Головна  →  Новини  →  25 жовтня 2016

Спростування інформації щодо причетності державних реєстраторів Печерської РДА до рейдерських захватів

Спростування інформації щодо причетності державних реєстраторів Печерської РДА до рейдерських захватів

У мережі Інтернет в статті під назвою «Чиновники Печерской РГА “зарубили” строительство хранилища ядерных отходов “ХОЯТ-2”» розповсюджена інформація щодо нібито участі державних реєстраторів Печерської районної в місті Києві державної адміністрації у рейдерському захопленні публічного акціонерного товариства «ПІВДЕНТЕПЛОЕНЕРГОМОНТАЖ».

Повідомляємо, що державні реєстратори Печерської районної в місті Києві державної адміністрації діялизгідновимог чинного законодавстватане порушиливимоги Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», в тому числі Закону України «Про акціонерні товариства». Слід зазначити, що подібні випадки не поодинокі і трапляються в практиці державних реєстраторів у всіх регіонах України через прогалини у законодавстві.

06.10.2016 державними реєстраторами Печерської РДА була проведена державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі зміна до установчих документів ПАТ «ПІВДЕНТЕПЛОЕНЕРГОМОНТАЖ».

Документи були подані заявником через Центр надання адміністративних послуг Печерської районної в місті Києві державної адміністрації, які відповідали вимогам ст. 15, 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», в тому числі Закону України «Про акціонерні товариства». Так, згідно ст.15 та 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» документи, що подаються заявником для державної реєстрації юридичної особи не підлягають обов’язковому нотаріальному завіренню. Тому, підстав для зупинення розгляду документів або відмови у державній реєстрації фахівцями відділу з питань державної реєстрації виявлено не було.

Згодом в.о. Голови правління ПАТ «ПІВДЕНТЕПЛОЕНЕРГОМОНТАЖ» Багіров В.А. звернувся до Міністерства юстиції України зі скаргою на проведені реєстраційні дії, оскільки останні, за твердженням скаржника, були проведені на підставі підроблених документів.

На жаль, на сьогоднішній день, законодавець не передбачив обов’язкове нотаріальне посвідчення справжності підписів, що і виявилося причиною виникнення злочинної ситуації з поданням не правдивої інформації.

Наразі на підписі у Президента України знаходиться новий Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності,  прийнятий Верховною Радою України. У статті 15 законопроекту зазначається: Справжність підписів на такому рішенні повинна бути нотаріально засвідчена, крім випадку передбаченого законом. (Порівняльна таблиця до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запровадження європейських стандартів захисту прав власності та економічних інтересів громадян та інвесторів»).

Станом на сьогодні, справу публічного акціонерного товариства «ПІВДЕНТЕПЛОЕНЕРГОМОНТАЖ» розглянуто Міністерством юстиції України та прийнято рішення щодо скасування реєстраційної дії 06.10.2016 «Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов’язані із змінами в установчих документах». Рішення Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Міністерства юстиції України, оформлене наказом від 18.10.2016, виконано державним реєстратором шляхом внесення відповідної інформації до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

Перейти до спискуВерсiя для друку