного фонду України в Печерському районі м. Києва за адресою: м. Київ, вул. Кловський узвіз, буд. 14А. Приймальні дні та години: понеділок-четвер 9:00-18:00; п’ятниця: 9:00-16:45; обідня перерва: 13:00-13:45. Телефони для довідок: 480-71-62.

Перейти до спискуВерсiя для друку