Головна  →  Новини  →  17 жовтня 2018

Київ досягне показників 90-90-90 у рамках Міської програми протидії ВІЛ до 2021 року

Спільно із недержавним сектором у Києві показники 90-90-90 у рамках Міської цільової програми протидії епідемії ВІЛ-інфекції будуть досягнуті до 2021 року. Про це повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник під час 4-го Національного жіночого форуму з ВІЛ та СНІД в Україні.

«У нас розроблена та діє Міська цільова програма протидії епідемії ВІЛ-інфекції на 2017–2021 роки, яка ґрунтується на засадах нової стратегії ЮНЕЙДС та має на меті досягнення цільових показників 90-90-90. Її впровадження веде нас до досягнення мети – припинення розмноження ВІЛ в організмі людини та запобігання передачі вірусу від людини до людини. Впевнений, що спільними зусиллями ми досягнемо таких результатів до 2021 року», – зазначив Микола Поворозник.

За його словами, до 2017 року в Києві медична допомога ВІЛ-позитивним особам надавалася виключно у центрі профілактики та боротьби зі СНІДом та його структурних підрозділах – Кабінетах довіри. Сьогодні ж пацієнт може отримати безкоштовну послугу з тестування на ВІЛ-інфекцію за місцем проживання у 28 центрах первинної медико-санітарної допомоги, 11 консультативно-діагностичних центрах, що розташовані в усіх 10 районах міста та під час перебування на стаціонарному лікуванні у 17 міських клінічних лікарнях.

«До 2017 року тестування швидкими тестами складало 25 від загального обсягу скринінгів, наразі цей показник складає 52,3%. Станом на вересень у столиці під медичним наглядом перебувають 13 733 ЛЖВ, із них у рамках децентралізації 805 осіб для подальшого спостереження та лікування  переведені під нагляд лікарів-інфекціоністів за місцем проживання у 22 кабінетах на базі районних консультативно-діагностичних центрах (6% від загальної диспансерної групи пацієнтів). Із числа усіх пацієнтів, охоплених лікуванням, 620 осіб (6,7%) отримують препарати за місцем проживання у 12 аптеках КП «Фармація». Надання такої послуги стало можливим лише у рамках реалізації ініціативи Фаст-Трек», – розповів Микола Поворозник.

Він зазначив, що всі запроваджені у м. Києві ініціативи щодо протидії епідемії ВІЛ-інфекції, (тестування на ВІЛ в усіх медичних закладах, переведення пацієнтів під медичний нагляд та лікування до лікарів-інфекціоністів за місцем проживання, залучення мережі аптек до відпуску антиретровірусних препаратів) були дієвими і направленими, у першу чергу, на задоволення потреб пацієнтів із метою формування їх прихильності до лікування. А ефективна антиретровірусна терапія – запорука суттєвого зниження вірусного навантаження.

«Місто, починаючи з 2017 року, збільшило фінансування програми «Турбота. Назустріч киянам», виділивши кошти на реалізацію соціального замовлення. Завдяки міжсекторальній взаємодії партнерів – сфери соціального захисту, неурядового сектору – через механізм соціального замовлення у 2017 році закуплено та надано паліативну допомогу ЛЖВ (70 пацієнтів). На сьогодні завершена  процедура закупівлі послуги паліативної допомоги для ЛЖВ. Цю послугу у 2018 році отримуватимуть вдома 70 людей, що живуть із ВІЛ», – зауважив Микола Поворозник та подякував учасників за ідеї, за активну позицію, що рятує долі та повертає до життя.

Джерело: КМДА

Перейти до спискуВерсiя для друку