Головна  →  Інформація  →  14 червня 2018

До 100-річчя запровадження державної служби

У 2018 році ми відзначаємо 100-річчя української державної служби.

Історія вітчизняної державної служби (за результатами наукових досліджень) починається з часів княжої Русі. Паралельно з військовою структурою у козацьку добу Богдана Хмельницького також була розвинута ієрархія цивільних посад. Проте, як окремий інститут національної держави, державна служба у сьогоденному розумінні, з основними її ознаками такими як: статус державних службовців урегульований законом, уповноваження державних службовців на здійснення функцій держави, отримання ними заробітної плати з державного бюджету - з’явилися у часи Української Держави гетьмана Павла Скоропадського у 1918 році. Це була одна із перших спроб побудови незалежної Української Держави.

На відміну від уряду УНР доби Центральної ради 1917-1918 р. р. та Директорії 1918 р. гетьман Павло Скоропадський вважав одним із головних своїх завдань побудову професійної державної служби; він розумів необхідність створення саме національної урядової машини, яка базувалась на кращих традиціях козацтва і мала суттєві елементи демократії.

Про це свідчать його підходи до підбору кандидатів на посади для служби в апараті управління за принципами насамперед професійності, незалежно від політичної, національної чи партійної складової.

Саме за часів гетьманату Скоропадського були прийняті та значною мірою впроваджені:

- Закон про тимчасовий державний устрій.

- Закон про урочисту обітницю урядовців і суддів та присягу військових на вірність Українській Державі. Цей закон заклав один із головних механізмів, що став невід'ємним атрибутом вступу на державну службу - складання Присяги. При цьому Присяга була обов’язковою умовою набуття статусу державного службовця. Цей елемент суттєво вирізняє державну службу у часи Скоропадського, зокрема від урядової служби у відомства УНР доби Центральної ради, яка просто у відповідних законах проголосила усіх урядових відомств Російської імперії, які існували на українських землях і усіх службовців у них.

- Закон про нормальний розпис утримання службовців в центральних урядових установах цивільних відомств від 26 червня 1918 року, яким фактично запроваджені аналоги нинішньої системи категорій посад та рангів державних службовців - систему класів посад та рангів пенсії урядовців, а також схему посадових окладів. Важливо те, що саме тоді, заробітна плата державних службовців встановлювалася саме законом, у кращих європейських адміністративних традиціях.

- Закон про порядок призначення на урядову службу від 24 липня 1918 року затверджував порядок призначення урядовця залежно від класу посади, причому кандидатури для призначення гетьманом на вищі посади державних службовців (заступники міністрів, директори департаментів) попередньо узгоджувалися з Радою Міністрів.

 
Указ Президента України «Про День державної служби» від 04 квітня 2003 року № 291/2003>>>
Гімн державних службовців>>>
Огляд виставки архівних документів до 100-річчя запровадження державної служби>>>
Урочистий захід до 100-річчя запровадження державної служби>>>
Список заходів Печерської центральної системи до 100-річчя Української державної служби на 2018 рік>>>
Історія запровадження державної служби в Україні>>>
Перейти до спискуВерсiя для друку