Головна  →  Новини  →  25 червня 2014

Підприємство закривається. Порядок дій при ліквідації

Управління Пенсійного фонду України в Печерському районі м. Києва дає роз’яснення щодо порядку дій при ліквідації підприємств.

Власники підприємства можуть прийняти рішення про його ліквідацію (припинення). Що для цього потрібно зробити?

Законодавством визначено лише мінімальний термін такої процедури – менше ніж за два місяці ліквідувати підприємство не вдасться (ст.60 ГКУ ).

Процедура ліквідації розпочинається із прийняття рішення про ліквідацію. Для різних юридичних осіб існує різний порядок прийняття такого рішення. Найбільш поширеною організаційно – правовою формою юридичних осіб є господарське товариство і однією з підстав для ліквідації є рішення вищого органу товариства.

Для акціонерного товариства таким органом є загальні збори акціонерів (ст.41 Закону про госптовариства), а рішення оформляється протоколом. Рішення приймається не менше 3/4 голосів акціонерів, які беруть участь у зборах, а збори визнаються правомочними, якщо в них прийняли участь акціонери, що мають не менше 60% голосів.

Для ТОВ і ТДВ таким органом є збори учасників. Рішення приймається простою більшістю голосів і оформляється протоколом зборів учасників.

Уразі ліквідації приватного або дочірнього підприємства рішення приймає його власник.

Після прийняття рішення про його ліквідацію власник має негайно письмово у довільній формі повідомити про це орган, що здійснив державну реєстрацію для внесення до Єдиного державного реєстру відповідного запису. Для цього заявнику необхідно подати або направити рекомендованим листом державному реєстратору нотаріально засвідчену копію рішення засновників щодо припинення юридичної особи, а також документ, що підтверджує внесення плати за публікацію повідомлення про прийняття рішення про ліквідацію у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації (газети “Голос України”, “Урядовий кур’єр”, “Бюлетень державної реєстрації”).

Зазвичай ліквідатором призначають директора. Основне завдaння ліквідаційної комісії – завершення діяльності підприємства з найменшою шкодою як для його засновників , так і для його контрагентів.

Зняття з обліку в державних фондах.

У Пенсійному фонді, фондах соціального страхування (ФСС) перевірні процедури займають менше часу, ніж в податкової.

Для зняття з обліку ліквідаційній комісії необхідно в 10-денний термін з дня прийняття рішення подати до зазначених фондів відповідну заяву.

 Передбачено такі максимальні строки проведення перевірок :

- Пенсійний фонд – 10 днів

- Фонд соціального страхування від нещасного випадку – 15 днів

- Фонд соціального страхування – 15 днів

- Фонд соціального страхування – 10 днів.

Після проведеної перевірки і за відсутності заборгованості фонди видають довідки про зняття підприємства з свого обліку.

Внесення запису про припинення.

Для внесення до Єдиного Державного Рєестру запису про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи ліквідаційна комісія після закінчення процедури ліквідації повинна подати державному реєстратору такі документи :

  • заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації припинення юридичної особи у зв'язку з ліквідацією;
  • свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи;
  • оригінал установчих документів;
  • акт ліквідаційної комісії з ліквідаційним балансом, який затверджено рішенням засновників (учасників) або уповноваженого ними органу;
  • довідку відповідного органу державної податкової служби про відсутність заборгованості по податках, зборах;
  • довідку відповідного органу Пенсійного фонду України про відсутність заборгованості;
  • довідки відповідних органів фондів соціального страхування про відсутність заборгованості;
  • довідку архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню.

Державний реєстратор за відсутності підстав для залишення документів без розгляду , повинен у трьохденний строк внести до Єдиного державного реєстру запис про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації.

Дата цього запису означає повну ліквідацію юридичної особи.

За більш детальною інформацією просимо звертатись до громадської приймальні управління Пенсійного фонду України в Печерському районі м. Києва за адресою: м. Київ, вул. Крутий узвіз, буд. 4. Приймальні дні та години: понеділок-четвер 9:00-18:00; п’ятниця: 9:00-16:45; обідня перерва: 13:00-13:45. Телефони для довідок: 234-33-85.

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку