КМДА Київська міська державна адміністрація


20 квітня 2017

СЕТАМ стане одним із перших ресурсів, який використовуватиме технологію захисту та управління базами Blockchain, - Павло Петренко

Система електронних торгів арештованим майном однією з перших почне використовувати у своїй роботі Blockchain – систему захисту й зберігання баз даних, яка є однією з найпрогресивніших у світі. Про це сьогодні в ході презентації результатів роботи ДП «СЕТАМ» за перший квартал 2017 року повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.

«Україна підписала меморандум щодо розвитку технології Blockchain – системи захисту й управління базами даних, яка є однією з найпрогресивніших у світі. Міністерство юстиції зараз веде перемовини, щоб ми були першими з міністерств, яке імплементує цю систему на базі наших реєстрів та СЕТАМ. Це та реальність, яка засвідчить нашу готовність запроваджувати нові технології й підходи до захисту інформації в державних структурах», - зазначив очільник Мін’юсту.

Він також нагадав, що СЕТАМ став одним із перших державних стартапів, який Міністерство юстиції запустило ще 2014 року.

«Напрямок продажу конфіскованого майна до запуску системи був справжнісіньким полігоном для макрокорупції. Мільярди гривень, які отримували через непрозорі продажі, перетікали до кишень тих осіб, які фактично протягом багатьох років використовували торги для власної наживи. Коли наша команда прийшла до Мін’юсту, лише одна наближена до «сім’ї» приватна компанія монопольно займалася продажами всього конфіскованого майна Державної виконавчої служби. Ми тоді прийняли революційне рішення, яке було підтримане Урядом, і запровадили електронний майданчик з продажу конфіскованого майна у вигляді аукціонів. Цей майданчик став прототипом системи електронних державних закупівель ProZorro», - додав Міністр юстиції.

ДП «СЕТАМ» за період своєї діяльності реалізувало активів на загальну суму 2,6 млрд грн. З них у першому кварталі 2017 року – понад 386 млн грн. Завдяки цьому державний бюджет отримав додаткові 299,5 млн грн надходжень.

Одним із досягнень ДП «СЕТАМ» є суттєве збільшення кількості лотів, реалізованих із приростом ціни. Зараз це 57% всіх лотів, проданих через систему «СЕТАМ». При цьому приріст ціни лотів, проданих за ціною, вищою за початкову, склав 24%.

Підтвердженням ефективності роботи команди ДП «СЕТАМ» є реалізація 44% лотів з перших торгів – без уцінки.

«Найкращим відгуком споживачів є суттєве зростання наших показників. За останній час суттєво підвищилась активність учасників в процесі торгів. Так, буквально кілька тижнів тому реалізували актив за початкової вартості у 120 тисяч – за 800 тисяч гривень. Тобто відбулось зростання більше ніж у 6 разів. Це суттєвий показник для українського сегменту електронних торгів», - підкреслює генеральний директор ДП «СЕТАМ» Віктор Вишньов.

Торговельний майданчик «СЕТАМ» постійно фіксує збільшення кількості учасників торгів. За два роки їхня кількість збільшилась майже в 4,5 раза – з 7 621 учасників у 2014 році до 33 740 учасників станом на березень 2017 року.

«Ми постійно збільшуємо кількість майданчиків, агентів. Ми зацікавлені, щоб у нас була достатня кількість цікавих якісних суб’єктів, які продають наші лоти, беруть участь у нашій агентській програмі. Сьогодні ми презентували статистичний модуль, який сприятиме ще більшій відкритості інформації щодо торгів: будь-який охочий зможе ознайомитися з агрегованими даними про торги у розрізі їх ефективності, категорій товарів та за регіональним принципом у режимі он-лайн», -  сказав керівник ДП «СЕТАМ».

Окремої уваги заслуговує співпраця ДП «СЕТАМ» з комерційними банками України. Державне підприємство вже плідно працює ПАТ «Державний ощадний банк України», ПАТ АБ «Укргазбанк» та іншими фінустановами. Найбільш масштабний проект розпочато з «Укргазбанком» та компанією JLL. У рамках цієї співпраці на продаж через систему «СЕТАМ» виставлено понад 180 балансових об’єктів нерухомості банку. Загальна вартість лотів перевищує 1,8 млрд грн. Торги пройдуть у кілька етапів на сайті setam.net.ua з 21 квітня 2017 року.

Крім того, ДП «СЕТАМ» активно поширює співпрацю з органами місцевого самоврядування, з підприємцями в регіонах. Насамперед йдеться про можливість продажу через СЕТАМ майна, яке перебуває на балансі місцевих громад.

«Органи місцевого самоврядування володіють великою кількістю непрофільних активів, які ними або не використовуються, або це металобрухт. Але їх можна виставити на СЕТАМ, продати і заробити кошти, спрямувавши їх на потреби громади. Для них це додаткова можливість зняти питання щодо корупційних зловживань в процесі продажу», - зауважив Віктор Вишньов.

Окреслюючи головні завдання ДП «СЕТАМ» на найближчий час, він наголосив: підприємство вже презентувало формат добровільної реалізації активів, завдяки якій фізичні та юридичні особи мають можливість продати власні активи через електронний майданчик СЕТАМ.

«Це багатьох зацікавило, враховуючи відсутність сталого ринку нерухомості в країні. Бо один і той самий об’єкт – залежно від того, хто організовуватиме продаж, - може коштувати з різницею у 50%. Це нормальна ситуація для сучасної кон’юнктури ринку, але для продавців – ненормальна. Виходом є електронні аукціони із можливістю оцінити власні активи», - резюмує Віктор Вишньов.

Джерело: Урядовий портал



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.