Головна  →  Оголошення  →  16 січня 2018

Увага! Україну атакує небезпечна хвороба.

Зафіксовано спалах інфекції Кору, що призводить до летальних випадків.

Управління Охорони здоров’я Печерської РДА повідомляє про наслідки ігнорування перших симптомів захворювання та про необхідність вакцинації.

Зауважимо, що вакцинація дітей проводиться безкоштовно!!!

Кір - це небезпечна інфекційна хвороба. Серед причин дитячої смертності віком до 5 років у світі на частку цього захворювання припадає до 10%.

Головною особливістю вірусу кору є надзвичайна заразність. Невакциновані люди при контакті з вірусом обовʼязково захворіють. Вірус дуже летючий – з потоком повітря він може попадати в сусідні приміщення й навіть на інші поверхи будинку через вікна, вентиляцію, замкові щілини. Тобто, для того, щоб захворіти, не обов’язковий прямий контакт з хворою людиною.

Хвороба починається гостро з високої температури, сухого болісного кашлю, болю в горлі, конʼюнктивіту. На другий-третій день хвороби на піднебінні з'являються рожеві крапкові висипання, а на слизовій оболонці рота – характерні для кору плями Бєльського-Філатова-Коплика. На 4-5 день хвороби з'являється висип – спочатку на шкірі голови, за вухами, на обличчі. Наступного дня висип поширюється на тулуб, ще через день –- на руки й ноги. Коревий висип являє собою численні дрібні червонуваті цятки і пухирці, які мають тенденцію до злиття й утворення більших плям. У період появи висипу стан дитини різко погіршується – знову підвищується температура, підсилюються катаральні явища (нежить, кашель, кон'юнктивіт).

Більшість смертельних випадків кору обумовлені ускладненнями хвороби. Часто виникають важкі інфекції дихальних шляхів, особливо небезпечною є корева пневмонія. Може виникнути отит, мастоїдит, блефарит, сліпота та ін. Найважчі ускладнення кору стосуються головного мозку: менінгіт, енцефаліт. В середньому через 5 років після перенесеного кору може виникнути підгострий склерозуючий паненцефаліт, що завжди закінчується летально.

Специфічного лікування кору не існує. Єдиний спосіб профілактики цієї інфекції – вакцинація. Вакцинацію проти кору проводять дітям у віці 12 місяців, ревакцинацію – у шість років. Імунізація проти кору також проводиться раніше нещепленим підліткам, які не хворіли на кір, у віці 15-17 років і дорослим у віці до 35 років. Протикорева вакцина використовується вже 40 років. Вона є безпечною та ефективною.

У 2017 році та на початку 2018 року Україну атакує кір. Спалах пов’язаний з відмовою батьків від вакцинації дітей та, як наслідок, зниження рівня колективного імунітету до неприйнятного.Тому рівень захворюваності може зростати й надалі.

Просимо з відповідальністю віднестися до зазначеної інформації, звернутися до лікаря та отримати щеплення.

В амбулаторіях по обслуговуванню дитячого населення КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Печерського району №10 (вул. Цитадельна, 5/7) та №11 (вул. Проф. Підвисоцького, 4Б) проводиться імунізація дітей проти кору вакциною «Приорікс» (вир. Бельгія).

 

Амбулаторія КНП «ЦПМСД»

Адреса

Режим роботи

(вакцинації)

Амбулаторія № 10 (для дітей)

Вул. Цитадельна, 5/9

Понеділок - п’ятниця

8.00-19.00

Субота, неділя 9.00-15.00

Амбулаторія № 11(для дітей)

Вул. Підвисоцького, 4-Б

Понеділок - п’ятниця

8.00-19.00

Субота, неділя 9.00-15.00

Пункт НМД

(для дорослих)

Вул. Підвисоцького, 13

Понеділок - п’ятниця

8.00-19.00

Субота, неділя 9.00-15.00

Вакцинація дітей здійснюється безкоштовно!!!

Вакцинація дорослих здійснюється придбаною за кошти пацієнта вакциною.

Перед вакцинацією пацієнта обовʼязково оглядає лікар з метою виявлення можливих протипоказань для щеплення.

Для вирішення питання щодо проведення щеплення проти кору просимо звертатись до дільничного педіатра або сімейного лікаря.

Перейти до спискуВерсiя для друку