КМДА Київська міська державна адміністрація


6 березня 2017

За збір та продаж первоцвітів Печерська РДА попереджає про адміністративну відповідальність


Щороку у весняний період триває масова торгівля рідкісними ранньоквітучими видами рослин, які занесені до Червоної книги України. Масове збирання ранньоквітучих декоративних рослин призводить до знищення популяцій їх окремих видів.

Так, з метою забезпечення охорони та збереження рідкісних ранньоквітучих видів рослин, занесених до Червоної книги України, та на підтримку Всеукраїнської операції «Первоцвіт-2017», голова Печерської райдержадміністрації Сергій Мартинчук надав доручення структурним підрозділам вжити вичерпних заходів щодо запобігання протиправному збиранню, продажу ранньоквітучих рослин.

«Ми повинні не допускати протиправних браконьєрських дій, направлених на знищення популяції рідкісних рослин.Тому, з метою перешкоджання неправомірної діяльності таких дільців, за моїм дорученням по всій території району будуть проведені рейди із залученням контролюючих та правоохоронних органів. Порушники будуть нести персональну адміністративну відповідальність», - повідомив очільник Печерського району Сергій Мартинчук.

Окрім цього, голова Печерської райдержадміністрації звертається до громадян з проханням відмовитись від збирання та придбання рослин, занесених до Червоної книги України, не стимулювати недобросовісних осіб, які протиправно реалізовують первоцвіти, що перебувають під загрозою зникнення.

Бережіть красу природи!

Відповідно до ст.88-1 КУпАП, порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів рослинного світу. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно – заповідного фонду, занесених до Червоної книги України або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, – тягнуть за собою накладення штрафу від ста до двохсот п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу чи без такої.

За погіршення середовища перебування (зростання) рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, а також порушення умов утримання (вирощування) рослин цих видів у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі та пошкодження, накладається штраф за статтею 90 КУпАП на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб – від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.