Головна  →  Новини  →  7 листопада 2016

Держслужбовці Печерської РДА взяли участь у першій німецько-українській конференції партнерства

Держслужбовці Печерської РДА взяли участь у першій німецько-українській конференції партнерства

Минулого тижня, 2-3 листопада, в місті Нюрнберг проходила перша німецько-українська конференція партнерства між містами, участь в якій взяла і делегація з Печерського району міста Києва у складі начальника відділу з питань внутрішньої політики, зв’язків з громадськістю і ЗМІ Катерини Печерської та головного спеціаліста відділу з питань внутрішньої політики, зв’язків з громадськістю і ЗМІ Тетяни Даниленко. Фотозвіт.

Конференція зібрала близько 170 представників місцевих рад, органів виконавчої влади, громадських діячів як з Німеччини так із України. Окрім двостороннього партнерства під час проведення конференції був представлений й ефективний приклад трьохстороннього міжнародного співробідництва між Міттенвальде у Бранденбургу, Махнівкою у Вінницькій області та Старе Място у Конінському повіті Польщі.

Організатором заходу виступила міжнародна  організація Engagement Global, яка за завданням федерального уряду Німеччини займається роботою у сфері політики розвитку.

Головними питаннями конференції стали питання налагодження партнерських відносин у галузях освіти, науки, а також питання стану децентралізації влади в Україні.

За даними Engagement Global, між Україною та Німеччиною встановлені 47 зв'язків між громадами, з них партнерств - 34. Інші - це дружні відносини або контакти. На конференції повідомили, що в грудні цього року міста Гуденсберг, що у федеральній землі Гессен, та Щирець у Львівській області планують перевести свої зв'язки з дружніх у повноцінне партнерство. Найдавнішим є партнерство між Києвом та Лейпцигом - з 1961 року. Крім того, столиця України з 1989 року є ще й партнером Мюнхена, а Печерський район з початку незалежності - району Берліна Шарлоттенбург-Вільмерсдорф.

Конференцію відкрив Парламентський держсекретар при Федеральному міністерстві економічного співробітництва та розвитку пан Ханс-Йоахім Фухтель. Пан Фухтель зазначив, що партнерства між містами добре відомі у культурі та інших гуманітарних сферах та не менше значення партнерські відносини мають для економіки та інфраструктури.

Фухтель зауважив, що партнерства між громадами дозволяють побачити, що є найсучаснішим, і саме це застосовувати. Так, стосовно утилізації відходів першим постає питання, чи спалювати їх, а чи складати на звалищах. Німецькі громади у цій сфері пройшли вже дуже довгий і затратний шлях, тож українським у них є чого повчитися.

Після цього на основі фахових доповідей і панельних дискусій було висвітлено актуальні теми роботи у рамках німецько-українського партнерства. При цьому основна увага приділена таким тематичним напрямкам як - освіта та наука. Крім того, обговорювалися сучасні виклики з питань місцевого самоврядування та життєзабезпечення населення в Україні, а також перспективи роботи у рамках партнерства між територіальними громадами.

По закінченню першого дня конференції для учасників був організований офіційний прийом в історичній залі ратуші міста Нюрнберг. 3-ій бургомістр Д-р Клеменс Гзелль, член Бундестагу, Парламентський держсекретар при Федеральному міністрі економічного співробітництва та розвитку Ханс-Йоахім Фухтель та керуючий справами програми Engagement Global Д-р Йенс Кройтер подякували присутнім за візит та побажали плідної роботи у налагодженні двосторонніх зв’язків.

У ході другого дня конференції учасники обговорили проблемні питання децентралізації влади в Україні, а представники територіальних громад Німеччини поділилися своїм досвідом з цього питання. Основну доповідь про сучасний стан децентралізації в Україні зробив Президент Національної Академії державного управління при Президентові України Василь Куйбіда. У дискусії з цієї проблематики взяли участь і представники Закарпаття.

Також було презентовано партнерство міст Нюрнберг-Харків та тристороннє партнерство міст Міттенвальде (Німеччина), Махнівка (Україна) та Старе Място (Польща).

Слід зазначити, що подібні зустрічі, спілкування та обмін досвідом німецьких колег є надзвичайно важливими для розвитку та реформування місцевого самоврядування в Україні.

Перейти до спискуВерсiя для друку