Головна  →  Новини  →  4 липня 2014

Щодо виплати пенсії громадянам відповідно до УГОДИ про гарантії прав громадян держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення при переселенні до іншої країни.

Виплата пенсій за кордоном здійснюється на підставі відповідних міжнародних договорів і чинного законодавства України.

Відповідно до статті 47 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі-Закон), пенсію виплачують, зокрема, за вказаним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України.

Україна уклала низку міжнародних договорів із питань пенсійного забезпечення громадян.

Важливе місце серед міжнародних угод посідає багатостороння Угода про гарантії прав громадян держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення від 13 березня 1992 року, яку, крім нашої держави, підписали уряди Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Російської Федерації, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану.

 На аналогічних умовах Україною укладено двосторонні договори (угоди) з Азербайджаном,  Молдовою, Грузією.

Угода передбачає призначення пенсії громадянам зазначених країн тією державою, де вони мешкають. Спільне зобов’язання урядів вищевказаних держав полягає в тому, що, у разі переїзду пенсіонера, експорт пенсії не здійснюється і взаєморозрахунки між державами не провадяться. Тобто, виплату пенсії за попереднім місцем проживання припиняють, якщо пенсію того ж виду передбачено в законодавстві держави за новим місцем проживання.

Отже,  перед виїздом на постійне місце проживання за кордон пенсіонеру особисто слід звернутись із заявою до органів Пенсійного фонду України. Представництво за довіреністю нормами законодавства не передбачено.

Необхідні документи:

а) заява про отримання пенсії за шість місяців наперед;

б) закордонний паспорт з відповідним записом про виїзд на постійне місце проживання за кордон;

 в) талон про зняття з реєстрації за місцем постійного проживання в Україні.

Після прибуття до іншої держави, пенсіонеру належить звернутись до компетентного органу з питань пенсійного забезпечення за новим місцем свого проживання в цій державі з клопотанням про переведення (переказ) пенсії з України.

Нагадуємо, що дія Угоди не стосується пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, призначених згідно зі статтею 54 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Ці пенсії ПФУ виплачує у разі виїзду пенсіонера на постійне місце проживання до будь-якої іншої країни незалежно від наявності двосторонніх договорів про пенсійне забезпечення.

За більш детальною інформацією звертатись до відділу призначення  та перерахунку пенсій, що розташований за адресою: м.Київ,вул.Кловський узвіз,14-А.Телефони: приймальня відділу пенсій - 280-71-62; громадська приймальня - 280-71-92

ПРИЙМАЛЬНІ ДНІ ТА ГОДИНИ: Понеділок-Четвер: 9:00-18:00

П’ятниця : 9:00-16:45. Обідня перерва: 13:00-13:45

Перейти до спискуВерсiя для друку