Головна  →  Новини  →  13 березня 2018

У Європі високо оцінюють і підтримують децентралізацію та розвиток регіонів в Україні, - В’ячеслав Негода

9 березня в Брюсселі пройшла робоча зустріч В’ячеслава Негоди, першого заступника Міністра регіонального розвитку будівництва та ЖКГ України, з Марком Леметром, керівником Генерального директорату Європейської комісії з питань регіональної політики та урбанізації (DG Regio).

Генеральний директорат є ключовим партнером України у підтримці децентралізації та впровадженні європейських стандартів регіонального розвитку. Сторони висловили спільну згоду щодо важливості просування децентралізації та підсилення її підтримки з боку Єврокомісії.

Сторони підсумували результати реформи за останні три роки, обговорили виклики та пріоритети на майбутнє.

Мова йшла зокрема про роботу Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР), інструменти для підвищення кадрового потенціалу на місцевому рівні, участь України в Дунайській транснаціональній програмі, використання СМАРТ Спеціалізації для областей України та поглиблення співпраці між органами місцевого самоврядування України та країн ЄС.

Обговорюючи питання щодо Державного фонду регіонального розвитку сторони підтвердили важливість відкритого конкурсу проектів для громад, який відповідає стандартам ЄС.

Марк Леметр відзначив важливість відсутності преференцій в умовах конкурсу та висловив підтримку прозорості відбору проектів на регіональному рівні.

Говорячи про проекти, які подаються на ДФРР, В’ячеслав Негода звернув увагу на необхідність підвищення якості проектів як з технічного, так і змістовного боку. Громади повинні розуміти, що ці проекти мають не просто вирішувати локальні проблеми, а сприяти інноваціям та економічному розвитку територій.

«В рамках робочої групи Мінрегіону та Комітету регіонів ЄС в цьому році ми запустили пілотний проект «Рівний рівному» для громад і областей України та країн ЄС. Для нас це важливий компонент обміну досвідом та кращими практиками, що в результаті дасть нові спільні проекти розвитку територій», - зазначив перший заступник Міністра.

В свою чергу Марк Леметр підкреслив готовність всебічної підтримки зі сторони Генерального директорату щодо посилення співпраці між громадами України та ЄС за принципом «рівний рівному».

Європейський Союз відкрив для України програму TAIEX, яка передбачає місії експертів, навчальні візити до країн ЄС та проведення практичних семінарів. Роботу цієї програми можна розширити для підтримки децентралізації та регіонального розвитку.

Стосовно участі України в Макрорегіональних стратегіях Європейського Союзу сторони констатували активізацію участі України в цьому напрямку. До того ж, Україна підписала в грудні 2017 року  Угоду про участь в Дунайській транснаціональній програмі, де передбачено 5 млн євро для чотирьох областей України. Марк Леметр в свою чергу звернув увагу, що для найшвидшої можливості використання Україною коштів варто прискорити процедуру формування контролюючих органів в рамках Дунайської транснаціональної програми.

Стосовно використання в Україні СМАРТ Спеціалізації - цей інструмент вважається пріоритетним для застосування в розробці стратегій регіонального розвитку та формуванні пріоритетів промислового та інноваційного розвитку областей.

Уже цього року для України будуть розроблені СМАРТ Спеціалізації для трьох пілотних областей за кошти Європейського Союзу та силами експертів країн ЄС. Українська сторона відзначила важливість адаптації методології СМАРТ Спеціалізації для розробки на її базі стратегій розвитку областей після 2020 року та формування плану спільних дій для розробки СМАРТ Спеціалізації для усіх областей України. До цього процесу також планують залучити новостворені Агенції регіонального розвитку.

Джерело: Прес-центр ініціативи "Децентралізація влади"

Перейти до спискуВерсiя для друку