Головна  →  Оголошення  →  10 травня 2017

До уваги мешканців Печерського району міста Києва !

Відповідно до статті 234 Цивільного процесуального кодексу України розгляд справ про  обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи;  визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою;  усиновлення; надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку; примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу  проводиться судом у складі одного судді і двох присяжних.

Статтею 31 Кримінального процесуального кодексу України передбачено , що кримінальне провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі, здійснюється колегіально судом у складі трьох професійних суддів, а за клопотанням обвинуваченого - судом присяжних у складі двох професійних суддів та трьох присяжних.

Присяжні залучаються до здійснення правосуддя, вирішують справи у складі суду разом із суддею , забезпечуючи згідно з Конституцією України безпосередню участь народу у здійсненні правосуддя.

Участь присяжних у розгляді справ спрямована на реалізацію принципу колегіальності у правосудді. Забезпечення їх участі у функціонуванні органів судової влади є ознакою демократичності, являє собою один із заходів соціального контролю за законністю і справедливістю діяльності суддів.

Статтями 64, 65 Закону України « Про судоустрій та статус суддів» визначено , що  для затвердження списку присяжних територіальне управління Державної судової адміністрації України звертається з поданням до відповідних місцевих рад, які формують і затверджують у кількості, зазначеній у поданні, список громадян, які відповідають вимогам статті 65 цього Закону і дали згоду бути присяжними.

1. Присяжним може бути громадянин України, який досяг тридцятирічного віку і постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного окружного суду, якщо інше не визначено законом.

2. Не включаються до списків присяжних громадяни:

1) визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними;
2) які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов’язків присяжного;
3) які мають незняту чи непогашену судимість;
4) народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, судді, прокурори, працівники правоохоронних органів (органів правопорядку), військовослужбовці, працівники апаратів судів, інші державні службовці, посадові особи органів місцевого самоврядування, адвокати, нотаріуси, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради правосуддя;
5) особи, на яких протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення;
6) громадяни, які досягли шістдесяти п’яти років;
7) особи, які не володіють державною мовою.

Статтею 67 Закону України « Про судоустрій та статус суддів»   передбачено , що суд залучає присяжних до здійснення правосуддя у порядку черговості на строк не більше одного місяця на рік, крім випадків, коли продовження цього строку зумовлено необхідністю закінчити розгляд справи, розпочатий за їхньою участю.

Роботодавець зобов’язаний увільнити присяжного від роботи на час виконання ним обов’язків зі здійснення правосуддя. Відмова в увільненні від роботи вважається неповагою до суду

Статтею 68 вищезазначеного закону визначені  гарантії прав присяжних:

1. Присяжним за час виконання ними обов’язків у суді виплачується винагорода, розрахована виходячи з посадового окладу судді місцевого суду з урахуванням фактично відпрацьованого часу в порядку, визначеному Державною судовою адміністрацією України. Присяжним відшкодовуються витрати на проїзд і наймання житла, а також виплачуються добові.

2. За присяжними на час виконання ними обов’язків у суді за місцем основної роботи зберігаються всі гарантії та пільги, визначені законом. Час виконання присяжним обов’язків у суді зараховується до всіх видів трудового стажу. Звільнення присяжного з роботи або переведення на іншу роботу без його згоди під час виконання ним обов’язків у суді не допускається.

Постійною комісією Київради з питань дотримання законності , правопорядку та боротьби з корупцією у взаємодії з Територіальним управлінням Державної судової адміністрації України в місті Києві продовжується робота по формуванні списків присяжних для районних судів міста Києва.

Зазначена проблема є надзвичайно актуальною , адже за відсутності присяжних суди позбавлені можливості здійснювати правосуддя в певних категоріях справ.

Відповідно до інформації , розміщеної на офіційному веб-сайті Київської міської ради  

Якщо Ви постійно проживаєте на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного районного суду міста Києва, та виявили бажання бути присяжним, просимо подавати документи до районної в місті Києві державної адміністрації (за місцем проживання) або до Київської міської ради  за адресою: вул. Хрещатик, 36, каб. 104 а (канцелярія) такі документи:

  1. Власноручно написану заяву про включення до списку присяжних районного суду міста Києва .
  2. Ксерокопію паспорта громадянина України (1 - 2 сторінки та сторінка з інформацією про останнє місце реєстрації /проживання кандидата).
  3. Документ, що підтверджує відсутність судимостей.
  4. Документ, що підтверджує відсутність хронічних психічних чи інших захворювань, що перешкоджають виконанню обов'язків присяжного.
Перейти до спискуВерсiя для друку