Головна  →  Новини  →  11 квітня 2014

Особливості пенсійного віку та пенсійного забезпечення жінок, які мають статус „Мати-героїня” України.

До управління Пенсійного фонду України в Печерському районі звертаються жінки - майбутні пенсіонери з питанням “ призначення пенсії за віком ”.

Окрему увагу хочемо звернути на особливості пенсійного віку та пенсійного забезпечення жінок, які мають статус “Мати-героїня” України.

Відповідно до основних напрямів реформування пенсійного забезпечення в Україні, основними завданнями реформування пенсійного забезпечення в Україні, зокрема, є реалізація конституційних прав громадян, як жінок так і чоловіків, на соціальний захист; врахування результатів трудової діяльності кожного працівника при визначенні розміру пенсії шляхом встановлення залежності розміру пенсії від трудового вкладу та страхового стажу.

Категорії осіб, які мають право на пенсію за віком на пільгових умовах, а також осіб, які мають право на пенсію за вислугу років, визначені статтями 13, 14 та 55 Закону України “ Про пенсійне забезпечення ” та п. 3 Прикінцевих положень Закону “ Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування ”.

Законом «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» зміни до зазначених статей не вносяться. Натомість, внесені зміни до п. 3 Прикінцевих положень Закону “ Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування ”, якими забезпечено збереження діючих вимог щодо стажу і віку для призначення пенсій за віком відповідним категоріям осіб.

З урахуванням зазначеного, вимоги щодо віку та стажу, які дають право на пенсію за віком на пільгових умовах та на пенсію за вислугу років, залишаються незмінними.

Так, зокрема, зберігається право на призначення пенсії  при досягненні 50 років за жінками, які народили п'ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, і за матерями інвалідів з дитинства, які виховали їх до  цього  віку. Особи, які працювали на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 матимуть право на пенсію за віком при досягненні 45 років.

Стосовно пенсійного забезпечення жінкам, які мають статус “Мати-героїня”, головне управління пенсійного фонду України в Дніпропетровській області повідомляє, що згідно пункту 3 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років та за наявності не менше 15 років страхового стажу. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років.

Також жінкам, які працюють в сільськогосподарському виробництві та виховали п’ятеро і більше дітей до 14-річного віку, в тому числі усиновлених, пенсія на пільгових умовах призначається незалежно від віку та наявного трудового стажу.

Додатково повідомляємо, що багатодітній матері до розміру пенсії встановлюється надбавка відповідно до пункту 8 статті 1 Закону України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” в розмірі від 35 % до 40 % прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність, в залежності від кількості дітей, яких багатодітна мати народила та виховала до шестирічного віку. Право на достроковий вихід на пенсію збережено багатодітним матерям і матерям інвалідів з дитинства при досягненні віку 50 років за наявності страхового стажу 15 років. Це стосується працівників шкідливих і особливо шкідливих виробництв, доярок, жінок, які зайняті протягом повного сезону на вирощуванні, збиранні та післязбиральній обробці тютюну, робітниць текстильного виробництва, які працюють на верстах і машинах, водіїв міського пасажирського транспорту.

За зверненням кандидата у пенсіонери довільної форми про перевірку таких документів, спеціалісти Фонду проведуть відповідні перевірки та, у разі необхідності, направлять додаткові запити, проведуть перевірки підстав видачі документів, в т.ч. довідок про заробітну плату, та повідомлять про доцільність (необхідність) подання інших документів для їх попередньої перевірки.

За зверненнями рекомендуємо звертатись до громадської приймальні управління Пенсійного фонду України в Печерському районі м. Києва за адресою м. Київ, вул. Кловський узвіз, буд. 14А. Приймальні дні та години: понеділок-четвер 9:00-18:00; п’ятниця: 9:00-16:45; обідня перерва: 13:00-13:45.

Переконливо просимо всіх пенсіонерів дотримуватись вимог діючого законодавства України.

Перейти до спискуВерсiя для друку