Головна  →  Новини  →  7 липня 2014

«ЛІКНЕП» ЩОДО СТАЖУ РОБОТИ У ПЕНСІЙНОМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННІ

Розяснить, які існують стажі роботи у пенсійному забезпеченні?

У пенсійному забезпеченні застосовуються таки види стажу роботи, як загальний, страховий, пільговий та спеціальний.

Управління Пенсійного фонду в Печерському районі м. Києва надає роз’яснення, яке значення мають всі види стажу в системі пенсійного забезпечення та який порядок їх обчислення.

Нагадуємо, що розмір пенсії, обчислений відповідно до Закону про пенсійне страхування, залежить від страхового стажу та заробітної плати (доходу) кожної особи, з якої сплачено страхові внески до Пенсійного фонду України.

Для того щоб особа мала право на пенсію за віком, крім досягнення пенсійного віку необхідно мати 15 років страхового стажу.

Відповідно до частини першої ст.. 24 Закону про пенсійне страхування страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Мінімальний страховий внесок – сума коштів, що визначається розрахунково як добуток розміру мінімальної заробітної плати і розміру єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, встановлених законом, на місяць, за який нараховується заробітна плата (доход).

Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків є меншою, ніж мінімальний страховий внесок, цей період застраховується до страхового стажу пропорційно сплаченим страховим внескам. У разі якщо така особа за неповні місяці самостійно здійснила доплату (в порядку, визначеному правлінням Пенсійного фонду України) до суми страхових внесків таким чином, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою, ніж мінімальний страховий внесок, цей місяць буде повним.

 

Які відмінності у вимогах до стажу, набутого до 01.01.2004 р. та після цієї дати?

До 01.01.2004 р. при призначенні пенсій використовувалося поняття загального трудового стажу.

Крім того, є види діяльності, які за період до 01.01.2004 р. зараховуються до страхового стажу, а після – ні.

Тобто відмінності є і в документах, які підтверджують стаж, і у вимогах щодо порядку його обчислення.

Види трудової діяльності, що зараховувалися до стажу роботи, який давав право на трудову пенсію до 01.01.2004 р., зазначено в ст.. 56 Закону про пенсійне забезпечення.

Згідно зі ст.. 62 цього Закону та Порядком № 637 основним документом, що підтверджує трудовий стаж, є трудова книжка.

За її відсутності, а також у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються довідки, виписки із наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, які містять відомості про періоди роботи.

За відсутності документів про наявний стаж роботи і неможливості одержання їх внаслідок ліквідації підприємства, установи, організації або відсутності архівних даних з інших причин, трудовий стаж установлюється на підставі показань не менше двох свідків, які б знали заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві, в установі, організації (в тому числі колгоспі) або в одній системі і мали документи про свою роботу за час, щодо якого вони підтверджують роботу заявника.

Після 01.01.2004 р. стаж обчислюється в одинарному розмірі та залежить від сплати внесків до Пенсійного фонду України. За ці періоди страховий стаж обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.

За більш детальною інформацією просимо звертатись до громадської приймальні управління Пенсійного фонду України в Печерському районі м. Києва за адресою: м. Київ, вул. Кловський узвіз, буд. 14А. Приймальні дні та години: понеділок-четвер 9:00-18:00; п’ятниця: 9:00-16:45; обідня перерва: 13:00-13:45. Телефони для довідок: 480-71-62.

Перейти до спискуВерсiя для друку