Головна  →  Новини  →  25 червня 2014

Отримання пенсій через банк

Існує два види отримання пенсій.

Перший вид отримання – через поштове відділення. В цьому випадку, пенсіонер має право визначити для себе, чи він буде отримувати свої кошти безпосередньо у відділенні, чи їх буде доставляти  листоноша особисто додому.

Другий, не менш зручний вид отримання пенсій – через банківські установи. Однією з найважливіших переваг отримання пенсій через банк є зручність розташування банківських відділень. Пенсіонер має змогу обрати найближчі відділення до свого будинку і в будь-який зручний для нього час знімати гроші зі своєї картки. Також зручно користуватися карткою для розрахунку в супермаркетах, магазинах та будь-яких закладах, які користуються терміналом. Також важливо, що майже всі банки надають можливість послуги «смс – банкінгу»,  тобто сповіщають користувача про рух коштів на рахунку через текстові повідомлення на мобільний телефон.

Визначаючись у виборі банку, в якому Ви будете отримувати свою пенсію, найпростіше зупинитися на тій установі, чиє відділення знаходиться ближче всього до Вашого будинку. Щорічно Пенсійний Фонд України визначає перелік банків, які можуть надавати послуги по виплаті пенсій. Теоретично, Пенсійний Фонд обирає для співпраці надійні банки з хорошими фінансовими показниками. Однак на практиці, перш ніж писати заяву про переведення Вашої пенсії в банк, все одно варто переконатися в його надійності і уточнити, чи він є учасником Фонду гарантування вкладів фізосіб - адже гарантії Фонду поширюються і на кошти на пенсійному рахунку.

 За умовами Пенсійного Фонду відкриття та обслуговування пенсійного рахунку в банку має бути безкоштовним, а саму пенсію банк повинен зараховувати на рахунок пенсіонера протягом одного операційного дня після перерахування її Пенсійним Фондом.

Зверніть увагу на можливість відкриття пластикової картки до рахунку: деякі банки пропонують відкрити пенсійний рахунок без карти. В такому випадку вам доведеться щомісяця ходити у відділення і одержувати пенсію в касі або доручити це вашим близьким, оформивши на них довіреність. Такий варіант майже не відрізняється від отримання пенсії на пошті і не дає основних переваг обслуговування в банку.

По-друге, потрібно врахувати кількість банкоматів банку у Вашому місті або районі, а також наявність банків-партнерів, у банкоматах яких Ви зможете безкоштовно знімати готівку з картки. Адже комісія за зняття готівки в банкоматах інших банків може бути досить високою.

По-третє, поцікавтесь, за якою ставкою нараховуються відсотки на залишок коштів на рахунку. У цьому сенсі важливий не тільки розмір процентної ставки, але і порядок її нарахування.

Також обов’язково зверніть увагу чи пропонує банк можливість випуску додаткової картки для Ваших родичів, а також яка вартість її випуску та обслуговування. Така послуга знадобиться пенсіонеру, який хоче уникнути походів в банк або до банкомату за готівкою. Багато банків надають додаткову карту безкоштовно.

Існують нюанси, на які слід дуже уважно звернути увагу. Якщо Ви протягом року взагалі не будете знімати з пенсійного рахунку кошти, то Пенсійний Фонд України автоматично переведе виплати на поштове відділення за місцем Вашого проживання. Те ж саме може статися, якщо протягом року пенсію замість Вас отримували за дорученням Ваші близькі. В такому випадку вам доведеться укласти з банком новий договір.

Якщо Вас цікавить переведення пенсії в банк, то Вам необхідно звернутися з відповідною заявою до територіального відділення Пенсійного Фонду та заключити договір обслуговування у відділенні банку, який Ви обрали. За більш детальною інформацією просимо звертатись до громадської приймальні управління Пенсійного фонду України в Печерському районі м. Києва за адресою: Кловський узвіз, 14-А, тел. 280-71-92.

Перейти до спискуВерсiя для друку